Una classe de primària (Europa Press)
Una classe de primària (Europa Press)

Sanitat no diu quan retirarà les mascaretes a les aules i aposta per la vacunació infantil

El ministeri ha anunciat que els esdeveniments esportius recuperaran l'aforament al 100% arreu de l'Estat, com ja es feia a Catalunya

Actualitzat

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha comparegut aquest dimecres per explicar els acords en la reunió del Consell Interterritorial de Salut. Darias no ha concretat quan hi haurà canvis a les aules, tant pel que fa a l'ús de mascaretes com a les quarantenes, però ha insistit que cal seguir amb la vacunació infantil contra la covid.

La ministra ha assenyalat que el ritme és bo però s'ha ralentit coincidint amb l'alta taxa de positius de les darreres setmanes. Segons les dades de Sanitat, un 56,5% dels infants d'entre 5 i 11 tenen la primera dosi, i ara s'està reactivant el ritme de les segones, perquè ja fa 8 setmanes del pic de contagis i, per tant, molts infants poden rebre aquestes dosis de reforç.


Bona evolució de la pandèmia

Darias ha assenyalat que hi ha un descens de la incidència en tots els grups d'edat i que hi ha una bona evolució de la pandèmia, venint de les altes incidències de les setmanes anteriors:

"La menor gravetat dels casos ha permès que els indicadors assistencials s'hagin mantingut molt per sota de la tercera onada."

Darias ha anunciat que a partir del cap setmana del 4 de març els esdeveniments esportius, tant exteriors com interiors, podran comptar amb el 100% de l'aforament, tal com ja es fa a Catalunya.


Quarantenes escolars

Pel que fa a les quarantenes escolars, Darias ha demanat que la decisió es prengui conjuntament i d'acord amb la nova estratègia de vigilància de la covid. "Quan anem junts avancem més i arribem més lluny, demano que els acords es prenguin de manera conjunta al Consell Interterritorial", ha dit.

La Generalitat preveu eliminar-les "abans que s'acabi el mes de febrer", amb la intenció que pugui aplicar-se a partir de dilluns que ve, dia 21.

Actualment, els alumnes menors de 12 anys (és a dir, d'infantil i primària) han de fer quarantena si es detecten cinc o més positius a la classe o bé el 20% del grup. Tanmateix, ja no es fan cribratges quan apareix el primer cas, la qual cosa redueix els casos diagnosticats.

Pel que fa als alumnes de secundària, més grans de 12 anys, només han de fer quarantena els contactes estrets d'un positiu que no estiguin immunitzats, és a dir, que no estiguin vacunats ni hagin passat la covid els darrers tres mesos.

El govern català ho volia plantejar en el consell, buscant el consens amb les altres autonomies, tot i que té intenció de suprimir les quarantenes, amb consens o sense.

Segons la portaveu del govern, Patrícia Plaja, l'aixecament de les quarantenes és una mesura que respon a criteris "epidemiològics" i està avalat per societats pediàtriques.

De fet, la Societat Catalana de Pediatria va reclamar la setmana passada que s'acabin totes les mesures contra la covid a les escoles.


Cap a la retirada de les mascaretes a l'escola

Quan fa una setmana que es va eliminar l'obligació de portar mascareta a l'exterior, sobre la taula de la Generalitat hi ha la possibilitat de fixar un calendari per a la retirada de les mascaretes, encara que Sanitat hagi declinat pronunciar-s'hi, per ara.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s'ha mostrat favorable a anar suprimint la mascareta a l'interior de les escoles de manera progressiva. Aquesta mesura s'aplicaria a partir del 28 de febrer, i els primers a fer-ho serien els alumnes dels dos primers cursos de primària.

Una escola de Lleida el setembre del 2021
Una imatge d'arxiu d'una escola de Lleida el setembre del 2021 (ACN/Salvador Miret)
ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus ÒmicronEducació
Anar al contingut