El perquè del nou recompte de morts i casos per Covid-19 a Catalunya, que La Moncloa critica

La Generalitat reclama que l'Estat també inclogui les dades de les funeràries i defensa el canvi per la voluntat de "transparència"

Actualitzat

El coronavirus ha causat la mort de 7.097 persones a Catalunya, una xifra que pràcticament dobla la que hi havia fins fa 24 hores. La raó és el nou mètode de recompte del Departament de Salut, que incorpora les dades de les funeràries, que fins ara no tenia.

Fins aquest dimarts a la nit, la Conselleria donava únicament el nombre de defuncions als hospitals, que actualment són 3.855. Ara, el recompte inclou també les defuncions en residències, centres sanitaris i domicilis.

De moment, cap altra comunitat autònoma segueix aquest sistema. De fet, la dada que la Generalitat continuarà enviant al Ministeri de Sanitat és la de persones mortes als hospitals, perquè és com s'actualitza el registre a l'estat i a la majoria de països europeus.

 

Una foto més real

La consellera de Salut, Alba Vergés, defensa la transparència del govern a l'hora de donar les dades de morts per la Covid-19.

Amb el nou recompte, la foto de l'impacte del coronavirus a Catalunya és molt més real. De les més de 7.000 defuncions que hi ha hagut des de l'inici de l'epidèmia, la major part, 3.855, s'han produït en hospitals. És la dada que s'ha anat donant cada dia fins ara.

 

El total de defuncions per coronavirus a Catalunya, desglossat pel lloc on van morir
El total de defuncions per coronavirus a Catalunya, desglossat pel lloc on van morir

 

A més, hi ha 1.810 persones que han mort a les residències de gent gran, un dels focus on més mal ha fet la Covid-19. A les funeràries també hi ha constància de 456 persones que han mort a casa seva i 62 que ho han fet en centres sociosanitaris.

D'altra banda, hi ha 914 casos més en què no consta el lloc de la defunció.
 

 

Prop de 95.000 contagiats

A partir d'aquest dimecres, Salut també ha canviat la manera de donar el total aproximat de persones contagiades pel coronavirus. En la xifra actual, s'hi inclouen aquelles als quals s'ha fet una prova per confirmar-ho, però també les que presenten símptomes de Covid que han estat contrastats per un professional sanitari.

Del total de casos de coronavirus, n'hi ha 39.375 a qui s'ha fet el test i han donat positiu. Però n'hi ha, també, 55.000 amb símptomes que es registren com a positius.

 

Sumant els positius confirmats i les persones amb símptomes contrastats per un professional sanitari, els casos de coronavirus a Catalunya freguen els 95.000
Sumant els positius confirmats i les persones amb símptomes contrastats per un professional sanitari, els casos de coronavirus a Catalunya freguen els 95.000

 

A molts d'aquests afectats se'ls ha pogut seguir la pista a través de l'aplicació Stop Covid-19, una de les eines per quantificar l'abast de l'epidèmia, que ajuda a decidir les mesures que cal prendre.

 

Torra demana que la resta d'autonomies facin el mateix

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha dit que el canvi en el recompte no s'ha fet fins ara perquè era una informació que no tenien.

"No hem pogut disposar d'aquesta informació fins a aquests dies"

Torra creu que, d'aquesta manera, la ciutadania pot conèixer la informació "d'una manera molt més clara" i ha demanat a la resta de comunitats autònomes i al govern espanyol que apliquin el mateix criteri en el recompte que la Generalitat.


Sanitat posa en dubte el nou recompte de Catalunya

D'altra banda, el Ministeri de Sanitat  ha explicat que un canvi en el recompte faria que les dades d'Espanya no es poguessin homologar a les de la resta de països del món. De fet, des del govern espanyol s'ha estat força crític amb el canvi de sistema de recompte de la Generalitat.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàriess (CCAES), Fernando Simón, ha dit aquest dijous que "la xifra real de morts és molt difícil de saber, si bé és cert que tots els que han mort havent donat positiu en la prova, han mort per coronavirus. Simón ha afegit que "la causa de la mort ja és una altra cosa" i que el Ministeri de Sanitat no genera la informació.

En concret, sobre el nou sistema de recompte de víctimes i afectats de Covid-19 del Departament de Salut, ha dit que encara han de discutir amb la conselleria d'Alba Vergés què signifiquen realment les noves dades perquè no sap si tenen diagnòstic previ de positius o no.

Qui ha estat més crítica ha estat la ministra d'Hisenda i portaveu de l'executiu, María Jesús Montero, que ha instat el govern català a no especular amb les xifres de morts i l'ha acusat de "confondre" la ciutadania:

"Qualsevol intent de confondre els ciutadans no aporta cap llum al desenvolupament de la pandèmia, sinó que provoca una sensació de desconfiança i que no totes les administracions públiques estan complint amb la seva obligació"

La ministra d'Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, en la roda de premsa d'aquest dijous
La ministra d'Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, en la roda de premsa d'aquest dijous (EFE / La Moncloa)

Montero ha destacat que la manera de comptabilitzar els casos de coronavirus que segueix Espanya segueix els criteris marcats per l'Organització Mundial de la Salut.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut