Imatge d'arxiu de l'edifici de l'Institut El Palau, de Sant Andreu de la Barca
Imatge d'arxiu de l'edifici de l'Institut El Palau, de Sant Andreu de la Barca
Barcelona

Arxiven la causa a 8 dels 9 docents de l'IES El Palau acusats de delicte d'odi per l'1-O

L'Audiència de Barcelona ordena reobrir la causa per un delicte d'odi contra un dels professors, però tanca de forma definitiva les de la resta

La justícia ha arxivat de forma definitiva la causa contra vuit dels nou professors de secundària de l'IES El Palau, de Sant Andreu de la Barca, acusats d'un delicte d'odi contra fills de guàrdies civils. Segons ha informat El Punt Avui, l'Audiència de Barcelona ha decidit sobreseure les causes contra vuit dels nou docents acusats i només es manté oberta la investigació contra un altre, encara que el jutjat instructor va resoldre que no hi havia delicte.

Les denúncies contra els nou professors de l'institut van quedar arxivades de forma provisional el 2019, però la Fiscalia va recórrer la decisió.

Ara, l'Audiència de Barcelona, que ha revisat el recurs, ha dictat el sobreseïment de totes les causes excepte una. En aquest cas, dona la raó als arguments de la Fiscalia i ordena al jutjat d'instrucció de Martorell que reobri el cas per un delicte d'odi.

Linxament mediàtic contra els professors després de l'1-O

La Fiscalia va veure indicis que havien humiliat i assenyalat fills de guàrdies civils que eren alumnes del centre.

Als professors se'ls va acusar d'adoctrinar els alumnes l'endemà del referèndum de l'1 d'Octubre, un extrem que va negar, quatre anys després, un regidor de Ciutadans en una entrevista a La Barca Producció TV, en la qual va parlar de "malentès".

Alumnes a l'entrada de l'IES El Palau
Alumnes a l'entrada de l'IES El Palau l'any 2018 (ACN/Gemma Sánchez)

Es va assenyalar públicament els docents, fins al punt que l'aleshores líder de Ciutadans, Albert Rivera, va fer un tuit fent-se ressò d'un reportatge d'El Mundo titulat "Els 9 mestres catalans de la infàmia", en què es feien públiques les dades personals dels professors, amb fotografies incloses.

També els van amenaçar amb pintades als murs de l'escola i els professors van denunciar que eren víctimes d'"un linxament".

L'IES Palau és a tocar de la caserna de Sant Andreu de la Barca i va ser col·legi electoral durant el referèndum.

Els docents han negat sempre els fets i vuit dels nou professors denunciats han acabat canviant d'institut.

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OEducació JudicialDelicte d'odi
Anar al contingut