Castellers, Najat el Hachmi, Suu i The Tyets, alguns dels protagonistes de la festa major de Barcelona (Barcelona.cat/lamerce)

Guia de la Mercè 2023: afectacions i reforç del transport públic per als actes principals

Els concerts que es feien a Reina Maria Cristina es traslladen al carrer Menéndez Pelayo, es recupera la plaça Reial i el piromusical homenatjarà els 30 anys del Sónar

RedaccióActualitzat

Amb motiu de la festa major de Barcelona, el metro funcionarà de manera ininterrompuda les nits d'aquests divendres, dissabte i diumenge. És a dir, el servei serà continu des de les 5 del matí del 22 de setembre fins al dilluns 25 a la mitjanit.

Durant les festes de la Mercè, entre el 22 i el 25 de setembre, hi haurà més combois a totes les línies i, a les franges de nit, s'ampliarà l'oferta un 33% respecte del que és habitual.

El servei de Ferrocarrils de la Generalitat tampoc s'aturarà les nits del 22, 23 i 24 de setembre a les línies L6, L7, L8 i L12. 

I també es reforçarà la línia de bus 150, per les activitats programades a Montjuïc. L'interval de pas serà d'entre 5 i 6 minuts, segons TMB.

El funicular de Vallvidrera donarà servei cada 10 minuts entre el 22 i el 25 de setembre. 
 

Afectacions al trànsit pel correfoc, la cavalcada i el piromusical

Es recomana l'ús del transport públic, i especial del metro, per desplaçar-se aquests dies per la ciutat. Les principals afectacions al trànsit seran pel correfoc i la cavalcada de la Mercè.

Pel correfoc, que serà dissabte al passeig de Gràcia, entre la Diagonal i la Gran Via de les Corts Catalanes, el servei de bus quedarà afectat entre les 12.00 i les 23.30, aproximadament. Es desviarà o es limitarà el recorregut de les línies H10, V15, 7, 22, 24 i el Bus Turístic.

La cavalcada, diumenge a les 19.00, anirà entre la plaça Castella i la plaça de Sant Jaume, passant pels carrers Gravina, Pelai, la Rambla i Ferran. Això implicarà que el servei de bus quedi afectat entre les 17.30 i les 20.30, aproximadament.

La desfilada omplirà de gegants els carrers del centre, amb la presència dels gegants de Kíiv, que és la ciutat convidada d'aquest any, i la comparsa Visca Picasso, en homenatge al 50è aniversari de la mort de l'artista.

El piromusical tornarà a omplir l'avinguda Reina Maria Cristina
El piromusical tornarà a omplir l'avinguda Reina Maria Cristina (Barcelona.cat/lamerce)

El piromusical, que tancarà les festes dilluns a les 22.00, implicarà restriccions al pas de vehicles a l'avinguda Reina Maria Cristina, la plaça d'Espanya i l'avinguda de Rius i Taulet entre les 21.00 i 24.00, aproximadament. Això afectarà els busos D20, H12, H16, 13, 46, 65, 79, 10 i 150 i el Bus Turístic, que es desviaran o limitaran el recorregut. Es reforçarà el servei a les línies 1 i 3 del metro. 

Aquest any, l'espectacle commemorarà els 30 anys del Sónar i inclourà cançons de Rosalía, Kraftwerk, Daft Punk, Bad Gyal, Pet Shop Boys, Björk, Aphex Twin, Maria Arnal i The Chemical Brothers, entre d'altres.

Els concerts que es feien a Reina Maria Cristina es traslladen al carrer Menéndez Pelayo, a les Corts, i TMB recomana accedir-hi des de l'estació de metro de Palau Reial, de la línia verda. 

A la pàgina web de TMB hi ha recomanacions de transport públic per accedir als principals espais de la festa: el Parc de la Ciutadella, el Castell de Montjuïc, l'Oasi MAC (el tram de Consell de Cent entre Entença i Urgell), el Palauet Albéniz, el Parc de Joan Miró, l'avinguda de la Catedral, el carrer Menéndez Pelayo, la plaça de Sant Jaume, la platja del Bogatell, la Barceloneta, el Teatre Grec i l'Avinguda Reina Maria Cristina.
 

Espectacle amb drons a la platja i concerts destacats de la Mercè 

El tret de sortida de la festa serà el pregó, aquest divendres a les 19.00, a càrrec de l'escriptora Najat el Hachmi, una elecció criticada per l'Observatori contra l'Homofòbia, que l'acusa de trànsfoba. El seguirà el Toc d'Inici, la mostra de cultura popular que tindrà lloc a la plaça de Sant Jaume. E

Entre totes les activitats, destaca un espectacle amb 200 drons a l'espigó del Gas de la platja de la Barceloneta diumenge a partir de les 22.30 hores.

Les nits del 22 i 23 de setembre també hi haurà un espectacle de focs.

L'espectacle de drons dibuixarà formes geomètriques al cel
L'espectacle de drons dibuixarà formes geomètriques al cel (Barcelona.cat/lamerce)

El festival Mercè Arts de Carrer (MAC) canviarà d'ubicació i tindrà lloc al parc de l'Estació del Nord. 

Aquest any s'estrenen espais com la plaça de Can Fabra, el passeig dels Til·lers, i, amb motiu del 30è aniversari del BAM, també es recupera l'escenari clàssic de la plaça Reial.

Alguns dels concerts destacats de les festes són Suu, Els Catarres, Dani Fernández (dissabte a la platja del Bogatell), Triquell, Lildami, Doctor Prats i The Tyets (dissabte a l'escenari de Menéndez Pelayo), a més dels concerts de Boye, Ginestà, Zoo i Vicco aquest divendres a la platja del Bogatell o de Mushkaa dissabte al Moll de la Fusta.

També es rememorarà Víctor Jara quan fa 50 anys del seu assassinat i del cop d'estat a Xile, amb el concert "Mil veus per a Víctor Jara" diumenge a la nit a l'avinguda de la Catedral.

La pàgina web de la Mercè 2023 ofereix informació de totes les activitats, dels llocs que fan portes obertes o com obtenir el braçalet per a infants amb trastorn de l'espectre autista, que tindran un espai més relaxat al parc de Joan Miró. 
 

Aforament limitat a la plaça de Sant Jaume 

Tots els accessos a la plaça Sant Jaume, tant d'entrada com de sortida, estaran controlats per informadors. Quan es detecti que s'arriba a l'aforament màxim, quedaran tancats. També se'n facilitarà l'evacuació, tant dissabte com diumenge. 

La plaça de Sant Jaume serà l'escenari de les exhibicions de castells
La plaça de Sant Jaume serà l'escenari de les exhibicions de castells (Barcelona.cat/lamerce)

Entre altres activitats, acollirà la jornada de castells. N'hi haurà tant dissabte a les 12 del migdia, amb una diada en què participaran els Castellers de Barcelona, els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls, com diumenge a partir de la 1 del migdia. En aquest cas, amb els Castellers de Barcelona, els Esquerdats de l'Eixample, la colla Jove de Barcelona, els Castellers del Poble-sec, els de la Sagrada Família, els de Sants, els de Sarrià i els de la Vila de Gràcia.

L'entrada serà pels carrers Ferran, Jaume I i Bisbe i la sortida, pels del Call, Paradís, Llibreteria i Ciutat i plaça de Sant Miquel. 
 

Punts liles i 1.800 agents desplegats 

Durant la festa major es desplegaran 1.800 agents al carrer, entre Guàrdia Urbana, Mossos d'Esquadra i Protecció Civil, segons ha anunciat a TV3 l'alcalde, Jaume Collboni.

Després que l'any passat hi va haver saquejos i actes vandàlics al voltant de la plaça d'Espanya, el cap del govern municipal ha augurat que la festa serà "segura", "pacífica" i "magnífica". 

Collboni ha afirmat que el que més els preocupa són els delictes de caràcter masclista, la violència de gènere i les agressions LGTBIfòbiques.

Per prevenir aquestes violències, hi haurà itineraris segurs entre les zones de les festes i el transport públic o s'habilitaran dos punts liles, a la platja del Bogatell i al carrer Menéndez Pelayo.

 

ARXIVAT A:
TrànsitCultura popularTransport públic
Anar al contingut