Andalusia desferma la batalla fiscal: convida empresaris catalans a instal·lar-s'hi

La Generalitat critica que el president de la Junta hagi fet una crida directa als empresaris catalans i el ministre Escrivà defensa recentralitzar impostos

Pilar AbrilActualitzat

Tempesta política per la rebaixa fiscal aprovada per Andalusia. El govern andalús ha aprovat aquest dimarts la supressió de l'impost del patrimoni.

Andalusia perdrà part de la recaptació que té ara, però espera compensar-ho amb nous contribuents que traslladin allà el seu domicili fiscal.

El president andalús, Juan Manuel Moreno Bonilla, ja ha fet una crida directament als empresaris catalans perquè s'instal·lin allà.

"Que cada comunitat autònoma faci el que vulgui, però jo des d'aquí dic als empresaris catalans que aquí està la seva terra. A Catalunya hi ha impost de successió de donacions, aquí, no; a Catalunya hi ha impost de patrimoni, aquí, no. I, a més, aquí no ens independitzarem mai perquè som orgullosa part d'Espanya. Així que crec que hi ha arguments de sobre perquè molts empresaris, molts capitals, moltes famílies vinguin a residir amb nosaltres."

Fonts de la Conselleria d'Economia andalusa han confirmat a TV3 que, segons un estudi que ha encarregat la Junta, la millor tributació desplaçaria, sobretot, contribuents catalans, alguns dels quals ja hi van residir temporalment durant la pandèmia, teletreballant.

Però la supressió de l'impost també vol ser una carta de presentació per atreure noves empreses i multiplicar, per exemple, el degoteig de start-ups tecnològiques que ja han decidit ubicar-se a Màlaga.

Des de Nova York, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha dit que no vol entrar en guerres territorials i que a Catalunya es mantindrà l'impost de patrimoni.

"A Andalusia han rebaixat impostos i han fet fora treballadors i treballadores de la sanitat. A Catalunya mantenim els impostos a qui més té precisament per reforçar una sanitat que encara necessita molts més recursos"

Aragonès ha atès els mitjans de comunicació des de Nova York (ACN/Mar Martí)

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha criticat que el president d'Andalusia, Juanma Moreno Bonilla, utilitzi la política fiscal per parlar de Catalunya. Durant la roda de premsa d'aquest dimarts a Palau, posterior al Consell Executiu, Plaja ha demanat al president andalús que "deixi els catalans en pau".

"Catalunya decidirà els seus impostos tenint en compte les necessitats de la ciutadania. (...)  No entrarem en una subhasta populista que no aporta res."

Andalusia ja va rebaixar l'any passat l'impost de successions, i ara, eliminant el de patrimoni, segueix de ple l'estratègia de la Comunitat de Madrid per atreure les grans fortunes. Una aposta que, des de fora, es veu sovint com a dúmping fiscal, com una competència deslleial entre autonomies.

La ministra portaveu i de Política Territorial, Isabel Rodríguez, ha indicat que la mesura que ha anunciat Bonilla "esvaeix els dubtes" d'amb qui està el PP i a qui defensa:

"De quin costat estan? Bé, doncs, es van esvaint els dubtes"

El moviment del govern andalús tampoc convenç el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, que ja ha dit que ho considera un despropòsit i creu que cal recentralitzar impostos perquè tornin a mans de l'Estat.

El grup d'experts que va elaborar el llibre blanc sobre la reforma fiscal era més partidari d'harmonitzar aquests impostos, de manera que les diferències entre autonomies no fossin tan grans. La proposta, tot i ser ben vista per Hisenda, va quedar al calaix, esperant temps millors. Ara, la polèmica s'ha reobert i creixen també les veus que advoquen per suprimir-lo a tot arreu.

Segons l'Agència Tributària, uns 80.000 contribuents catalans van aportar pràcticament la meitat del que es va ingressar l'any 2020 per l'impost de patrimoni: 546 milions d'euros.

Madrid, en tenir-lo bonificat al cent per cent, va deixar d'ingressar uns 1.000 milions. I, ara, Andalusia perdrà una recaptació inicial de 95 milions. Una renúncia que, esperen, compensaran amb escreix per l'arribada de nous contribuents que comencin a tributar a Andalusia per l'impost sobre la renda.

ARXIVAT A:
Finançament autonòmicGeneralitat de CatalunyaJuan Manuel Moreno
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut