Madrid

Sanitat posa el focus en Madrid i el País Basc pels casos de coronavirus d'origen desconegut

Espanya supera el centenar de casos, el 90% lleus, una quinzena a Catalunya

Actualitzat

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, informa que l'últim balanç és de 115 casos detectats de coronavirus a Espanya, dels quals 15 són a Catalunya. La gran majoria, un 90%, són casos lleus i alguns s'estan tractant a casa i altres ja s'han recuperat.

En la roda de premsa diària pel seguiment del coronavirus a Espanya, Simón ha explicat que s'ha detectat un nou focus a Cantàbria, on hi ha 10 casos, d'un grup relacionat amb importacions d'Itàlia. 

Els casos dels quals no se'n sap l'origen, hi ha dos focus a Madrid, un focus al País Basc i un únic cas a Castella-la Manxa, que s'estan investigant. De moment, però, Sanitat no eleva el nivell d'alerta pel coronavirus.

 

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (EFE/Fernando Alvarado)

"Extremar les mesures d'higiene és bàsic", ha reiterat Simón, i ha dit que es mantenen les mesures preses fins ara, i, sobretot, les adreçades a la sensibilització de la població i dels professionals:

"Pel que fa a les mesures, hem tingut una reunió amb les comunitats amb casos l'origen dels quals no és clar. Fins a la tarda no decidirem quines mesures emprenem. Cal tenir un criteri molt ben valorat.

 També s'ha parlat de mesures sobre la disponibilitat dels sanitaris. Ens consta que, en algunes comunitats, els consellers han donat instruccions que el seu personal estigui disponible. Això implica restriccions a l'assistència a algunes reunions."

En general, Simón ha assegurat que no cal prendre mesures especials, ja que s'està en una fase de contenció, i que, per tant, no cal suspendre esdeveniments, però recomana sentit comú als que puguin tenir símptomes també de la grip.

"Demanem que qualsevol persona que tingui símptomes respiratoris no vagi a esdeveniments massius. És una recomanació no només pel coronavirus, també per la grip.  Ara mateix no es proposa suspendre cap esdeveniment."

Simón ha insistit que les mascaretes només les han d'utilitzar les persones contagiades o que tinguin algún símptoma per evitar contagis.

També ha afegit que no s'ha arribat a la fase de mitigació que demanaria mesures més restrictives en zones molt concretes:

"El 90% dels casos són importats. Només hi ha dues zones en què podria haver-hi transmissió comunitària.
Encara estem en fase de contenció. La següent fase, la de mitigació, implica mesures que tenen un gran  impacte socioeconòmic. En una fase més restrictiva tindrien un impacte que a la societat li costaria d'assumir. Les mesures més restrictives no s'aplicarien a tot arreu, només a zones molt concretes d'algunes comunitats autònomes."


D'una desena casos no se n'ha concretat l'origen, i estan acotats en zones molt concretes de Madrid, ingressats a Torrejón de Ardoz i en un agrupament religiós, i una altra del País Basc.

Aquest dilluns s'ha donat d'alta l'únic pacient ingressat a Andalusia per coronavirus despres de donar negatiu en les anàlisis d'última hora i el seguiment actiu seguirà en el seu domicili.

 

Simón ha demanat "extremar les mesures d'higiene. Són bàsiques", ha dit. (CCMA)

 

Dos casos més a Catalunya

Pel que fa al nombre de persones encomanades a Catalunya, de moment són 15 persones, totes elles amb símptomes lleus. Tots els casos estan relacionats amb contagis a l'exterior.

Catalunya té un cas particular: el d'una pacient que pot haver transmès el virus en un entorn sanitari.

Aquest dilluns s'han conegut dos casos més. Es tracta de dues persones infectades de caracter lleu, el d'una dona de 40 anys i un home de 37, que viuen a Barcelona i que van estar en contacte amb un persona alemanya que té el Covid-19.
 

Primer cas a Andorra

El primer cas de coronavirus confirmat a Andorra és un noi de 20 anys que recentment havia viatjat a Milà, segons ha informat el govern del Principat. Els seus símptomes són lleus i està ingressat a l'Hospital de Nostra Senyora de Meritxell de les Escaldes-Engordany. S'està controlant l'entorn més pròxim del pacient. De moment, hi ha dues persones en observació domiciliària que haurien coincidit en el vol de tornada a Milà.

El govern d'Andorra recomana no viatjar a les zones on hi ha presència de la malaltia i que les persones que hi hagin viatjat recentement es posin en contacte amb el Ministeri d'Exteriors i els que presentin algún simptoma truquin al telèfon d'emergència 116. De la mateixa manera, recomana que els que hagin de viatjar fora s'inscriguin en un registre de viatgers disponible a la web del ministeri.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut