Les quarantenes a les escoles s'acabaran la setmana del 21 de febrer

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, compta que les mascaretes es trauran de les aules abans que acabi el trimestre

Juli Rodés AlmerActualitzat

Les quarantenes als centres educatius deixaran de fer-se d'aquí deu dies, la setmana del 21 de febrer. Així ho preveu el conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

A principis de mes, el govern ja havia anunciat la voluntat de suprimir-les abans del març.

En una entrevista en el programa "Els matins", de TV3, al costat de la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, Argimon ha explicat que la mesura ja s'està estudiant a la Ponència d'Alertes i Plans de Preparació i Resposta, del Ministeri de Sanitat, en què estan representades les comunitats, i que "tot apunta" que l'informe que ha d'emetre "va en la direcció de la nostra proposta".

A partir d'aquí, "per tant, i sempre d'acord amb Educació", ha afegit Argimon, "el raonable seria la setmana del 21, millor dilluns que dimarts" per suprimir les quarantenes escolars.

El conseller també ha defensat que les quarantenes també han de desaparèixer "clarament" en els adults, ben aviat. Sense posar-hi data, ha exlicat que ho plantejaran, "com sempre", a la Comissió Nacional de Salut Pública.


Petició dels pediatres

La fi de les quarantenes a l'escola va en la línia de la petició que va fer la Societat Catalana de Pediatria d'aixecar totes les restriccions contra la pandèmia als centres educatius.

L'argument dels pediatres és que, en un moment en què s'han aixecat gairebé totes les restriccions en la majoria d'àmbits, cal fer el mateix en l'entorn dels infants, que lamenten que "d'alguna manera sempre va una mica a la cua", en paraules d'Anna Gatell, presidenta de la Societat.

"Els infants són menys i fan menys soroll. I necessiten que la societat científica els doni suport."

En la mateixa línia, i recordant que l'afectació de la covid-19 "és majoritàriament lleu en la infància", també són partidaris de tractar la malaltia com una infecció més en l'entorn escolar, cosa que també passa per treure la mascareta dels patis, com ara ja s'ha fet, però també de les aules.


Escoles sense mascaretes aquest trimestre

Cabezas ha argumentat que l'escola "és el primer lloc on té sentit treure-les" i ha recordat que "per sota de 6 anys ja van sense mascareta" i que es tracta d'"anar ampliant".

Argimon ha remarcat que no hi ha una data concreta decidida i que "es pot donar una data i haver de recular", però que compten a poder-ho fer abans que acabi el segon trimestre.

La mascareta ja no és obligatòria al pati (ACN/Laura Busquets)

Ha explicat que "es començarà pels grups més petits" i s'anirà ampliant de manera esglaonada als més grans amb un marge de dies per veure si la mesura afecta els contagis.

El conseller de Salut ha volgut remarcar que la població adulta anirà "després", i que "els adults haurem de passar l'hivern" amb mascareta [als interiors].


Fer-se antígens "ja no seria necessari"

Salut situa el nou escenari, en què la pandèmia es podrà tractar d'una manera diferent -l'anomenada "gripalització"-, a partir de principis d'abril.

Cabezas ha remarcat que "estem en pandèmia, encara, però la situació és molt diferent" perquè hi ha moltes persones protegides, perquè estan vacunades o perquè han passat la malaltia recentment.

Per això "tots hem de canviar el xip", ha afegit Argimon, que, a tall d'exemple, ha dit que "avui ja no seria necessari" fer-se antígens.

És a dir, que "si ens trobem mitjanament bé podem fer el mateix que fem amb altres malalties, com quedar-nos a casa i cuidar-nos", ha explicat Cabezas. I "si ens trobem pitjor és quan hem de consultar al sistema sanitari".

De cara a aquest "moment diferent de la pandèmia", però, la secretària de Salut Pública ha volgut remarcar que "és essencial" que la gent es posi la dosi de record, per protegir-se bé de possibles complicacions causades per la covid.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut