Espanya supera els 20.000 morts per coronavirus amb 565 defuncions en 24 hores
Personal sanitari a l'hospital temporal pel coronavirus a Ifema, a Madrid ()EFE/JuanJo Martín)

Espanya supera els 20.000 morts per coronavirus amb 565 defuncions en 24 hores

Les xifres de morts a Catalunya que ha anunciat el govern espanyol no quadren amb les que el govern va donar divendres a la nit, quan va comptabilitzar 305 noves morts. El Ministeri, en canvi, rebaixa aquesta xifra fins a 127

RedaccióActualitzat

La pandèmia del coronavirus ja ha deixat més de 20.000 morts a Espanya. En les últimes 24 hores s'han registrat 565 defuncions de casos confirmats, una xifra per sota de l'última dada, que se situava en 585 en un sol dia.

Pel que fa als contagis, s'han registrat 4.499 casos nous i s'han curat 3.166 persones, en les darreres hores. 

Segons les dades del Ministeri de Sanitat, en total hi ha 191.726 persones que s'han contagiat, 20.043 morts, i ja hi ha 74.662 malalts que s'han curat.

En la roda de premsa del comitè de gestió del govern espanyol pel coronavirus, Fernando Simón, director del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha explicat que, a més a més, a la xifra total s'hi ha d'afegir 1.194 persones amb anticossos positius sense símptomes en el moment que se'ls va fer la prova, cosa que fa que no se'n pugui establir el moment de contagi ni si han tingut o no la malaltia.

 

 

 

Segons Simón, les dades mostren que "hi ha un descens clar i obvi en la incidència acumulada en els darrers 14 dies", principalment, per la tendència a la baixa de la Comunitat de Madrid, Castella-la Manxa i Castella i Lleó.

Respecte a la capacitat diagnòstica, Fernando Simón ha explicat que les proves diagnòstiques PCR s'han doblat fins a 400.000 a la setmana. Tot i això, no s'ha detectat un augment dels nous casos, cosa que dona evidències que "hi ha un bon comportament de l'epidèmia":

"Aquest increment de més del doble no ha significat un increment substancial en la positivitat d'aquestes PCR. De poc més d'un 25% a un 1,8% aquesta última setmana".

"Són dades difícils d'interpretar, però que juntament amb altres xifres ens indiquen i van donant evidències del bon comportament de l'evolució de l'epidèmia en aquests últims dies o fins i tot setmanes".

 

Aquest divendres, es van registrar un total de 585 morts i 5.252 nous casos positius, en un dia marcat pel ball de xifres. Les dades del Ministeri de Sanitat no quadraven amb l'evolució diària, ni amb el recompte total de morts i casos, ni amb les dades que havia facilitat Catalunya. Un desajust que el govern va atribuir a les discrepàncies amb les dades d'una comunitat i que va fer que les xifres sortissin amb retard.
 

Desconcert pel recompte

Pel que fa a les darreres dades a Catalunya, les xifres de morts que ha anunciat govern espanyol no quadren amb les que el govern va donar divendres a la nit, quan va comptabilitzar 305 noves morts. En canvi, el Ministeri rebaixa aquesta xifra fins a 127.

Catalunya ha aixecat polèmica per la nova manera de comptar els morts i els casos de coronavirus. Ara, el nou recompte inclou també les defuncions en residències, centres sanitaris i domicilis. El canvi de criteri ha desajustat, segons el Ministeri, el nombre total de defuncions a Espanya.  

El govern espanyol ha ordenat a les autonomies un nou protocol per a les dades. A partir d'ara només es comptabilitzaran els morts a qui s'hagi pogut fer la prova i, a més, s'haurà de diferenciar si la prova és un PCR o un test ràpid, el lloc de defunció -hospital, domicili o residència- i diferenciar si tenia o no simptomatologia. 

La nova metodologia implicarà una revisió de la sèrie històrica de dades que, diuen, no serà gaire diferent. 
 

Sobre aquest canvi, Fernando Simón ha remarcat que "això porta un temps" i que s'ha de tenir en compte la peculiaritat de cada comunitat autònoma.

Des del començament de la crisi, cada comunitat ha publicat dades amb diferents paràmetres. Catalunya, des d'aquesta setmana, inclou a les xifres de morts les dades facilitades per les funeràries, encara que no tinguin un test de confirmació. L'ordre del Ministeri s'allunya d'aquesta possibilitat, que la Generalitat creu que és la millor manera de comptar. 

Madrid, per exemple, fins ara només ha facilitat les xifres de morts en hospitals amb PCR o amb símptomes compatibles, el que demanava Sanitat, i que fan un total de 7.000. Però creuen que, basant-se en les xifres de sanitat mortuòria, els morts ascendiran fins als 12.500.

 

Detall de casos confirmats, morts i altes per comunitat autònomes 18 d'abril
Detall de casos confirmats, morts i altes per comunitat autònomes

 

Catalunya supera els 40.000 casos, amb una tendència a la baixa

A Catalunya, fins ara, amb el recompte d'ahir a la nit, hi ha hagut un total de 40.988 casos positius de coronavirus. Des de l'inici de la pandèmia s'han comptabilitzat un total de 19.088 altes hospitalàries. En centres hospitalaris, fins ara, han mort un total de 4.123 persones, però el total, amb la xifra que faciliten les funeràries, arriba a les 7.881 persones.
 

La Conselleria de Salut considera que Catalunya ha passat el pic de l'epidèmia de coronavirus. Així ho ha explicat la consellera Alba Vergés en base a les dades des de l'inici del brot. La mitjana de nous casos detectats i d'hospitalitzacions i ingressos a les UCIs marquen un augment que va tenir el punt d'inflexió el 8 d'abril, en el primer cas, i l'11 d'abril en el segon.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut