Rescat dels dos excursionistes accidentats al Parc Nacional d'Aigüestortes, al Pallars Sobirà
Rescat dels dos excursionistes accidentats al Parc Nacional d'Aigüestortes, al Pallars Sobirà

Evacuen els dos excursionistes accidentats al Parc Nacional d'Aigüestortes

ACN Espot - Els Bombers de la Generalitat han evacuat en helicòpter els dos excursionistes accidentats al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, al Pallars Sobirà. Els dos muntanyencs han estat traslladats a l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida amb pronòstic menys greu i lleu, respectivament. Un ampli dispositiu de recerca va buscar ahir diumenge els dos excursionistes, que havien sortit dissabte a fer una ruta a la zona dels Encantats (2.749 metres) i no havien tornat al cotxe ni dormit a cap refugi. Van ser localitzats a última hora del vespre a la zona de la Valleta Seca, a l'entrada de la canal dels Encantats. Estaven orientats i conscients, però amb hipotèrmia i ferits a conseqüència d'un accident que havien patit hores abans.

Després de valorar l'estat del camí a recórrer fins al refugi Mallafré -ja de fosc i amb més de 60 centímetres de neu nova-, els Bombers van decidir muntar una tenda i passar la nit a l'exterior amb els dos excursionistes ferits. Els GRAE van treure els muntanyencs de la hipotèrmia aplicant la tècnica del 'burrito' per fer-los entrar en calor i han esperat l'evacuació a primera hora del matí d'aquest dilluns. L'helicòpter de rescat de Bombers s'ha enlairat des d'Olot i ha arribat al voltant de les 09.30 hores a la zona, on s'ha habilitat un espai per a l'aterratge. Inicialment, s'ha traslladat els ferits -un a un- a l'heliport de Tírvia i després el SEM els ha evacuat a l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Els Bombers han destinat una seixantena d'efectius en dos dies pel rescat i van establir el centre de comandament al parc d'Espot, des d'on han coordinat les tasques de recerca. S'han activat efectius del GRAE muntanya de Cerdanyola, la Seu d'Urgell, Olot, Valls i la Pobla de Segur, a banda d'efectius dels parcs de Bombers Voluntaris de la zona i el Grup Operatiu de Suport (GROS), que hi ha desplaçat la unitat sanitaritzada i els drons. També s'hi van desplaçar efectius del GRM dels Pompiers d'Aran i del SEM.

Anar al contingut