Membres de l'associació de dones suïsses KlimaSeniorinnen (Gent Gran pel Clima), satisfetes a la sortida del TEDH
Membres de l'associació de dones suïsses KlimaSeniorinnen (Gent Gran pel Clima), satisfetes a la sortida del TEDH
Catalunya migdia

Estrasburg condemna Suïssa per inacció contra el canvi climàtic en una sentència pionera

El Tribunal Europeu de Drets Humans dona la raó a una associació de dones grans suïsses que va denunciar el seu país per no fer prou per combatre l'escalfament global

Enllaç a altres textos de l'autor

Jordi Baró

Corresponsal de Catalunya Ràdio a Brussel·les

@jordibaro
Actualitzat

Primera sentència europea contra un estat per la seva inacció climàtica. El Tribunal Europeu de Drets Humans s'ha pronunciat a favor d'un col·lectiu de dones suïsses d'avançada edat que denunciaven el seu país per no haver frenat l'escalfament global i els efectes que això té per a la seva salut.

Estrasburg conclou que, no complint amb les seves obligacions sobre el canvi climàtic, les autoritats suïsses han violat la Convenció Europea de Drets Humans, inclòs el dret a la vida privada i familiar.


Satisfacció a mitges

Les demandants formen part de KlimaSeniorinnen (Dones Grans pel Clima), un grup d'activistes climàtiques suïsses format per unes 2.000 dones de més de 65 anys. Una de les seves membres, Anne Mahrer, ha mostrat la seva satisfacció després de conèixer la sentència.

"La d'avui és una sentència històrica i estem veritablement molt orgulloses d'haver portat el cas fins aquí. Ara, estarem molt atentes que Suïssa apliqui la decisió."

Amb tot, matisen que la seva alegria no és completa, pel rebuig per part del tribunal de dos casos similars. "És més aviat positiu, però segur que hauria estat genial si haguessin estat 100% acceptades", assenyalen.

En concret, Estrasburg ha tombat una altra denúncia de sis joves portuguesos i la d'un exalcalde francès per aquesta mateixa raó. 

Seu del Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg (ACN/Albert Cadanet)

Una sentència d'impacte

La decisió del Tribunal Europeu de Drets Humans estableix un precedent important que pot tenir conseqüències en altres països del continent, un pas molt esperat pels col·lectius en defensa del medi ambient.

L'activista sueca Greta Thunberg, per exemple, ha celebrat la sentència des de les portes del mateix tribunal.

"Només és el principi dels judicis climàtics: arreu del món, cada cop més gent portarà els seus governs davant dels tribunals per fer-los responsables de les seves accions. En cap cas hem de recular."

També l'ONG ecologista Greenpeace ha rebut amb alegria el que ha qualificat de dia històric, també pel fet que aquesta hagi estat una lluita liderada per dones.

Segons Greenpeace, hi ha una quarantena de casos oberts contra diferents governs per la seva inacció climàtica, a més de 200 demandes més presentades contra empreses d'arreu del món.

 

ARXIVAT A:
SalutMedi ambientCrisi climàtica
Anar al contingut