Serra ha explicat la seva situació després de la reunió a Perpinyà de la junta directiva de l'entitat (3Cat)

A l'exili pel cas Tsunami: el dirigent d'Òmnium Oleguer Serra revela que fa mesos que és a Suïssa

L'entitat ha anunciat des de Perpinyà una ofensiva internacional per denunciar la persecució política en aquesta causa

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Txell Ortiz Vilaseca

Sotscap de la secció de Política d'Informatius de TV3

@txell79
Actualitzat

Després dels moviments del Suprem i l'Audiència Nacional aquesta setmana en la causa de Tsunami Democràtic, Òmnium ha decidit fer públic que el membre de la seva junta Oleguer Serra, que està investigat per terrorisme en la causa, és a Suïssa des de fa mig any.

L'entitat ho ha explicat en el marc d'una reunió de la seva junta directiva des de Perpinyà, on el seu president, Xavier Antich, ha denunciat el que considera una vulneració sistemàtica dels drets fonamentals per part de la judicatura espanyola.

Antich assegura que el que busca la repressió és apartar-los de l'activisme i per això diu que l'entitat desplegarà una estratègia estructurada en defensa de la llengua, la cultura i el país fora de l'estat espanyol:

"Informem de l'exili d'Oleguer Serra i anunciem també que a partir d'ara, des de Suïssa, coordinarà l'estratègia internacional d'Òmnium Cultural.''

D'aquesta manera, Òmnium comença una ofensiva internacional per denunciar que l'Audiència Nacional utilitza el Codi Penal per criminalitzar l'independentisme i el dret de protesta i que es vulneren drets com el de la llibertat d'expressió, de reunió o de manifestació.

Oleguer Serra, una persona que des de fa més d'una dècada ha treballat a Òmnium des de l'anonimat, ha sortit a fer pública la seva situació i a denunciar que qui l'ha obligat a exiliar-se és l'estat espanyol:

"Soc un activista, un emprenedor, un pare de família que com tantes altres persones en aquest país no m'he resignat a veure com es degradaven les llibertats col·lectives."

Per Serra, l'acusació de terrorisme no va dirigida contra ell, sinó que, en realitat, és contra l'entitat. "No he vingut a l'exili a defensar-me de res, perquè cal acusar l'Estat" com ho han fet els últims presidents d'Òmnium, ha assegurat.

En aquest sentit, l'activista ha acusat l'Estat "d'haver teixit una maquinària política, judicial i policial per destruir drets polítics, la llengua i la cultura catalanes". 

"Són capaços de tot; d'inventar-se trames, de punxar telèfons il·legalment, d'infiltrar policies a les nostres organitzacions, promoure investigacions secretes prospectives i, si cal, utilitzar un delicte tan greu com el terrorisme per perseguir-nos", ha lamentat.

El seu advocat suís, Oliver Peters, que també s'ha desplaçat fins a Pepinyà, ha dit que l'equip jurídic confia que Suïssa reconegui el caràcter polític de la persecució judicial al seu client:

"L'Oleguer Serra es posa avui sota la protecció de la comunitat internacional i de l'estat democràtic de Suïssa, que ja ha reconegut el caràcter polític de la persecució judicial contra el moviment català per l'autodeterminació i que ja es va negar a ser-ne còmplice. Confiem que continuarà sent així.''

L'advocat ha pres la paraula per explicar l'estratègia de defensa política que seguirà el seu client (3Cat)

A la seu que Òmnium té a la Catalunya Nord s'hi ha aplegat tota la junta de l'entitat en ple, acompanyada també de l'expresident, Jordi Cuixart, que també viu a Suïssa des que va sortir de la presó i, de l'exvicepresident, Marcel Mauri, a més de tots els presidents territorials de l'entitat.

La junta s'ha reunit aquest dimecres a Perpinyà (3Cat)

Tot plegat, després que l'Audiència Nacional hagi decidit continuar investigant com a terrorisme, malgrat que la Fiscalia s'hi oposa i ha demanat que el cas s'enviï als jutjats de Catalunya.
 

García-Castellón els demana l'adreça

Aquest dilluns, el jutge Manuel García-Castellón va donar 24 hores a Serra i la resta d'investigats en la causa per informar del domicili on viuen, per així poder-los cridar a declarar al jutjat.

La petició la va adreçar als advocats del dirigent d'Òmnium i també de Marta Rovira, Josep Lluís Alay, Oriol Soler, Xavier Vendrell, Marta Molina i Josep Campmajó.

Pel que fa a tres implicats que no estan personats en la causa, el jutge va demanar a la Guàrdia Civil que n'esbrini les adreces. Es tracta del periodista Jesús Rodríguez Sellés, Jaume Cabaní --a qui relaciona amb el finançament de Tsunami-- i el banquer Nicola Flavio Giulio.

Paral·lelament, també dilluns, la magistrada del Tribunal Suprem Susana Polo va citar l'expresident Carles Puigdemont i el diputat Ruben Wagensberg a declarar voluntàriament a finals de juny com a investigats per terrorisme en el marc de Tsunami Democràtic.

En aquest cas, la investigació es fa des del Suprem perquè Puigdemont és eurodiputat i Wagensberg, diputat.

Al polític de Junts la citació li ha arribat en plena precampanya per a les eleccions del 12 de maig, una cita electoral que l'ha portat a deixar la Casa de la República, a Waterloo, i traslladar-se a viure a la Catalunya Nord.

Pel que fa a Wagensberg, ja va fer públic que era temporalment a Suïssa per assessorar-se jurídicament arran del cas Tsunami.

ARXIVAT A:
JudicialProcés catalàÒmnium CulturalTsunami Democràtic
Anar al contingut