El president d'ERC, Oriol Junqueras, després de l'executiva del partit
El president d'ERC, Oriol Junqueras, després de l'executiva del partit (ACN/Eli Don)

Junqueras descarta negociar els pressupostos amb el PSC i s'obre a prorrogar-los

Salvador Illa, del PSC, reitera el seu suport per aprovar un "pressupost de país"

RedaccióActualitzat

El president d'Esquerra, Oriol Junqueras, diu que el partit no negociarà els pressupostos amb els socialistes, després del trencament del govern entre ERC i Junts

En una roda de premsa després de l'executiva del partit, aquest dissabte, Junqueras he explorat el nou escenari que deixa la sortida de Junts, que implica trobar suports per a l'aprovació dels pressupostos del 2023.

Esquerra no descarta poder aprovar-los, però alhora obre la porta a prorrogar els actuals. En aquest sentit, Junqueras ha remarcat: "De pròrrogues n'hi ha hagut moltes, amb tots els governs". Fins i tot ha posat l'exemple del govern alemany del canceller Bismark, que va funcionar set anys amb comptes prorrogats.

Oriol Junqueras (ACN/Eli Don)

Sobre els suports possibles, ha recordat que podria haver-hi majoria parlamentària si "aquells que han elaborat els pressupostos estan disposats a votar-los", en referència a Junts.

Admet, però, que els comptes podrien no tenir suport parlamentari suficient si "aquells que els han elaborat, ara no els volen votar, malgrat haver-los elaborat", o "bé perquè els vol votar algú que no comparteix amb nosaltres les línies vermelles fonamentals", en referència al PSC.

Unes línies vermelles que ha remarcat que passen pel "compromís amb el benestar i amb la dignitat de les persones", que vol dir estar "compromesos amb la fi de la repressió, amb la democràcia i amb la idea que el conjunt de la societat ha de definir el seu futur amb un referèndum d'autodeterminació". 


Illa ofereix un "pressupost de país"

Des de Bagà, on ha atès els mitjans, Salvador Illa, secretari primer del PSC, ha reiterat la seva disposició a aprovar els pressupostos de la Generalitat per a l'any que ve.

"En dues ocasions es va rebutjar aquest oferiment", ha recordat, però s'ha tornat a oferir per "treballar per un pressupost de país des d'una visió alternativa".

Salvador Illa (ACN)

I ha volgut aclarir que "construir una alternativa no vol dir haver de dir no a tot". Ara mateix, "el més calent és a l'aigüera, i no som amics de batzegades ni cops de volant", ha afegit. 

"És moment de responsabilitat, sentit comú i pensar en els interessos dels catalans i el bé del país."

Illa ha retret a Esquerra i Junts que "no estaven centrats a resoldre els problemes dels ciutadans, sinó només en baralles internes, conflictes crònics i horitzons electorals que no interessen als ciutadans".

 

ARXIVAT A:
Oriol JunquerasERCPressupostos de la Generalitat Crisi de govern
Anar al contingut