ERC s'incorpora al govern de la Diputació de Barcelona dos dies després de les generals

Aquest dimecres, la Diputació de Barcelona celebrarà el ple de cartipàs en què es repartiran les àrees de govern

RedaccióActualitzat

Passades tot just 48 hores de les eleccions generals, Esquerra anuncia moviments que canvien els equilibris polítics de les últimes setmanes, i reforcen el seu paper institucional.

Els republicans entraran al govern de l'ens provincial que presideix la socialista Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, investida amb els vots del PSC, els Comuns, Tot per Terrassa i dos diputats d'Impulsem el Penedès --formació integrada a Junts--.

Esquerra, que no va formar part del pacte signat en plena campanya per les generals, confirma ara que s'integrarà dins el govern. D'aquesta manera, els republicans entraran a les quatre diputacions catalanes.

El pacte d'investidura de Moret va ser motiu de retrets durant la campanya. En aquell moment, Esquerra va criticar els díscols de Junts (l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, i el de Torrelles de Foix, Sergi Vallès). I va instar el partit –que va votar en contra de Moret-- a "posar ordre".

Ara, però, en un comunicat, ERC justifica la seva entrada a l'ens com un reflex de la "pluralitat política" de la demarcació.

Aquest dimecres, la Diputació de Barcelona celebrarà el ple de cartipàs en què es repartiran les presidències. Després de quatre anys governant amb el PSC, Junts queda fora del govern de la diputació.

Acord entre Junts i ERC per l'AMC

Aquest no és l'únic pacte que s'ha fet públic aquest dimarts. Junts i Esquerra han signat un acord per governar l'Associació Catalana de Municipis després que a les municipals obtinguessin 700 alcaldies a tot Catalunya.

L'acord preveu que Junts proposi la persona que haurà d'assumir la presidència de l'entitat per al mandat 2023-2027, i que Esquerra triï la vicepresidència primera.

Serà a la tardor quan en una assemblea ordinària es decidirà qui ocupa la presidència que, de moment, té Lluís Soler, l'alcalde de Deltebre.

D'altra banda, ERC també ha signat l'acord de govern a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). En la línia dels darrers anys, serà un "govern ampli", amb la participació d'Esquerra, Junts, PSC i Comuns.

ARXIVAT A:
JuntsERCPSCEleccions municipals 2023Eleccions Generals 2023 - 23J
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut