Estrasburg

França busca l'autor del tiroteig a Estrasburg, que va cridar "Al·là és gran"

L'alcalde d'Estrasburg parla d'"atemptat terrorista" i el fiscal antiterrorista assegura que l'autor del tiroteig va cridar "Al·là és gran"

RedaccióActualitzat

L'atac a trets i amb arma blanca d'aquest dimarts al vespre al mercat de Nadal d'Estrasburg, que ha causat almenys dos morts i una dotzena de ferits, és, "incontestablement", un atemptat terrorista.

Així ho ha declarat, aquest migdia, l'alcalde d'Estrasburg, Roland Ries, en una compareixença davant dels mitjans informatius.

"El que ha passat aquesta nit és, incontestablement, ho vulguem o no, un atemptat terrorista."

A preguntes dels periodistes, Ries ha explicat que entre les víctimes no hi ha cap nen, que hi ha ciutadans d'Estrasburg i estrangers i que un dels morts és de nacionalitat tailandesa.

Al crit d'"Al·là és gran"

Ries també ha declarat que "els motius de la persona que ha comès aquest acte encara no els sabem", però una estona abans que ell havia comparegut davant dels mitjans, el fiscal antiterrorista, Rémi Heitz, ha explicat que l'atacant va cridar "Al·là és gran". Així ho han explicat diversos testimonis que eren al lloc en el moment de l'atemptat.

 

El fiscal Rémi Heitz durant la roda de premsa per informar sobre l'atemptat d'aquest dimarts a Estrasburg (Reuters)

 

Heitz també ha confirmat que hi ha dues persones mortes, una tercera en situació de mort cerebral i dotze ferits, sis dels quals crítics, que es debaten entre la vida i la mort.

Heitz ha explicat que el principal sospitós, identificat com a Chérif C., va ser ferit, abans d'aconseguir fugir, per militars del dispositiu antiterrorista anomenat "Sentinelle".

Chérif C. va atacar persones que passejaven pel mercat amb una arma automàtica i un ganivet. Posteriorment va intercanviar trets amb els militars, que van ferir-lo en un braç.

Jornada de dol

L'alcalde d'Estrasburg ha remarcat que aquest dimecres és una jornada de dol i "compassió amb les famílies de les víctimes" i per "unir-se en la fraternitat del dolor". Alhora, però, ha fet una crida a "no deixar-nos desviar de la nostra trajectòria per gestos fanàtics" i mirar de recuperar la normalitat ben aviat.

"Demà cal reprendre la vida normal, entre cometes: reobrirem el mercat de Nadal si les condicions de seguretat ho permeten, reobrirem les escoles i reprendrem el curs de la vida amb els nostres valors després d'aquesta jornada de dol."

Amb motiu de l'atemptat a Estrasburg, el govern francès ha elevat el nivell d'alerta antiterrorista al més alt dels tres possibles.

El ministre de l'Interior, Christophe Castaner, ha detallat aquesta matinada que es passa al nivell d'"urgència per atemptat". Com a conseqüència, s'ha elevat el control a les fronteres i al conjunt de mercats de Nadal.

"El govern ha decidit passar al màxim nivell d'alerta terrorista. Amb el reforç dels controls fronterers i també el reforç dels controls als mercats de Nadal, per evitar el risc de mimetisme."

Fins al moment, l'alerta antiterrorista era a un nivell de seguretat reforçada pel risc d'atemptat. Amb aquest canvi, s'extrema la vigilància, un fet que s'aplica després d'un atac o en cas d'amenaça imminent.

El secretari d'Interior, Laurent Núñez, ha indicat aquest matí que "la motivació terrorista de l'acte en aquest moment no s'ha establert", tot i que qui ho investiga és la Fiscalia Antiterrorista de París per assassinat i intent d'assassinat en relació amb organització terrorista.

Núñez ha assegurat que tampoc és segur que l'home encara estigui a França, després que aquest dimarts aconseguís fugir. "No es pot excloure" ha reconegut, en una entrevista a "France Inter" en què ha volgut mostrar-se molt prudent sobre la possible naturalesa terrorista de l'acció.

350 agents busquen l'autor

Sobre el terreny, 350 efectius, entre militars, policies i gendarmes, amb el suport de dos helicòpters, busquen l'home que "va sembrar el terror a tres punts de la ciutat", segons ha dit el ministre de l'interior, a la ciutat francesa seu del Parlament Europeu.

 

Mitjans informatius desplegats en un carrer tancat a causa d'una operació policial per trobar l'autor de l'atemptat del mercat de Nadal d'Estrasburg (Reuters)

 

També s'han activat "mitjans addicionals", que se sumen al dispositiu de vigilància antiterrorista Sentinelle, desplegat als carrers de França des dels atemptats del 2015.

Al voltant de les vuit del vespre d'aquest dimarts, l'atacant va entrar al perímetre del mercat de Nadal, i va començat a disparar. Va intercanviar trets de manera "sistemàtica" amb la policia, en fins a tres ocasions, i va aconseguir fugir.

Es tracta d'un home de 29 anys que ja era conegut pels serveis de seguretat, amb antecedents per delinqüència comuna a França i Alemanya, i que, segons les autoritats locals, figurava als arxius policials com a sospitós d'haver-se radicalitzat.

 

 

Va ser en una de les seves estances a presó quan es va detectar "una radicalització en la pràctica religiosa, però sense signes d'un pas a l'acció". Amb tot, se li feia un "seguiment actiu" des que va sortit de la presó el 2015.

El secretari d'Interior ha dit que una de les hipòtesis és que l'atac respongués a una operació policial aquest dimarts al matí per intentar detenir-lo per la seva presumpta implicació en una temptativa d'homicidi per delinqüència comuna. En aquesta operació, sí que es van detenir cinc persones, relacionades amb aquests fets previs.

Ja ben entrada la matinada, s'ha aixecat l'ordre de confinament decretada en alguns llocs de la ciutat.

 

 

Un dels llocs afectats va ser la seu del Parlament Europeu, que va tancar portes i va deixar alguns eurodiputats a dins, ja que aquesta setmana s'hi celebra ple. També hi havia els assessors i equips que habitualment són a Brussel·les.

Aquest dimecres reprendrà l'activitat.

 

 

Totes les manifestacions s'han prohibit, aquest dimecres, a l'àrea d'Estrasburg per facilitar la feina dels agents. El mercat de Nadal de la ciutat també està tancat, però les escoles han obert.

 

El mercat de Nadal d'Estrasburg, tancat l'endemà de l'atemptat, reobrirà, previsiblement, aquest dijous (Reuters)

 

La investigació la porten la Subdirecció Antiterrorista de la policia francesa, la policia judicial d'Estrasburg, la Direcció General de Seguretat Interior i el fiscal de París.

El mercat de Nadal d'Estrasburg té el seu origen a l'any 1570; és un dels més antics d'Europa i el primer de França.

ARXIVAT A:
FrançaEmmanuel MacronParlament Europeu
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut