Torra intervé en la primera reunió de la taula de diàleg dels governs català i espanyol (EFE/Chema Moya)
Torra intervé en la primera reunió de la taula de diàleg dels governs català i espanyol (EFE/Chema Moya)

La primera reunió de la taula de diàleg entre governs: tres hores per trencar el gel

La trobada ha començat prop de les 5 i s'ha fet un recés a quarts de 8, poc abans que acabés

RedaccióActualitzat

Pràcticament tres hores ha durat la primera reunió de la taula de diàleg entre els governs espanyol i català, de la qual n'ha sortit un comunicat conjunt. Les dues parts s'han compromès a reunir-se un cop al mes, alternativament a Madrid i Barcelona, i a que els acords que en puguin sortir s'emmarquin "en la seguretat jurídica". 

Les delegacions catalana i espanyola s'han trobat a les portes de La Moncloa puntualment, quan passaven pocs minuts de dos quarts de cinc. A quarts de vuit del vespre, des de La Moncloa s'ha informat d'un recés. També s'ha sabut que han encarregat un càtering, cosa que feia pensar que la reunió s'allargaria més, però al cap d'uns minuts s'ha acabat. 
 

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha rebut primer sis membres de la representació catalana. Al cap d'uns segons ha arribat el vicepresident, Pere Aragonès, i en últim lloc, amb alguns minuts de diferència, ho ha fet el president de la Generalitat, Quim Torra. 

Als dos presidents i a la resta de membres de cada delegació se'ls ha vist conversant, en diversos grups, mentre enfilaven el camí fins a l'edifici de La Moncloa. 

Pedro Sánchez i Quim Torra conversen abans d'entrar a la primera reunió de la taula de diàleg
Pedro Sánchez i Quim Torra conversen abans d'entrar a la primera reunió de la taula de diàleg (EFE/Chema Moya)
Les dues delegacions han passejat pels jardins de La Moncloa, de camí cap a la reunió
Les dues delegacions han passejat pels jardins de La Moncloa, de camí cap a la reunió (EFE/Chema Moya)
L'encaixada de mans de Pedro Sánchez i Quim Torra a l'escalinata de La Moncloa (Reuters/Sergio Pérez)
L'encaixada de mans de Pedro Sánchez i Quim Torra a l'escalinata de La Moncloa (Reuters/Sergio Pérez)


Després de l'encaixada de mans de Sánchez i Torra a l'escalinata de La Moncloa, les delegacions s'han assegut per començar la reunió.

Ho han fet en una taula allargada, amb els presidents al centre, davant per davant, flanquejats pels vicepresidents, a un costat, i per la portaveu republicana Marta Vilalta i la ministra portaveu i d'Hisenda María Jesús Montero, a l'altra. 

 


Reunió prèvia de la delegació catalana

La delegació catalana ha assegurat que ha arribat amb total consens a aquesta trobada, vista per les dues parts com una oportunitat històrica per abordar un conflicte polític.

La banda catalana l'han integrat vuit persones.

Encapçalada pel president i el vicepresident de la Generalitat, Quim Torra i Pere Aragonès, també n'han format part dos consellers: el de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, i el d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch.

També hi han participat tres diputats: Elsa Artadi, de Junts per Catalunya, i Marta Vilalta i Josep Maria Jové, d'Esquerra Republicana de Catalunya. I l'excap de gabinet de Torra i Carles Puigdemont, Josep Rius.

La representació catalana s'ha reunit a Madrid aquest migdia a la delegació de la Generalitat
La representació catalana s'ha reunit a Madrid aquest migdia a la delegació de la Generalitat

El desplaçament a Madrid s'ha fet aquest dimecres al matí, amb tren. 

Aragonès, Bosch, Vilalta i Jové han viatjat junts, i, més tard, ho han fet Torra, Puigneró, Artadi i Rius. 

La delegació catalana s'ha reunit a Madrid, aquest migdia, per dinar i acabar de preparar la reunió, a la delegació de la Generalitat.

 

Fonts de Presidència han explicat que no hi havia un ordre del dia consensuat, però sí uns blocs clars per a les dues parts.

S'ha consensuat una trobada d'unes dues hores, que s'han superat, i que, després, el president Torra compareixeria a La Moncloa. Ha estat la primera compareixença d'un president de la Generalitat a la seu del govern espanyol des que l'1 de febrer del 2012 Artur Mas es va reunir amb Mariano Rajoy.


Compareixença a la "sala gran" de La Moncloa

A més, no ha estat a l'anomenada "sala de briefings", on acostumen a comparèixer els presidents autonòmics, sinó que s'ha acordat que ho fes a l'anomenada "sala gran" de La Moncloa, on només parlen els integrants del govern, el cap de l'oposició i els caps de govern estrangers.

És la sala on cada dimarts es fa la roda de premsa posterior al consell de ministres.

A la sala de premsa, el faristol ha quedat preparat des d'abans de l'inici de la trobada, flanquejat per dues banderes catalanes i dues d'espanyoles. 

La Moncloa ha facilitat als periodistes auriculars per seguir, per traducció simultània, la intervenció de Torra en català.

Per part de la delegació del govern espanyol s'ha designat la valoració en la ministra portaveu, María Jesús Montero.

Les dues delegacions han donat una gran importància a la reunió, pel simbolisme històric que té asseure els dos governs a parlar del conflicte polític que tots dos reconeixen que hi ha.

 

La delegació del govern espanyol també l'han integrat vuit persones, però aquest dimecres hi ha hagut una baixa: Pablo Iglesias, el vicepresident segon, té una amigdalitis i s'ha perdut aquesta primera trobada.

Els sis integrants restants han estat la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i cinc ministres: el de Sanitat, Salvador Illa; el d'Universitats, Manuel Castells, la de Política Territorial, Carolina Darias, el de Foment, José Luis Ábalos, i la d'Hisenda i portaveu, Maria Jesús Montero.

Justament, Ábalos ha abandonat la reunió abans que acabés per participar a la comissió de Transport del Congrés. En arribar-hi, ha expressat la confiança que hi hauria avenços i ha qualificat de "bo" l'ambient de la trobada.

En les hores prèvies a la reunió, La Moncloa ha mantingut hermetisme sobre els continguts de la trobada.

ARXIVAT A:
Procés catalàQuim TorraPedro SánchezPere AragonèsElsa ArtadiJordi PuigneróAlfred BoschJxCatERCPSOEUnides Podem
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut