Els membres del nou govern
Els membres del nou govern

Aquests són els nous consellers i conselleres del govern d'Aragonès

El president Aragonès remodela l'executiu després de la sortida del govern dels sis consellers de Junts i del cessament del vicepresident Puigneró

RedaccióActualitzat

Pere Aragonès ja ha donat a conèixer els noms que incorpora al govern. Són set consellers --tres dones i quatre homes-- que entren en substitució dels sis consellers de Junts que han cessat després de la decisió del partit d'abandonar el govern.

Al nou govern no hi haurà la figura de la vicepresidència. Laura Vilagrà, fins ara consellera de la Presidència, passarà a ser la número dos del govern sense que hi hagi una vicepresidència com a tal. Vilagrà exercirà tasques de coordinació de l'Executiu i assumirà noves àrees de gestió al territori.

Serà un govern amb membres d'Esquerra i amb la incorporació de consellers independents provinents de l'òrbita d'altres espais ideològics.

Natàlia Mas Guix - Departament d'Economia

La fins ara directora general d'Indústria passa a ocupar la conselleria d'Economia en substitució de Jaume Giró. Mas ja havia treballat en aquest departament amb Oriol Junqueras i Pere Aragonès.

Nascuda el 1979 a Sant Martí de Tous, a l'Anoia, és llicenciada en Administració i Direcció d'Empreses i en Comerç Internacional per la Universitat Pompeu Fabra, ha fet carrera internacional al Banc Central Europeu i, com a consultora, al Banc Mundial.

Ha treballat i estudiat a la Xina, i el 2001 es va graduar d'un Postgrau en Llengua i Civilització Xinesa per l'Escola d'Estudis de l'Àsia Oriental (UPF). El 2015 va entrar a treballar al Banc Sabadell.

Natàlia Mas ocuparà la Conselleria d'Economia (ACN)

A l'administració pública, Natàlia Mas es va estrenar com a directora d'Anàlisi Econòmica de la Generalitat de Catalunya. Gran part de la seva carrera ha estat lligada al Departament d'Economia, excepte del 2018 al 2020, quan va ser secretària d'Acció Exterior i de la Unió Europea al Departament d'Acció Exterior.

El febrer del 2020 va ser qui va representar Catalunya en la trobada del Consell de Política Fiscal i Financera, convocat a Madrid per la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en substitució del conseller.

Manel Balcells i Díaz - Departament de Salut

Al Departament de Salut, traspàs de consellers de doctor a doctor. Manel Balcells i Díaz agafarà el relleu de Josep Maria Argimon.

Nascut a Ripoll l'any 1958, Manel Balcells és doctor en Medicina i Cirurgia.

Balcells, actual director del Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores a Catalunya, va ser breument conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació el 2006.

Balcells és considerat un dels impulsors de la medicina de l'esport a Catalunya, ha estat director mèdic de l'Hospital de Granollers i ja havia treballat al Departament de Salut.

També ha estat regidor i tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Granollers.

 

El doctor Manel Balcells ocuparà la conselleria de Salut
El doctor Manel Balcells ocuparà la conselleria de Salut (ACN)


Meritxell Serret i Aleu - Departament d'Acció Exterior i Transparència

El Departament d'Acció Exterior, que fins ara dirigia Victòria Alsina, el passarà a ocupar Meritxell Serret.

Nascuda a Vallfogona de Balaguer l'any 1975, Meritxell Serret és llicenciada en Ciències Polítiques i de l'Administració.

Serret va ser consellera d'Agricultura, Ramaderia i Pesca durant el govern de Puigdemont i va marxar exiliada a Bèlgica després del referèndum de l'1 d'octubre.

Del 2018 al 2021 va ser delegada del govern davant la Unió Europea. El març del 2021 va tornar de Brussel·les, es va personar davant del Tribunal Suprem i, després de quedar en llibertat provisional, va tornar a Catalunya.

Serret va iniciar l'última legislatura com a diputada al Parlament de Catalunya i presideix la comissió d'investigació sobre l'espionatge a polítics catalans amb els programes Pegasus i Candiru.

Meritxell Serret serà la titular del departament d'Acció Exterior
Meritxell Serret serà la titular del Departament d'Acció Exterior (ACN/Sara Escalera)


Gemma Ubasart i González - Departament de Justícia, Drets i Memòria

Gemma Ubasart agafa les regnes del Departament de Justícia, Drets i Memòria, que canvia de nom. Des del govern diuen que és per remarcar les competències que té, i que considera prioritàries.

Nascuda a Castellar del Vallès el 1978, és doctora en Ciència Política i té un màster europeu en Sistema Penal i Problemes Socials per la UB.

Ubasart va ser secretària general de Podem Catalunya fins a l'any 2015, i va dimitir per discrepàncies sobre com s'havia fet la campanya de les eleccions al parlament del 2015.

Des de llavors s'ha centrat en la vida acadèmica com a professora i investigadora de Ciència Política a la Universitat de Girona.

Ara haurà d'afrontar reptes com la gestió del sistema penitenciari, l'impuls del català als jutjats o el desenvolupament de la llei de memòria de víctimes de la guerra civil promoguda per la consellera anterior.

Gemma Ubasart serà la nova consellera de Justícia, Drets i Memòria


Joaquim Nadal i Farreras - Departament de Recerca i Universitats

Joaquim Nadal, nou conseller de Recerca i Universitats, és un veterà de la política. Provinent del PSC, partit que va acabar abandonant el 2015, substituirà la també gironina Gemma Geis en el càrrec.

Nascut el 1948 a Girona, Joaquim Nadal va ser alcalde socialista de la ciutat del 1979 al 2002 i president de la Federació de Municipis de Catalunya. Conseller en l'època dels tripartits, va ser titular de Política Territorial i Obres Públiques i portaveu dels governs dels presidents Maragall i Montilla.

Durant aquests anys va militar al PSC, fins que a l'inici del procés va deixar el partit, juntament amb altres exdiputats del corrent més catalanista. A partir de llavors es va mostrar favorable al dret a decidir i partidari d'un referèndum d'autodeterminació pactat.    

Joaquim Nadal, nou titular de Recerca i Universitats


Carles Campuzano i Canadés - Departament de Drets Socials

L'exconvergent Carles Campuzano serà el relleu de Violant Cervera al capdavant de la conselleria de Drets Socials.

Nascut a Barcelona el 1964, és llicenciat en Dret.

Carles Campuzano, que va ser diputat al Congrés per CiU durant set legislatures i es va donar de baixa del PDeCAT el 2020, assumirà una de les carteres més sensibles.

Crític amb l'evolució del procés, es va apartar de la política per dirigir diverses entitats del tercer sector.

Ocuparà ara una conselleria qüestionada per la gestió dels geriàtrics durant la pandèmia i per les ajudes, sempre insuficients, als col·lectius més vulnerables. El repte majúscul del nou conseller serà apaivagar els efectes de la crisi econòmica i social d'una població cada vegada més empobrida i castigada per la inflació.

Carles Campuzano serà el nou titular del departament de Drets Socials
Carles Campuzano serà el nou titular del Departament de Drets Socials (ACN)


Juli Fernández i Olivares - Conselleria de Territori

El nou conseller de Territori serà Juli Fernández i Olivares, diputat d'Esquerra Republicana al Parlament de Catalunya.

Nascut a Sabadell l'any 1977, és llicenciat en Farmàcia.

El seu bagatge polític inclou haver estat delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona i alcalde de Sabadell. Va encapçalar la llista dels republicans a Sabadell en les eleccions municipals del 2015 i va ser elegit alcalde, càrrec que va exercir fins al 2017, quan --tal com havia estat acordat-- el va cedir a una altra formació del govern de coalició.

Fernández tindrà sobre la taula reptes ambiciosos, com el traspàs de la gestió de Rodalies.

Juli Fernández, nou titular de Territori
Juli Fernández, nou titular de Territori
ARXIVAT A:
ERCPere AragonèsGeneralitat de Catalunya
Anar al contingut