Laura Borràs, durant la compareixença posterior a la consulta sobre la continuïtat al govern
Laura Borràs, durant la compareixença posterior a la consulta sobre la continuïtat al govern

Borràs: "Junts guanya i Aragonès perd; la seva legitimitat democràtica està en entredit"

Després de la consulta que ha portat Junts a sortir del govern, el partit diu que els consellers han tramitat la renúncia i passa al president de la Generalitat la responsabilitat de sotmetre's a una qüestió de confiança al Parlament

Irene Vaqué ReigActualitzat

Junts ha afirmat que el govern de Pere Aragonès ha "perdut la legitimitat democràtica" i ha reptat el president a sotmetre's a una qüestió de confiança al Parlament per veure quins suports té.

Són les manifestacions que han fet la presidenta del partit, Laura Borràs, i el secretari general, Jordi Turull, després de la victòria del no a la consulta a les bases sobre si el partit ha de continuar al govern de coalició amb ERC.

Amb un 55,73% dels vots, la militància ha optat per trencar amb ERC i sortir del govern per passar a l'oposició.

L'executiva de la formació s'ha reunit després de fer-se públics els resultats, aquest divendres a la tarda.

Borràs, la primera que ha agafat la paraula en la roda de premsa posterior, ha destacat l'elevada participació en la consulta, superior al 79%, i ha afirmat que tindran en compte tots els vots: "Junts ha parlat i ho assumim tots. Tots els vots que han estat expressats són vots que la direcció té en compte.

Borràs creu que la votació ha demostrat que Junts per Catalunya és un partit "obert i fort" i que surt vencedor d'haver consultat les bases. "El guanyador d'aquesta consulta és Junts. En sortim més forts com a partit i assumim el resultat perquè el mandat de les urnes s'ha de respectar. És el moment d'implementar els resultats", ha indicat.

A l'altra banda de la balança ha situat com a perdedor el president de la Generalitat:

"Si parlem de guanyadors o perdedors, és evident que Junts guanya i Pere Aragonès perd."

Borràs s'ha referit al govern d'Aragonès com a "fracassat".

Ha afegit que "ha perdut la legitimitat democràtica" i està abocat, a parer seu, a sotmetre's a una qüestió de confiança, perquè es queda amb l'únic suport dels 33 diputats republicans, dels 74 que tenia a l'inici de la legislatura:

"Junts ha fet una consulta. Potser Pere Aragonès també s'haurà de sotmetre a una consulta al Parlament de Catalunya, perquè la seva legitimitat democràtica ha quedat en entredit."

La presidenta de la formació ha acusat ERC d'haver "prioritzat els pactes amb el PSOE" i ha considerat que cap de les apostes dels republicans "ha donat cap rèdit per als ciutadans de Catalunya".
 

Turull: "Això no anirà de retrets ni de rancúnies"

Jordi Turull, per la seva part, ha insistit que Aragonès hauria de posar a prova la confiança que té al Parlament:

"Ell ha de fer la reflexió. La confiança de la investidura no la té. La CUP ho va manifestar no fa massa, a Junts ho hem decidit avui. (...) Ara, potser hi ha majories alternatives".

Borràs i Turull pensen que Aragonès s'hauria de sotmetre a una qüestió de confiança
Borràs i Turull pensen que Aragonès s'hauria de sotmetre a una qüestió de confiança (EFE/Enric Fontcuberta)

Turull ha considerat que Esquerra no es va moure prou per garantir la continuïtat del govern i el compliment de l'acord d'investidura.

"Ens trobàvem davant d'una cruïlla de què vam començar a avisar a finals d'agost: així no podem seguir. La resposta que vam trobar en tot moment va ser que havíem de seguir així", s'ha queixat.

"Sortim del govern, però no ens desentenem de res", ha manifestat Turull, que ha assegurat que el resultat no ha de ser "un daltabaix" sinó "un revulsiu". Per això, ha dit, treballaran per "recosir" l'independentisme:

"Els que canten les absolutes del moviment independentista, que no s'enduguin un engany (...) Això no anirà de retrets ni de rancúnia. En tots els espais per passar a l'acció del moviment independentista, nosaltres hi serem."

El secretari general ha explicat que, des d'aquesta mateixa tarda, els consellers de Junts han comunicat al president de la Generalitat que deixaven el càrrec.

El resultat de la consulta comporta que sis consellers deixin el govern:

 

D'aquests consellers, Jaume Giró, Victòria Alsina, Violant Cervera i Lourdes Ciuró havien defensat quedar-se al govern, mentre que Josep Maria Argimon i Gemma Geis no s'havien posicionat per cap opció.


Junts no en surt dividit, diuen els màxims dirigents

Sobre si els resultats evidencien la divisió al partit, Borràs ha insistit que el resultat "enforteix" Junts, i Turull ha subscrit que tothom ha tancat files després de la votació:

"Votar no divideix mai. Si alguna cosa té el moviment independentista i Junts, és radicalitat democràtica. Tothom, honestament, ha votat el que ha considerat, però un cop fet, s'assumeix el resultat."

El secretari general, que va decidir no revelar què votaria, tampoc ho ha volgut fer públic un cop acabada la consulta. Sí que ha informat que militants com Xavier Trias s'han mostrat disposats a "col·laborar".

Per corroborar la unitat de Junts, Borràs ha dit que la reunió de l'executiva ha acabat amb "aplaudiments llargs" i una "ovació conjunta".

Preguntat per si s'ha fet el càlcul del cost econòmic de sortir del govern, Turull ha respost que no han tingut en compte aquest aspecte perquè no era l'objectiu de la reflexió que han fet. "No sé qui es pensen que som", ha dit.

La consulta, electrònica i vinculant, ha posat en joc l'estructura de diverses conselleries amb 95 alts càrrecs i 73 de confiança que en depenen.

 

 

ARXIVAT A:
JxCatCrisi de govern
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut