Aragonès prioritza Junts, CUP i Comuns pels pressupostos i evita vetar el PSC

El govern de la Generalitat celebra el primer Consell Executiu amb els nous 7 consellers, que han pres possessió al matí

RedaccióActualitzat

El nou govern de la Generalitat s'ha posat en marxa aquest dimarts: els set nous consellers del govern han pres possessió del càrrec a primera hora al Palau de la Generalitat i després s'ha celebrat la primera reunió del nou Consell Executiu.


Junts i els pressupostos del 2023

En la roda de premsa posterior a aquesta reunió, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha dit que la prioritat del seu govern ara és l'aprovació dels pressupostos de l'any que ve.

En aquest sentit, ha dit que espera comptar amb el suport de Junts, la CUP i els Comuns, les forces polítiques que li van donar suport en la investidura i en els últims pressupostos.

Preguntat pels periodistes sobre la possibilitat que Junts no doni suport als pressupostos, ha afirmat que no creu que això passi:

"El que no s'entendria és que Junts es descartés d'uns pressupostos que han elaborat ells, que ha elaborat un conseller escollit a proposta seva."

Ha admès que els pressupostos no podran entrar en vigor l'1 de gener, perquè això obligaria a presentar al Parlament la setmana que ve, i això no serà possible degut a la remodelació del govern.


No descarta una pròrroga

Pel que fa a una possible pròrroga si no fos possible aprovar-los, Aragonès ha dit que prorrogar-los no és la primera opció, però que anteriorment ja s'ha treballat amb pressupostos prorrogats.

Preguntat per la possibilitat de perdre milers de milions d'euros de finançament si els pressupostos s'haguessin de prorrogar, el president ha dit que "hi ha prou instruments" per evitar-ho.


Silenci sobre el PSC i pressió a Junts

Els periodistes li han preguntat a Aragonès diverses vegades pel veto posat per Oriol Junqueras a acceptar el suport que els ha ofert el PSC per aprovar els pressupostos i aconseguir estabilitat parlamentària.

La resposta que ha donat en totes les ocasions ha evitat referir-se al PSC, i en canvi ha reiterat que "no s'entendria" que Junts no aprovi uns pressupostos que també són obra seva.

A mida que li han anat repreguntant, Aragonès ha anat pujant el to, i ha afirmat que "junts ha abandonat el govern, però seria incomprensible que abandonés a la ciutadania":

"Entenc que independentment de si un partit forma part del govern o no, entenc que cap partit deixarà de defensar la ciutadania de Catalunya."

Va ser aquest dissabte que el president d'ERC, Oriol Junqueras, va rebutjar aprovar els pressupostos amb els que "no comparteixen amb nosaltres les línies vermelles fonamentals", que són "la fi de la repressió" i apostar per un referèndum d'autodeterminació.


Un govern monocolor?

Preguntat també diverses vegades sobre les paraules de Laura Borràs, presidenta de Junts, dubtant de la "legitimitat democràtica" del govern, Aragonès no ha volgut polemitzar i ha dit que totes les institucions són legítimes.

Preguntat si el seu és un "govern monocolor" malgrat que hi hagi consellers que han liderat altres forces polítiques, el president ha demanat que no se'l commini a adjectivar-lo.

De tota manera, l'ha definit com "el govern de Catalunya", i ha afegit que espera que representi "el 80% de la ciutadania que vol que Catalunya decideixi el seu futur".
 

"Complir fidelment les obligacions del càrrec"

L'acte de presa de possessió dels nous consellers ha començat puntual a les 9 del matí: el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anat cridant un per un els nous consellers i els ha preguntat si prometen complir amb les obligacions del càrrec:

"Prometeu complir fidelment les obligacions del càrrec que assumiu al servei de Catalunya i amb lleialtat al president de la Generalitat de Catalunya?"

Pere Aragonès dona la mà a Joaquim Nadal en la presa de possessió d'aquest com a conseller de Recerca i Universitats, aquest dimarts a Barcelona

Tots han acceptat el càrrec fent aquesta promesa: primer ho ha fet Natàlia Mas, nova consellera d'Economia i Hisenda, després Meritxell Serret, d'Acció Exterior i Unió Europea, i també Joaquim Nadal, com a conseller de Recerca i Universitats.

Ha continuat Juli Fernández, conseller de Territori; Manel Balcells, de Salut; Carles Campuzano, de Drets Socials, i finalment Gemma Ubasart, de Justícia, Drets i Memòria.


"La Catalunya sencera"

Després de la presa de possessió, Aragonès ha fet un breu discurs adreçant-se als nous consellers, als quals ha agraït "el compromís" que han acceptat "sense dubtar des del primer moment".

El president els ha enumerat les prioritats del govern, i els ha dit que "no oblidin mai que es deuen a la Catalunya sencera":

"Penseu i treballeu pel país sencer, per la Catalunya sencera, per Catalunya, que és, en definitiva, la seva gent."

"Penseu, parleu i treballeu per a aquesta idea de país i busqueu sempre les respostes als vostres dubtes en els grans consensos, davant de dubtes, grans consensos, que existeixen a la societat catalana."

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, aquest dimarts durant la presa de possessió dels nous consellers (ACN)

Aragonès ha acabat cridant "Visca Catalunya i visca la llibertat", i l'acte, que ha durat poc més d'un quart d'hora, ha acabat cantant "Els segadors".

Poc després, al pati dels tarongers del Palau de la Generalitat, el president ha posat amb els 14 consellers per a la primera fotografia oficial de la nova composició del govern.

Primera foto oficial del govern amb els nous consellers, aquest dimarts al Palau de la Generalitat


A la tarda, traspàs de carteres

Un cop feta la primera foto del nou govern, a la tarda, ha estat el torn d'una altra imatge. La del traspàs de carteres. Així, la nova consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha rebut la cartera de mans del conseller sortint, Jaume Giró, en un acte en què ha expressat un "fort i honest" agraïment a Giró per la feina realitzada al capdavant de la conselleria d'Economia i ha reconegut que el projecte més urgent sobre la taula són els pressupostos per al 2023.

"La hipòtesi és poder-los consensuar i aprovar amb les forces que van permetre la investidura (Junts i CUP) i el grup que va permetre aprovar els actuals comptes (En Comú Podem)", ha assenyalat la consellera. 

El conseller d'Economia sortint, Jaume Giró amb la seva successora, Natàlia Mas, al seu despatx (ACN/Jordi Bataller)

El nou conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, que no ha fet declaracions, ha agafat el relleu a la consellera sortint, Gemma Geis, amb qui s'ha fotografiat intercanviant-se un llapis de memòria.

Joaquim Nadal, nou conseller de Recerca i Universitats, durant el traspàs de carteres amb la seva predecessora, la fins ara titular del Departament, Gemma Geis (ACN/Eli Don)

Meritxell Serret, la nova consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, ha valorat positivament les delegacions catalanes durant el traspàs de cartera amb la fins ara consellera Victòria Alsina. Serret ha afirmat que les delegacions són "la joia de la corona" per la feina que fan a l'hora d'acompanyar els catalans "arreu del món" i ha afegit que té "la voluntat de mantenir la bona feina que s'ha estat fent fins ara".

Victòria Alsina i Meritxell Serret durant el traspàs de la cartera (ACN/Gerard Escaich Folch)

El nou conseller Carles Campuzano ha assumit aquest dimarts la cartera de Drets Socials de la mà de la seva predecessora en el càrrec, Violant Cervera. Tots dos s'han saludat i han conversat al despatx sobre els reptes que hi ha sobre la taula de la conselleria. Campuzano ha destacat la "molt bona feina" feta fins ara. "Al país fa falta que no ens aturem, ningú vol que aquest traspàs afecti el dia a dia al qual cal donar resposta", ha indicat. 

L'exconsellera de Drets Socials Violant Cervera mostra documents al nou conseller Carles Campuzano (ACN/Blanca Blay)

Juli Fernández, el nou conseller de Territori, ha rebut aquest dimarts a la tarda la cartera de qui fins a finals de setembre ocupava el càrrec, el ja exvicepresident del govern Jordi Puigneró. L'exvicepresident ha obsequiat el seu successor amb el seu darrer llibre, "El 5è poder", i amb una miniatura d'un tren de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), un gest que ja és tradició a la Conselleria. 

Juli Fernàndez i l'extitular del departament i exvicepresident de l'executiu català, Jordi Puigneró, a l'acte de traspàs de carteres (ACN/Marta Vidal)

El nou conseller de Salut, Manel Balcells, s'ha posat aquest dimarts al capdavant del Departament de Salut mostrant una gran sintonia amb el seu predecessor al càrrec, Josep Maria Argimon. Balcells s'ha compromès a donar continuïtat a la tasca feta fins ara però "amb segell propi". "Aquest departament és la joia del sistema del nostre país, l'hem de preservar de qualsevol conflicte partidista", ha subratllat.

Manel Balcells, nou conseller de Salut, durant el traspàs de carteres amb Josep Maria Argimon (ACN/Eli Don)

A Justícia, la consellera sortint, Lourdes Ciuró, ha cedit la seva cartera a Gemma Ubasart i li ha recordat que la justícia és una política social més. Després d'escenificar el canvi amb l'entrega d'un llapis de memòria Ciuró ha abandonat la seu de Justícia visiblement emocionada. 

 

Nous consellers i nous secretaris generals

En la reunió del govern d'aquest dimarts, la primera sense consellers de Junts, s'han nomenat els secretaris generals dels departaments. Després, tots els canvis s'hauran de comunicar al Parlament.

En els següents consells executius es preveu que s'aprovin els nomenaments o ratificacions dels secretaris sectorials dels departaments, així com dels directors generals, els titulars d'ens públics adscrits i els delegats territorials.

De fet, aquest dimecres 12 d'octubre, festiu a Espanya, al Palau de la Generalitat hi haurà activitat i Aragonès es reunirà amb el seu executiu renovat.

És un govern que assegura que busca complicitats amb altres espais polítics: a banda de membres d'ERC, el nou executiu té experts independents i algun perfil pròxim a altres sensibilitats polítiques. De fet, hi ha antics membres del PSC, Convergència i Podem.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Generalitat de CatalunyaCrisi de governPere Aragonès
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut