Giró acusa Moreno de voler debilitar Catalunya i Ayuso diu que torna l'"Espanya ens roba"

La Junta d'Andalusia estudia reactivar una oficina a Barcelona per "captar inversions" i Giró critica el model de finançament de l'Estat

RedaccióActualitzat

Andalusia ja està lliure de l'impost de patrimoni, i el president de la Junta d'Andalusia ha tornat a treure pit per una mesura que ha presentat com un desafiament a Catalunya i que ha reobert el debat polític sobre fins a quin punt es podria harmonitzar el sistema fiscal espanyol.

Ha estat dit i fet. El president andalús ha tardat només dos dies a signar l'eliminació de l'impost de Patrimoni i tot un paquet de rebaixes fiscals. En l'acte solemne ha aprofitat per fer tota una declaració d'intencions i plantar cara a Madrid i Catalunya:

"Quantes vegades Andalusia ha liderat un debat econòmic? Quantes vegades ha pogut competir i mirar de tu a tu a Catalunya i Madrid?"

El conseller d'Economia, Jaume Giró, veu en tot plegat un intent d'afeblir Catalunya i ho atribueix a l'actual model de finançament. Amb aquestes condicions, diu, aquí no es pot plantejar eliminar aquest impost. Andalusia recapta uns 90 milions d'euros per aquest concepte, mentre que Catalunya en recapta gairebé 550:

"Andalusia es pot permetre eliminar l'impost perquè li aporta poca recaptació i perquè el model de finançament li és favorable. Catalunya redistribueix cap a la resta de territoris; Andalusia és receptora."

Giró s'ha referit a la mesura d'Andalusia en l'aniversari d'Infraestrcutures.cat (ACN / Marta Vidal)

Des de Madrid, la presidenta Isabel Díaz-Ayuso hi ha ficat cullerada i ha assegurat que ha tornat l'"Espanya ens roba". Per Ayuso, "l'únic que han de fer les comunitats governades per nacionalistes i socialistes és seguir el mateix camí: abaixar els impostos".

El debat està servit i també ha obert discrepàncies en el govern espanyol. Algunes ministres i els socis de coalició s'han desmarcat de les paraules del ministre Escrivá en què defensava recentralitzar un impost com aquest.

Des del seu propi partit, Maria Jesús Montero assegura que els socialistes no han parlat "mai" de recentralització, sinó "d'armonització, en el sentit que no hi hagi competència fiscal a la baixa".

Per Unides Podem, Pablo Echenique defensa que no es tractaria de recentralitzar l'impost, sinó d'"establir un mínim".


Una oficina a Catalunya per "captar inversions"

De moment, l'aposta d'Andalusia no s'acaba aquí i estudia reactivar l'obertura d'una oficina a Barcelona per captar inversors, que es va aparcar fa 2 anys. Fonts de la Junta, però, ho desvinculen d'aquesta última polèmica.

Segons publica El Español, l'executiu andalús està enllestint els detalls d'aquesta oficina, que es va dissenyar fa dos anys i que va quedar en un calaix. El president ja va fer una crida directa a empresaris catalans perquè traslladin les seus socials a territori andalús.

 

ARXIVAT A:
Finançament autonòmicAndalusiaGeneralitat de CatalunyaJuan Manuel Moreno
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut