Seu del Tribunal Europeu de Drets Humans, a Estrasburg (Reuters)
Seu del Tribunal Europeu de Drets Humans, a Estrasburg (Reuters)
Estrasburg

Estrasburg dona la raó a Espanya i nega indemnitzacions a famílies de víctimes dels GAL

El Tribunal Europeu de Drets Humans conclou que no tenen dret a rebre indemnitzacions com a víctimes del terrorisme

RedaccióActualitzat

El Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg ha donat la raó a l'Estat en una demanda presentada per deu familiars de víctimes dels GAL i del Batallón Vasco Español.

Fa tres anys van reclamar a l'Estat poder cobrar les indemnitzacions com a víctimes del terrorisme, però Espanya les va denegar en considerar provat que els morts havien format part d'ETA.

Els familiars van recórrer a Estrasburg, al·legant que això havia vulnerat la presumpció d'innocència dels seus familiars, que mai no havien estat jutjats o condemnats per pertànyer a la banda terrorista.

Ara, el Tribunal de Drets Humans ha resolt que negar les indemnitzacions no vulnera el seu dret a la presumpció d'innocència i, per tant, rebutja obligar Espanya a compensar econòmicament les víctimes.

Ara bé, no entra a valorar si s'han de considerar víctimes del terrorisme o no. La demanda es considera inadmissible i és una decisió que ja no es pot recórrer.

Seu del TEDH (ACN)


La presumpció d'innocència està recollida en l'article 6.2 de la Convenció Europea de Drets Humans.

La reclamació feia referència als casos de María Cristina Larrañaga, Karmele Martínez Agirre, Nagore Otegi Martínez, María Antonia Ibarguren Astiagarraga, Mikel i Xabier Etxaniz Maiztegui, Ignacia Lizarraga Albaburu, María Belén Aguilar Pérez i Ugaitz i Aitor Elizarán Aguilar.

 

ARXIVAT A:
ETADrets humansTerrorisme
Anar al contingut