Aragonès ofereix a Junts i la CUP participar en la taula de negociació entre governs

El president de la Generalitat assegura que té la voluntat de trobar-se amb Pedro Sánchez en les properes setmanes: "ens hem de reunir per anar per feina"

R. RadóActualitzat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat que tots els partits independentistes participin en la negociació entre els governs català i espanyol perquè l'executiu català pugui "anar-hi amb tota la força".

Des de la primera reunió, el febrer del 2020, la taula de diàleg ha estat sempre entre governs. Ara, però, Aragonès aposta perquè també hi participin altres formacions sobiranistes, en un moment en què ERC i Junts comparteixen la clau de la governabilitat a Espanya:

"Obro la porta al fet que aquells amb els quals compartim objectius, que és la resta de l'independentisme i tots aquells que defensen també el referèndum, formin part de la delegació que defensi la posició de Catalunya."

En l'entrevista d'aquest dilluns a la nit a TV3 i Catalunya Ràdio, Aragonès ha reivindicat que la negociació ha de ser entre governs i no entre partits. Ha remarcat que el conflicte polític "no és entre el PSOE i Esquerra o entre el PSOE i Junts, sinó que és un conflicte entre Catalunya i l'Estat":

"La negociació ha de representar els dos països, Catalunya i Espanya, les dues societats. I qui ho representa són les institucions."

En aquest sentit, ha apuntat que la CUP "tenia reserves sobre el procés de negociació" i s'ha mostrat escèptica sobre si voldrà participar-hi. Però, sobre Junts, ha apel·lat a l'acord amb el PSOE per a la investidura de Sánchez per emplaçar-los a la taula de negociació:

"Fa uns mesos creien que la negociació no era l'estratègia adequada. Avui la defensen."

Ha apuntat que Junts està al corrent d'aquesta proposta, però que ara per ara encara no ha rebut resposta. Junts, però, ha desmentit aquest oferiment d'Aragonès.

Reunió amb Sánchez

Des del Palau de la Generalitat, Aragonès ha explicat que va parlar amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, quan s'estava tancant la negociació per a la investidura i que la setmana passada, un cop investit, van intercanviar alguns missatges.

De tota manera, ha apuntat que la correlació de forces al Congrés dels Diputats i el paper decisiu de l'independentisme farà que calgui un diàleg constant entre els dos executius.

"Haurem de parlar molt amb Pedro Sánchez, aquesta legislatura", ha afirmat Aragonès, que ha anunciat una reunió de treball en les properes setmanes amb el president espanyol "per anar per feina", tot i que no n'ha concretat la data:

"Ha de ser una reunió de treball. Ja ens hem vist vegades, crec que ja ens coneixem. Hi ha uns acords fixats i aquests acords s'han de desenvolupar."

Aragonès, entrevistat per Ariadna Oltra
Aragonès, entrevistat per Ariadna Oltra (Govern/Arnau Carbonell)

"Una oportunitat històrica"

Aragonès s'ha referit a la situació política al Congrés dels Diputats, on els vots de l'independentisme són decisius, com "una oportunitat històrica".

"Tenim una oportunitat històrica: mai en els darrers anys Catalunya havia tingut aquest pes decisiu a l'hora de configurar majories al Congrés dels Diputats."

Pel president de la Generalitat, en aquesta legislatura "s'obre una nova etapa" que s'ha de concretar en acords sobre finançament, una aposta per la llengua catalana o avenços en l'autodeterminació:

"En els propers quatre anys hem d'arribar a un acord perquè Catalunya pugui votar sobre la independència."

Per Aragonès, aquesta "gran capacitat d'influència" és també una "gran responsabilitat". Després del pacte amb el PSOE i la investidura de Sánchez, Aragonès creu que és l'hora de "desplegar" acords com el traspàs de Rodalies, la llei d'amnistia o les millores en el finançament.

El president de la Generalitat, però, no s'ha pronunciat sobre quin acord ha de ser prioritari i ha defensat que el país "té moltes necessitats":

"Catalunya es mereix que acabi la repressió, però també es mereix que els trens vagin a l'hora."


Un comissionat per al traspàs de Rodalies

En l'entrevista, el president de la Generalitat ha definit com "una gran operació de país" el traspàs de Rodalies acordat entre Esquerra i el PSOE per a la investidura de Sánchez.

En aquest sentit, ha reivindicat que l'acord arriba després de "mesos de planificació i de treball" per part del govern català i ha comparat el traspàs de Rodalies amb el que hi va haver dels Mossos d'Esquadra.

Per a la gestió de Rodalies, ha demanat "captar talent" de diversos àmbits i ha anunciat que, per aquesta raó, es crearà un comissionat encarregat del traspàs:

"Crearem un comissionat per al traspàs de Rodalies, que estarà treballant en el Departament de Territori."

Aragonès ha revelat que ja està decidit el nom d'aquest comissionat, que serà una persona d'experiència contrastada, i que es farà públic en els propers dies.

Aragonès, durant l'entrevista a TV3 i Catalunya Ràdio
Aragonès, durant l'entrevista a TV3 i Catalunya Ràdio

"No veig cap escenari que em porti a convocar eleccions"

En l'entrevista, Aragonès s'ha mostrat partidari que les properes eleccions al Parlament siguin el febrer de l'any 2025, quatre anys després de les últimes.

"Crec que la ciutadania es mereix que els governs comencem i acabem la feina", ha dit el president de la Generalitat, que ha reivindicat la tasca de l'executiu en la legislatura actual en aspectes com la reducció de l'atur, l'estat del benestar o la llengua catalana:

"En aquests moments, no veig cap escenari que sigui previsible que em porti a convocar eleccions."

Sobre si repetirà com a candidat dels republicans a la Generalitat, Aragonès ha dit que "els caps de llista d'Esquerra els escull la militància", tot i que per ell presidir el país "és l'honor polític més gran".

També ha rebutjat cap enfrontament entre ell i el president del partit, Oriol Junqueras, per encapçalar la candidatura dels republicans.

De cara al futur més immediat, ha anunciat que ha començat la negociació amb els grups parlamentaris per buscar un acord per als pressupostos de la Generalitat del 2024.

"Necessitem pressupostos. En aquest país tenim moltes urgències", ha reclamat Aragonès, que s'ha mostrat convençut que "hi haurà pressupostos i els pactarem amb qui sigui".

Junts desmenteix cap oferiment d'Aragonès

En un comunicat enviat quan encara estava en marxa l'entrevista al president de la Generalitat, Junts ha negat que hi hagi hagut cap oferiment per part d'Aragonès.

La formació afirma que Aragonès els va vetar per "formar part de la taula de diàleg" i assegura que va ser "una de les raons de la sortida del govern de la Generalitat".

El partit independentista considera "improductiva" l'estratègia del diàleg defensada per Aragonès i aposta per la negociació bilateral i un mecanisme de verificació internacional, aspectes que formen part de l'acord entre Junts i el PSOE.

L'entrevista al president de la Generalitat ha tingut una audiència acumulada de 638.000 espectadors i una quota de pantalla del 14%, cosa que significa que ha estat líder de la seva franja. 

ARXIVAT A:
InvestiduraPere AragonèsAmnistia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut