Un nen es fa un test d'antígens en una farmàcia
Un nen es fan un test d'antígens en una farmàcia (ACN/Carola López)

Ni mascareta al pati ni tests als contactes: així queda el protocol covid a les escoles

Les famílies continuen molt pendents de quan desapareixeran les quarantenes; s'espera que sigui abans d'acabar el febrer

RedaccióActualitzat

Des d'aquest dilluns ja no es fan cribratges a les escoles. S'han deixat de fer les proves als contactes estrets dels positius d'una mateixa classe, que, de fet, eren voluntàries. Només es mantindran per al professorat i per a l'alumnat d'educació especial. La mesura la va anunciar dimecres passat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

Ara, la recepta per fer-se un test d'antígens ja no apareixerà de manera automàtica a l'aplicatiu "La meva salut" dels nens i nenes companys del grup bombolla d'un cas positiu.

Només es mantindrà el test d'antígens per a casos concrets en què calgui fer un test per motius mèdics. En aquests supòsits els alumnes d'educació infantil hauran d'anar al CAP i els de primària, a les farmàcies adherides.


S'acaba la mascareta al pati

En la línia del relaxament de mesures, les mascaretes deixaran de ser obligatòries als patis de les escoles a partir de dijous que ve. Els alumnes de més de 6 anys dels centres educatius catalans se la podran treure mentre estiguin a l'aire lliure, fins i tot en el cas que es barregin grups.

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ho va sol·licitar dilluns i aquest dimarts ho ha aprovat la Comissió Delegada per a la Covid-19.


Pendents de la quarantenes

Moltes famílies continuen pendents de quan desapareixeran les quarantenes. El govern ja ha pres la decisió i encara ha de concretar la data, però en tot cas ja ha dit que no aniria més enllà de finals de febrer.

La millora de les dades en aquesta sisena onada és evident. Un dels indicadors que més han caigut és la velocitat de transmissió, que frega els nivells més baixos de tota la pandèmia i se situa al 0,65. Això vol dir que 100 persones que hagin donat positiu n'infecten 65 més.

A les escoles, la setmana passada es tancava amb 40.000 persones confinades, entre alumnes, professors i personal dels centres educatius, uns 20.000 menys que la setmana anterior.

Què diu el protocol actual?

Els alumnes de les escoles bressol i els d'infantil i primària no han de fer quarantena si només hi ha un cas de covid a l'aula. N'han de fer si a la classe hi ha 5 positius o més en un període de 7 dies. O bé, en grups poc nombrosos, si el nombre de contagiats suposa el 20% o més del total d'alumnes.

Quan es doni el cinquè cas positiu començaran a comptar els set dies de confinament dels no immunitzats. La resta, els vacunats i els que han passat la covid en els últims 3 mesos, no s'han d'aïllar.

Pel que fa a secundària, FP, batxillerat, centres d'educació especial i professorat, es confinen durant 7 dies els que donen positiu i els companys que no estiguin vacunats.

Les mascaretes sí que continuaran sent obligatòries, de moment, a les aules per a tots els alumnes de més de 6 anys. El Departament d'Educació assegura que aquest serà el següent pas, quan l'evolució de la pandèmia ho mermeti.

Així mateix, continuen vigents les mesures d'higiene i prevenció que es van aplicar a principi de curs. Les persones amb símptomes no poden entrar als centres i cal ventilar les aules obrint portes i finestres.

 

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus Covid-19Òmicron
Anar al contingut