Imatge d'arxiu de l'edifici de l'Institut El Palau, de Sant Andreu de la Barca
Imatge d'arxiu de l'edifici de l'Institut El Palau, de Sant Andreu de la Barca (ACN/Àlex Recolons)

Exculpen l'única professora de Sant Andreu encara acusada de delicte d'odi per l'1-O

Ja s'havien arxivat les causes dels altres vuit docents de l'INS El Palau, també investigats pels comentaris a classe a fills de guàrdies civils

RedaccióActualitzat

El jutjat arxivarà la causa contra l'última professora de l'INS El Palau de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat) que seguia imputada pels comentaris a fills de guàrdies civils a classe després de l'1-O. Ho ha sol·licitat la Fiscalia, única acusació en la causa, perquè no hi veu delicte.

La Fiscalia ha presentat un escrit davant el jutjat de Martorell (Baix Llobregat) que investigava la professora en què sol·licita que s'arxivi el cas, en descartar que els comentaris que va dirigir a un dels seus alumnes, fill d'un guàrdia civil, constitueixin un delicte d'incitació a l'odi.

El 2017 es va arribar a imputar nou docents d'aquest centre per comentaris a classe sobre les càrregues de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional per impedir l'1-O. L'Audiència de Barcelona va arxivar la causa per a vuit d'ells el març passat.

El tribunal va entendre que no hi havia delicte en les seves paraules, encara que els va retreure la seva actitud per no tenir justificació "moral ni professional".
 

Només s'havia mantingut aquesta causa d'un total de nou

La causa es va mantenir oberta únicament per a una de les professores. Segons mantenia inicialment la Fiscalia, el dia 2 d'octubre de 2017 es va dirigir a un alumne de 12 anys, fill d'un agent de la Guàrdia Civil, amb unes paraules que van provocar el plor del nen: "Deus estar content amb el que va fer el teu pare ahir".

Després de prendre declaració a diversos testimonis que van presenciar els fets, la Fiscalia ha arribat a la conclusió que no hi ha indicis de delicte, per la qual cosa ha demanat el sobreseïment de la causa.

De fet, el ministeri públic coincideix ara amb el jutjat d'instrucció de Martorell, que el 2019 va arxivar la causa contra la professora --després reoberta per l'Audiència de Barcelona arran d'un recurs de la mateixa Fiscalia.
 

L'objectiu no era "humiliar"

En concret, el jutjat va sostenir que la intenció de la professora no era "humiliar" el menor, sinó expressar el seu posicionament sobre el conflicte polític en què s'emmarcava el referèndum de l'1-O, cosa que està emparat pel dret de la llibertat d'expressió.

Els nou docents imputats van ser assenyalats públicament, fins al punt que l'aleshores líder de Ciutadans, Albert Rivera, va fer un tuit en què es feia ressò d'un reportatge d'El Mundo titulat "Els 9 mestres catalans de la infàmia", en què es feien públiques les dades personals dels professors, amb fotografies incloses.

També els van amenaçar amb pintades als murs de l'escola i els professors van denunciar que eren víctimes d'"un linxament". L'INS El Palau és a tocar de la caserna de Sant Andreu de la Barca i va ser col·legi electoral durant l'1-O.

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OJudicial
Anar al contingut