El president de la Generalitat, Pere Aragonès, assegut en una taula en una de les sales del Palau de la Generalitat
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, reunit aquest diumenge al Palau de la Generalitat (ACN)

Un govern que busca complicitats: Aragonès fitxa exmembres de PSC, Convergència i Podem

Natàlia Mas, Manel Balcells, Joaquim Nadal, Meritxell Serret, Gemma Ubasart, Carles Campuzano i Juli Fernández i Olivares són els nous consellers i conselleres del govern

RedaccióActualitzat

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat aquest dilluns el nomenament dels set nous consellers que configuren el nou govern en solitari d'ERC.

La llista havia estat envoltata d'hermetisme i la va fer pública el president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest diumenge a la tarda.

El nou executiu, a banda de membres d'ERC, compta amb experts independents i amb algun perfil pròxim a altres sensibilitats polítiques.
 

Els nous consellers i conselleres:  

  • Economia i Hisenda: Natàlia Mas i Guix
     
  • Acció Exterior: Meritxell Serret i Aleu
     
  • Recerca i Universitats: Joaquim Nadal i Farreras
     
  • Territori: Juli Fernández i Olivares
     
  • Salut: Manel Balcells i Díaz
     
  • Drets Socials: Carles Campuzano i Canadés
     
  • Justícia, Drets i Memòria: Gemma Ubasart i González

 

Els membres del nou govern
 

 

A banda dels nous nomenaments de consellers i conselleres també hi ha canvis en el nom de tres conselleries:

  • Acció Exterior deixa de tenir al nom Transparència i Govern Obert que passa a altres departaments. 
     
  • Justícia incorpora al nom Drets i Memòria per remarcar que són competències prioritàries pel govern que ja tenia aquest departament.
     
  • Territori deixa d'estar vinculat a Polítiques Digitals, competències que aniran a altres departaments on es creu que poden encaixar millor.

Aragonès ha substituït els 7 consellers sortints per 7 de nous, alguns pròxims a altres sensibilitats polítiques com el PSC, l'antiga Convergència i Podem. És el cas de Joaquim Nadal, històric dirigent socialista, que serà el nou conseller de Recerca i Universitats. També el de Carles Campuzano, exdiputat convergent, que ara ocuparà el departament de Drets Socials. I el de Gemma Ubasart, que va ser líder de Podem Catalunya, i que ara serà la nova consellera de Justícia. Una cartera que incorpora al nom de Drets i Memòria per remarcar que són competències prioritàries pel govern.

Aragonès també té un gest amb l'exili amb la incorporació de Meritxell Serret a la conselleria d'Acció Exterior. I un gest amb el feminismeNatàlia Mas serà la primera dona a ocupar el càrrec de consellera d'Economia de la història de Catalunya.

Pel que fa a la conselleria de Presidència, liderada per Laura Vilagrà, coordinarà les delegacions territorials del govern i incorporarà la competència dels processos electorals, fins ara a Exteriors. 

Amb aquest nou nomenament de consellers i conselleres, el govern d'Aragonès continua sent paritari, amb set dones i set homes.

 

El president va anunciar divendres que els nous consellers seran "persones compromeses amb el seu país i la seva gent, disposades a fer un pas endavant en un moment de màxima complicitat". A més, va descartar convocar eleccions.


Quins passos se seguiran a partir d'ara?

Els 6 consellers de Junts per Catalunya ja van enviar al president Aragonès la seva renúncia al càrrec. L'última va ser Victòria Alsina, consellera d'Acció Exterior i Govern Obert. El cessament està previst que es faci aquest dilluns, un cop es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat, el DOGC. Hi apareixerà en forma d'annex.

 

El nomenament oficial dels nous consellers i conselleres es farà també el mateix dilluns i prendran possessió dimarts a les 9.00 perquè posteriorment ja es pugui reunir el nou Consell Executiu.
 


Presa de possessió i càrrecs de confiança

Un cop els nous consellers hagin pres possessió, aquest dimarts hi haurà la reunió del Consell Executiu on es nomenaran els secretaris generals dels departaments. Després, tots els canvis s'hauran de comunicar al Parlament.

En les següents sessions de govern s'aprovarien els nomenaments o ratificacions dels secretaris sectorials dels departaments, així com dels directors generals, els titulars d'ens públics adscrits i els delegats territorials.

ARXIVAT A:
JxCatERCPere AragonèsCrisi de govern
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut