Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Primer dia sense mascareta a l'exterior: on i quan encara cal portar-ne

A partir d'aquest dijous, ja no és obligatori portar mascareta en exteriors, excepte en esdeveniments multitudinaris a peu dret o asseguts sense distància d'un metre i mig

RedaccióActualitzat

Ja no cal portar mascareta a l'exterior. A partir d'aquest dijous, després de la publicació al BOE, es posa fi a una obligació vigent des del 24 de desembre, fa 48 dies.

Però, tot i que no s'hagin de dur al carrer, les mascaretes no desapareixen de la nostra vida quotidiana. Continuen sent obligatòries en espais tancats i també a l'exterior, en determinats contextos.
 

No s'ha de portar mai mascareta a l'exterior?

Malgrat la fi de l'obligació de la mascareta a l'exterior, hi ha excepcions. Les persones de més de sis anys se l'hauran de posar en esdeveniments multitudinaris que es facin a peu dret.

I també en aquells actes en què, tot i estar asseguts, no es pugui mantenir una distància d'un metre i mig entre persones que no són de la mateixa bombolla.

Cal portar mascareta en espais interiors?

Sí. Les persones de més de sis anys han de continuar portant mascareta en qualsevol espai tancat d'ús públic o que estigui obert al públic. Això inclou comerços, teatres, cinemes, edificis públics i establiments de restauració quan no s'està consumint.

Una treballadora amb mascareta en una botiga de roba de Barcelona
Una treballadora amb mascareta en una botiga de roba de Barcelona (ACN/Albert Cadanet)

Cal portar-ne al transport públic?

Com en qualsevol interior, al transport públic cal portar mascareta: és obligatòria en autobusos, trens i avions.

A les andanes i estacions, encara que siguin a l'exterior, també s'ha de portar.

En el cas de vaixells i embarcacions no caldrà portar-la encara que s'estigui en espais tancats, si es pot mantenir una distància d'un metre i mig.

Diverses persones amb mascareta en un vagó del metro de Barcelona
Diverses persones amb mascareta en un vagó del metro de Barcelona (ACN/Albert Cadanet)

S'ha de portar mascareta al cotxe?

En vehicles fins a nou places, els viatgers –inclòs el conductor– han de portar mascareta si no conviuen en el mateix domicili.
 

Quines excepcions hi ha en espais interiors?

En qualsevol espai tancat segueix sent obligatòria dur mascareta. Però n'estan exemptes els menors de sis anys, aquelles persones que pateixen una malaltia o dificultat respiratòria i també les persones amb dependència o discapacitat que no puguin posar-se i treure la mascareta amb autonomia.

Tampoc és obligatori quan s'estan fent activitats incompatibles amb la mascareta, com menjar o beure.

A les residències se n'ha de portar?

Tampoc és obligatòria en zones comunes de residències de gent gran i persones amb discapacitat. En aquest cas, els usuaris n'estan exempts, però tant treballadors com visitants sí que n'han de dur.

En dependències destinades a residència col·lectiva de treballadors essencials o altres col·lectius, tampoc serà obligatòria si la cobertura de vacunació és superior al 80% amb pauta completa.
 

Cal dur mascareta en escoles i instituts?

A partir d'aquest dijous, les mascaretes deixen de ser obligatòries als patis dels centres escolars. Tampoc caldrà posar-se-la quan es vagi d'excursió.

En canvi, als interiors, com és el cas de l'aula, s'ha de continuar portant tota l'estona.

Alumnes amb mascareta en una classe de primària de l'escola Frederic Godàs de Lleida
Alumnes amb mascareta en una classe de primària de l'escola Frederic Godàs de Lleida (ACN/Salvador Miret)
ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut