Confinats 516 alumnes per contagis previs a l'inici de curs d'un total d'un milió i mig

Els 516 estudiants confinats suposen el 0,03% de tot l'alumnat de Catalunya

RedaccióActualitzat

En el tercer dia de classe a les aules catalanes s'han confirmat 34 grups estables confinats, el doble que aquest dimarts. Els departaments d'Educació i Salut han fet un primer balanç de les afectacions a les escoles per la Covid-19 i consideren encara prematur saber la incidència de la pandèmia als centres escolars, ja que els casos positius i confinaments que hi ha aquesta setmana tenen l'origen abans de l'inici de curs.

En aquest sentit s'ha referit el secretari general de Salut, Marc Ramentol, que considera que els casos identificats no permeten valorar l'impacte epidemiològic que ha tingut la represa escolar en la corba de casos.

34 grups confinats

Si bé aquest dimarts hi havia 17 grups estables confinats, aquesta xifra augmenta a 34 un dia després, amb un total de 27 centres afectats. Això representa el 0,49% del total. D'aquests 27 centres, set són llars d'infants que havien iniciat l'activitat abans del 14 de setembre.

Això suposa 285 professionals docents i no docents confinats (el 0,19%) i 516 alumnes (0,03%).

Entrada a l'escola Frederic Godàs de Lleida
Entrada a l'escola Frederic Godàs de Lleida

Amb dades d'aquest dimecres, hi ha 72 professionals dels centres positius de Covid, cosa que representa el 0,05% de la plantilla total a Catalunya.

Pel que fa als alumnes, n'hi ha 54 en relació amb el milió i mig d'estudiants, cosa que representa un 0,003% d'alumnes afectats.

Aquest dimecres no s'ha hagut de tancar cap centre més i, per tant, són tres les escoles que no poden obrir per la Covid. Són l'Escola Joan Juncadella de Sant Vicenç dels Horts, amb 360 alumnes, i la Ridolaina de Montellà i Martinet, a Lleida, amb 43 estudiants, que obriran totes dues aquest dijous. La tercera és la llar d'infants Petit Montessori, antiga llar d'infants Tintín, que va haver de tancar pel positiu d'un alumne entre els 20 infants del centre.

Primer pla d'una de les mampares en forma d'ela col·locada en un pupitre de l'escola dels Guiamets. Imatge publicada al 15 de setembre del 2020. (Horitzontal)
Mampares en forma d'ela col·locada en un pupitre de l'escola dels Guiamets (ACN)


Escoles que s'afegeixen al confinament de grups

Per serveis territorials, a Barcelona hi ha vuit grups confinats, quatre més que aquest dimarts. Els nous es troben a l'escola Jesuïtes de Sant Ignasi, l'escola bressol de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i l'Escola Diputació.

A la Catalunya central hi ha tres nous grups confinats, a l'escola Ildefons Cerdà de Centelles, Carles Capdevila a Balenyà i a la llar d'infants Els Picarols de Manlleu.

Hi ha també dos nous grups bombolla en quarantena a l'escola Maria Ward de Badalona i a la Joan Salvat i Papasseit de Santa Coloma de Gramenet.

Pel que fa a Girona, hi ha tres nous grups a Girona, a l'escola Forallac, a l'institut Santa Eugènia de Girona i a l'institut de Sant Feliu de Guíxols.

A Lleida, hi ha un nou grup a l'institut Joan Oró, i al Baix Llobregat tres: institut Torreroja de Viladecans, Salesians de Sant Boi i a l'escola Bon Solei de Gavà.

En canvi, a Tarragona, el Maresme i el Vallès Oriental i el Vallès Occidental l'afectació és la mateixa que aquest dimarts.

La tornada a classe més estranya i emotiva de totes
Mesures d'higiene a classe (EFE/Nacho Gallego)

La secretària general d'Educació, Núria Cuenca, ha considerat prudent estar expectants a l'evolució de la setmana:

"Necessitem que els centres s'acabin d'establir. Tenen molta feina per gestionar la complexitat. La setmana que ve les dades seran més fiables."

I ha insistit que tots els centres han fet els plans d'obertura i previst els confinaments, alhora que ha agraït el seu esforç:

"Ens agradaria aprofitar per agrair l'esforç dels centres els mesos previs i ara per aconseguir que les escoles obrissin amb certa normalitat amb la pandèmia, i per fer-ho amb il·lusió. I també a les famílies per la confiança que ens han donat, i per comprendre les dificultats que suposa organitzar un centre i tot un sistema educatiu. I als alumnes, que estan patint en el seu dia a dia les mesures restrictives que hem hagut d'imposar per contenir els possibles contagis."

Els germans de casos sospitosos, també aïllats

La primera setmana de curs avança amb la crida d'Educació a la responsabilitat de tothom i que les famílies no duguin els fills a l'escola mentre esperen els resultats de les proves PCR. A més, Salut recomana que els germans dels infants que estan pendents de la PCR, perquè són casos sospitosos o amb símptomes, s'aïllin també preventivament.

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha dit, però, que no és necessari que es confinin els germans d'alumnes que estiguin pendents de proves PCR fetes en cribratges poblacionals i tests massius. "Recomanem que s'aïllin els germans només en el marc d'una investigació d'un cas sospitós, no és necessari si el cas sospitós és un membre del grup bombolla de l'alumne i no ell mateix", ha matisat.

El secretari general de Salut, Marc Ramentol
El secretari general de Salut, Marc Ramentol, durant la compareixença per fer balanç de l'inici de curs (CCMA)

Ramentol ha insistit que l'evidència que es té i les experiències d'altres països fan pensar que "la major part dels casos que es veuran en infants seran positius que no s'hauran contagiat en l'àmbit escolar sinó fora".

Els centres, doncs, no actuarien com un "amplificador" de la transmissió sinó que patiran la situació de l'entorn, que ha reconegut que no és del tot positiva.

Salut assegura que els protocols s'aniran adaptant segons les circumstàncies, tot i que encara és aviat per introduir millores. Entre les que es preveuen, ha avançat que n'hi haurà en relació amb les escoles d'educació especial.


Treball pedagògic contra l'absentisme

Cuenca ha explicat que necessiten un temps per analitzar quin és el nivell d'absentisme que s'està donant als centres en relació amb la por al contagi per la Covid-19. Ha reconegut que hi ha "comunitats" que obertament han dit que no portaran els fills a l'escola i ha explicat que amb aquestes s'ha de començar un treball de pedagogia.

"Treballarem amb aquestes comunitats per aconseguir que els nivells d'absentisme es vagin reduint", assegura Cuenca

La secretària general d'Educació, Núria Cuenca, considera prudent estar expectants a l'evolució de la setmana (CCMA)

Segons ha detallat, el Departament d'Educació no ha rebut cap requeriment d'informació per part de la Fiscalia sobre famílies que no han portat els fills a escola.

ARXIVAT A:
Educació SalutCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut