Pedro Sánchez aplaudeix just després d'haver superat la investidura amb majoria absoluta, aquest dijous al Congrés (EFE)

Pedro Sánchez, investit per majoria absoluta en un Congrés polaritzat per l'amnistia

El líder del PSOE revalida el càrrec de president del govern espanyol gràcies a 179 vots a favor, després de pactar amb 7 forces polítiques

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha estat escollit aquest dijous president del govern espanyol per majoria absoluta a la primera votació de la investidura, gràcies als vots a favor de 179 diputats, mentre que els vots en contra han estat els 171 de PP, Vox i UPN.

Es tracta d'una majoria més gran que la que va tenir fa quatre anys, amb 3 vots més dels que marca la majoria absoluta, i arriba després de mesos de negociacions del PSOE amb les 7 forces polítiques restants: Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, el PNB, el BNG i Coalició Canària, que hi han votat a favor.

Tot plegat, en un context de forta pressió de la dreta i l'extrema dreta en contra de la llei d'amnistia i amb un Congrés envoltat de fortes mesures de seguretat per aquestes protestes.

Els diputats del PSOE aplaudeixen Pedro Sánchez després de ser investit, aquest dijous al Congrés dels Diputats (EFE)

Després que la presidenta del Congrés, Francina Armengol, hagi fet públic el resultat de la votació i hagi proclamat Sánchez com a president del govern espanyol, aquest ha rebut els aplaudiments d'una bona part dels diputats.

Les ministres en funcions de Podem Irene Montero i Ione Belarra, que tenen molt poques possibilitats de continuar al govern espanyol, també han aplaudit Sánchez, mentre que les tres vicepresidentes en funcions s'abraçaven, contentes.

Mentrestant els líders del PP i d'ERC, Alberto Núñez Feijóo i Gabriel Rufián, han anat a felicitar Sánchez, a diferència del president del partit d'extrema dreta Vox, Santiago Abascal, que ha marxat de l'hemicicle sense saludar-lo.

Quan ha sortit del Congrés, però, Feijóo ha insistit que considera que Sánchez està completament a mercè de l'independentisme i de Carles Puigdemont:

"Serà president del govern durant el temps que vulgui l'independentisme, i lamentablement les decisions no es prendran en aquesta cambra, sinó que es prendran a fora, i a fora d'Espanya."

Pedro Sánchez rebent la felicitació d'Alberto Núñez Feijóo, aquest dijous al Congrés (EFE)

El vot a favor de Junts ha perillat?

Just abans de començar la sessió d'aquest dijous, diverses fonts han confirmat que Junts votaria sí a Pedro Sánchez, després que dimecres el partit es mostrés descontent amb el seu discurs i s'especulés amb un possible canvi de vot.

Aquest hipotètic canvi de vot hauria frustrat les expectatives de Sánchez de ser investit amb majoria absoluta en primera votació, i hauria obligat a anar a una segona votació.

A mig matí el secretari d'Organització del PSOE i responsable de les negociacions amb Junts, Santos Cerdán, ha afirmat que "en cap moment" no ha perillat la investidura de Sánchez.

Pedro Sánchez i Yolanda Díaz després que el primer hagi estat investit, aquest dijous al Congrés dels Diputats (EFE)

Esteban i el "tractor gripat" de Feijóo per "fer servir oli Vox"

Després del discurs de Sánchez d'aquest dimecres i les intervencions del PP, de Vox, d'ERC i de Junts i les rèpliques del candidat, en la segona sessió de la investidura d'aquest dijous ha estat el torn d'EH Bildu, PNB i el Grup Mixt.

Un dels moments àlgids de la intervenció del portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha estat quan ha suggerit que per a la investidura de Feijóo, el PP va proposar-los un pacte que, vist ara, pot ser sorprenent i espectacular:

 "Algun dia potser explicaré el que ens van arribar a oferir fa un parell de mesos."

I és que Esteban no s'ha estalviat les crítiques a Alberto Núñez Feijóo, a qui ha acusat d'haver-se acostat massa als postulats del partit d'extrema dreta Vox, i ho ha fet amb un verset simbòlic i irònic:

"Alberto, el teu tractor té gripat el motor, per fer servir oli Vox."

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, aquest dijous al Congrés dels Diputats (EFE)

EH Bildu ha votat a favor sense demanar "cap recompensa"

Per la seva banda, Mertxe Aizpurua, portaveu d'EH Bildu, ha confirmat el vot a favor Pedro Sánchez sense demanar "cap recompensa", i ha dit que ho feien seguint la voluntat de la societat basca:

"Votarem a favor per principi, per complir la voluntat democràtica dels bascos, que a les urnes van donar un mandat democràtic clar, que és evitar que l'extrema dreta arribi al govern espanyol. Complim així amb la paraula donada, sense jocs, sense especulacions."

Aizpurua, que com Esteban ha anat passant de l'euskera al castellà al llarg de la seva intervenció, ha reclamat que quedi clar qui fa possible "impedir avui que el bloc reaccionari arribi al poder":

"Que ningú ho oblidi, no hi ha govern de progrés possible en aquest Estat sense els sobiranistes catalans, bascos i gallecs."

La portaveu d'EH Bildu, Mertxe Aizpurúa, aquest dijous intervenint al Congrés dels Diputats (EFE)

López (PSOE): "Estem adoptant una decisió valenta"

Després han arribat les intervencions dels portaveus del Grup Mixt, Alberto Catalán, d'UPN, Néstor Rego, del BNG, i Cristina Valido, de Coalició Canària, i les rèpliques de Sánchez.

Poc abans de les 12 del migdia ha estat el torn del partit de Sánchez, el PSOE, amb la intervenció del portaveu Patxi López, que l'ha fet servir per defensar la llei d'amnistia:

"Estem adoptant una decisió valenta, estem segurs que avançarem cap a la convivència i el retrobament i també que amb el temps serà acceptat per tothom."

López ha afirmat que el candidat a president del govern, a diferència del del PP, porta "propostes clares, una visió del país i un projecte per a Espanya".

En aquest sentit, ha retret a Feijóo que hagi canviat el discurs autonomista de quan governava a Galícia pels postulats de Vox, que s'hauria fet seus:

"Vostè també va venir a una investidura, però no va portar res perquè no té projecte i cap proposta per a Catalunya que no sigui repetir el que fins ara no ha funcionat, la seva alternativa és incendiar Catalunya."

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, aquest dijous al Congrés dels Diputats (Reuters)

Sánchez agraeix la "discreció" dels membres del PSOE durant les negociacions

Sánchez ha aprofitat el torn de rèplica a Patxi López per agrair als membres del seu partit la "discreció" que han tingut durant les negociacions per poder ser investit, malgrat els "assenyalaments" patits:

"Sé que el procés que ens ha portat fins aquí no ha estat fàcil per a vosaltres, com tampoc ho ha estat per a mi; quan tot és visible no cal la confiança, però una negociació que recuperés la normalitat política a una part del país i alhora un govern de progrés necessitava discreció, i la nostra indispensable discreció, com era previsible, s'ha utilitzat contra nosaltres."

El candidat a la investidura ha afirmat que "el PSOE ha donat una impressionant lliçó de prudència" davant del que ha qualificat de "soroll i fúria desfrenada".

I ha acabat amb un agraïment a tots els diputats que estaven a punt de votar a favor de la seva investidura, i que li han permès continuar com a president del govern espanyol amb majoria absoluta en primera votació:

"Als 179 diputats i diputades, que representen 12 milions 600.000 ciutadans del nostre país que el 23 de juliol van decidir continuar avançant en comptes de retrocedir, a tots i a totes moitas grazas, moltes gràcies, eskerrik asko, muchas gracias."

Un cop acabat el debat, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha anunciat un recés de 10 minuts i cap a tres quarts d'una del migdia els diputats han començat a votar un per un.

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, aquest dijous al Congrés dels Diputats (Reuters)

El descontentament de Junts amb el discurs de Sánchez

Mentre la sessió estava en marxa la portaveu de Junts, Miriam Nogueras, ha minimitzat el descontentament amb el discurs d'investidura de Pedro Sánchez.

Ho ha dit en una entrevista al programa "Els matins", de TV3, en què no ha expressat cap dubte sobre el vot a favor de Sánchez, i ha dit que la legislatura "anirà avançant a mesura que es vagin complint els acords":

"Hem posat sobre la taula la desconfiança que hi ha, però hi ha un acord i s'ha de respectar. Abans negociàvem i continuarem negociant."

Per la seva banda, el número 3 del PSOE, Santos Cerdán, que ha negociat l'acord amb Junts, ha dit que "en cap moment" no ha perillat el vot a favor d'aquest partit i la investidura de Sánchez.

Cerdán ha confirmat que ha parlat amb Nogueras, després que Junts manifestés el descontent amb el discurs de Sánchez, i s'ha mostrat convençut que la relació entre tots dos partits se "suavitzarà":

"Li he dit que som dos partits molt diferents, amb diferències molt grans entre tots dos, i això no s'arreglarà en un dia, les negociacions s'han d'anar lubricant."


Vuit hores de debat en la primera sessió

La primera part del debat, aquest dimecres, va allargar-se més de vuit hores i va acabar amb el propòsit expressat pel líder socialista que en aquesta legislatura es resolgui definitivament el conflicte català.

Sánchez va reiterar a Junts i a ERC la seva voluntat de complir els acords signats i d'obrir una nova etapa, després de l'avís de Junts que l'estabilitat de la legislatura no està garantida i que Sánchez haurà de complir tots els acords.

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, va suspendre la sessió minuts després d'un quart de 10 del vespre, un cop acabades les intervencions dels grups parlamentaris del PP, Vox, Sumar, ERC i Junts.

En el cas del PP, amb un intens cara a cara entre Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, marcat pels retrets mutus. Sánchez va replicar una per una les intervencions de Feijóo, Díaz, Rufián i Nogueras, mentre que va evitar fer-ho amb Santiago Abascal.

La sessió d'aquest dimecres va durar més de vuit hores (Diego Radamés/Europa Press)


1.600 agents han blindat el Congrés

Des d'aquest dilluns, els cossos de seguretat han muntat un dispositiu extraordinari de seguretat al voltant de la cambra baixa, controlant les entrades i sortides dels carrers adjacents.

De moment, a la zona només hi ha hagut algunes manifestacions amb unes desenes de participants (Carlos Luján / Europa Press)
Al Congrés s'hi ha desplegat un fort dispositiu policial (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

En uns dies de manifestacions i tensió als voltants de la seu del PSOE, a la zona del Congrés s'hi han desplegat desenes de tanques i el Ministeri de l'Interior ha informat que es mobilitzaran 1.600 agents de policia, 600 més que al ple d'investidura de Mariano Rajoy.

Aquest dimecres, al carrer de Ferraz s'hi van tornar a manifestar unes 2.000 persones i s'hi van registrar aldarulls.

Les tanques impedeixen accedir als carrers del voltant del Congrés (Europa Press/Eduardo Parra)

Aquest divendres, presa de possessió

Pedro Sánchez prometrà el càrrec davant de Felip VI aquest divendres a les 10 del matí en un acte protocol·lari al palau de La Zarzuela.

L'hora i el dia s'han sabut just després de la reunió entre el monarca i la presidenta del Congrés, Francina Armengol, que s'ha desplaçat fins a La Zarzuela per comunicar-li formalment el resultat de la votació d'aquest dijous.

La presa de possessió serà al Saló d'Audiències, on Sánchez acatarà la Constitució per exercir el càrrec al capdavant de l'executiu de coalició entre el PSOE i Sumar.

Ho farà davant d'un exemplar del text constitucional i sense símbols religiosos, com va fer en les dues anteriors ocasions en què va prometre el càrrec davant del rei, el juny del 2018 i el gener del 2020.

Quan prengui possessió, el següent pas de Sánchez serà anunciar els integrants del seu nou gabinet.

ARXIVAT A:
InvestiduraPedro SánchezCongrés dels Diputats
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut