Taxistes esperant davant d'un hotel de Barcelona (ACN/Carola López)

Els hotelers reclamen un pla de rescat com el de la banca

L'agost ha estat "horrible", amb una ocupació del 10% a Barcelona i amb només una quarta part dels establiments oberts, segons el Gremi d'Hotels

Actualitzat

Barcelona tanca una temporada d'estiu "horrible", amb una ocupació de només el 10% a l'agost, segons el director general del Gremi d'Hotels de Barcelona, Manel Casals.

"Des de mitjans de juliol fins ara la situació ha estat dramàtica", resumeix Casals en una entrevista a l'agència ACN:

"És el pitjor estiu de la història o almenys de la història recent, dels últims 30 o 40 anys. Mai havíem parlat d'un nombre de visitants tan baix en relació amb el que és la ciutat. És el pitjor estiu que hem viscut i esperem no haver-ne de viure cap més així."

 

Segons les seves dades, a l'agost només han obert 120 hotels, una quarta part dels que hi ha a la ciutat. Alguns que pensaven obrir no han arribat a fer-ho i d'altres han acabat tancant.

 

Davant d'això, el Gremi d'Hotels de Barcelona reclama "un rescat per als hotels i el sector turístic com el que va tenir la banca a l'última crisi":

"Calen ajudes directes, recuperar els ERTO per força major com a mínim fins a Setmana Santa, i que es revisi el que ara paguen els hotels, sobretot en hipoteques i lloguers."

 

L'hotel Palace és un dels que ha tancat aquest estiu (ACN/Carola López)

 

Des del Gremi es recorda l'impacte econòmic del turisme a la ciutat, i la contribució del sector en l'economia. Casals calcula que un màxim del 10% dels 35.000 empleats del sector estan en actiu aquesta temporada.

 

A més, la previsió és continuar amb unes xifres similars a la tardor, quan creien que es podia recuperar una mica, i ara ja "pensem en principis del 2021". Sobre el Mobile World Congress, creu que "seria ideal" que es pogués fer al febrer. La cancel·lació de la fira va ser el tret de sortida de la crisi.

"Nosaltres depenem totalment de com evoluciona el virus", assegura Casals, que afegeix que un 85% dels clients dels hotels de Barcelona són estrangers i "el turista necessita confiança".

Casals explica que a mitjans de juny en alguns establiments l'ocupació va rondar el 50%, però que "les reserves van anar baixant" a partir de la segona quinzena de juliol, quan es va detectar un rebrot de casos de coronavirus i alguns països van recomanar no viatjar a Espanya.

 

La recepció d'un hotel de la Costa Daurada (ACN/Mar Rovira)


Girona també demana un rescat

Des de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, el president, Antoni Escudero, adverteix que un 20% dels establiments no tornaran a obrir si no hi ha un rescat per part del govern de l'Estat.

"Igual que s'ha ajudat els treballadors, també s'ha de treure del pou els empresaris, perquè Girona està destrossada, Barcelona està destrossada, les illes estan destrossades, tot el país està així."

 

Escudero adverteix que el sector està "enfonsat" i preveu que la crisi s'agreugi "si no s'hi posa remei". Deixant de banda la Costa Brava central del Baix Empordà, que representa un 18% de les places hoteleres, la resta s'ha vist colpejada de manera "severa" per la pandèmia.

ARXIVAT A:
TurismeCoronavirus
Anar al contingut