Les mobilitzacions van fer-se en punts com ara l'aeroport del Prat o la frontera de la Jonquera (Europa Press)

Qui són els nous exiliats pel cas Tsunami i per quins fets se'ls acusa de terrorisme

La investigació de la Guàrdia Civil inclou una llista de 32 noms i àlies dels suposats membres d'un xat encriptat

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Roger Rovira

Periodista de la secció de Societat de TV3 especialitzat en tribunals

@RogRovi
Actualitzat

Un xat encriptat està en l'origen de la instrucció del cas Tsunami per terrorisme que ha comportat que almenys vuit dels dotze investigats esperin a l'exili l'entrada en vigor de l'amnistia, tal com ha avançat TV3 aquest dijous.

Concretament, la investigació de la Guàrdia Civil atribueix als últims investigats en marxar, el periodista Jesús Rodríguez, l'empresari Josep Campmajó i el responsable d'Òmnium Oleguer Serra, la participació a Tsunami en base a missatges en què els usuaris feien servir un àlies.

En la documentació inclosa en la causa hi ha un llistat de 32 noms que la Guàrdia Civil pressuposa qui hi ha al darrere de Tsunami partint de les converses trobades en el mòbil d'alguns dels implicats en el cas, com el de Josep Lluís Alay, cap de l'oficina de l'expresident Carles Puigdemont.

Per la Guàrdia Civil, el periodista Jesús Rodríguez seria l'usuari "Congestus", l'empresari Campmajó seria "Canalla" i Oleguer Serra faria servir l'àlies de "Parecarbasser".

A aquests tres implicats els relacionen amb la coordinació de tres accions de Tsunami durant el 2019 per les protestes postsentència: l'intent de bloqueig de l'aeroport de Barajas a Madrid, el tall de l'autopista AP7 a la Jonquera i la protesta al Camp Nou pel partit del Barça contra el Madrid.
 

Jesús Rodríguez, àlies "Congestus"

En l'informe de la Guàrdia Civil, els agents arriben a la conclusió que es tracta del periodista Jesús Rodríguez. Segons una conversa inclosa a la causa, que ell hauria tingut amb Alay, se li atribueix la seva implicació en Tsunami Democràtic.

L'acusen d'haver desenvolupat el rol d'organitzar protestes sobre el terreny. Segons la investigació, Jesús Rodríguez estava al corrent de la posada en marxa de Tsunami abans que es divulgués a través de les xarxes.

Aquest dijous al barri de Sants de Barcelona diverses entitats i moviments socials han fet públic la decisió de Jesús Rodríguez de marxar a l'exili.

El grup de suport al periodista ha explicat la notícia aquest dijous al matí (ACN/Bernat Vilaró)

Feia mesos que el periodista estava assenyalat per la Guàrdia Civil en informes, i no va ser fins al passat novembre que va ser declarat pel jutge com a imputat.

El seu advocat Daniel Amelang diu que "va començar a aparèixer en premsa que Jesús estava vinculat inicialment a Tsunami, va intentar personar-se en les actuacions i l'Audiència Nacional li va denegar".

El seu advocat assegura que aleshores, al jutjat li van dir que no ostentava la condició d'investigat a la causa. En la compareixença al barri de Sants l'advocat de Jesús Rodríguez ha dit que "analitzaran quines vulneracions de drets fonamentals hi ha hagut respecte al seu client".
 

Josep Campanjó, àlies "Canalla", i Oleguer Serra, àlies "Parecarbasser"

Pel que fa a Campmajó, la Guàrdia Civil li adjudica tasques de seguretat, logística i organització d'actes concrets com el tall a l'autopista de la Jonquera el novembre del 2019, després de la sentència del procés. Campmajó, que ha marxat a l'estranger, ha rebut el suport d'un grup d'activistes a la seva ciutat, Girona.

I a l'altre exiliat a Suïssa, l'exgerent d'Òmnium Oleguer Serra, també imputat per terrorisme, se l'acusa de ser algú important en l'organigrama de Tsunami. Sobre ell recauen acusacions de fer tasques de planificació i organització.

Oleguer Serra va anunciar aquest dimecres que fa mesos que és a l'exili (Òmnium Cultural)

Els implicats seran citats a l'Audiència Nacional

La declaració d'aquests tres investigats en Tsunami conjuntament amb la resta de persones incloses a la causa que porta l'Audiència Nacional previsiblement serà el juny vinent.

Fonts judicials assenyalen que els citaran als jutjats a Madrid coincidint amb les declaracions previstes pel Tribunal Suprem per als altres dos implicats a la causa aforats, el president Puigdemont i el diputat d'Esquerra Ruben Wagensberg. Entre els implicats hi ha el temor que, després d'aquestes declaracions, el jutge ordeni la seva detenció.

Dimarts passat, el jutge de l'Audiència Nacional Manuel Garcia Castellón va demanar als implicats que estan personats a la causa amb advocat que comuniquessin el seu domicili per poder ser citats formalment.

Pel que fa als implicats no personats a la causa, el jutge va demanar a la Guàrdia Civil que trobi les seves adreces. Alguns dels advocats dels investigats, amb qui ha parlat TV3, diuen que ja han respost al jutge i li han recordat que, en alguns dels casos, la justícia ja te les adreces d'alguns dels investigats perquè ja van ser detinguts en un altre operació. Es tracta del cas Volhov, la coneguda com a "Trama Russa" del Procés que porta el jutjat d'instrucció 1 de Barcelona.

ARXIVAT A:
JudicialAudiència NacionalTsunami Democràtic
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut