Washington

Els EUA obren al Iemen un "tercer front" contra el terrorisme d'Al-Qaeda

El govern dels EUA ha obert un "tercer front" contra Al-Qaeda al Iemen en témer que aquest país es torni tan inestable com l'Afganistan o el Pakistan i es converteixi en un altre refugi de la xarxa terrorista, segons informa la premsa nord-americana. Les agències d'intel·ligència nord-americans investiguen si el nigerià acusat d'intentar fer esclatar un avió comercial el dia de Nadal, Umar Farou Abdulmuttalab, va obtenir el dispositiu i l'entrenament necessari al Iemen, com ell mateix afirma. Si es confirma aquesta possibilitat, cobraria força la sospita que la xarxa terrorista Al-Qaeda ha establert un refugi en un nou país inestable, en aquest cas, el Iemen.

Actualitzat
En els propers divuit mesos el Pentàgon es gastarà prop de 50 milions d'euros al Iemen, segons "The New York Times". "Enmig de dues guerres grans i inconcluses, els Estats Units han obert silenciosament un tercer front, en gran mesura clandestí, contra Al-Qaeda al Iemen", afegeix el diari citant com a font a funcionaris militars.

El Pentàgon té entre els seus plans destinar militars de les Forces Especials per donar instrucció i equipament als militars, el Ministeri de l'Interior i els guardacostes iemenites, cosa que representa un augment de més del doble de l'ajuda militar proveïda fins ara.

Per la seva banda, el diari "The Washington Post", citant també fonts militars, ha informat que "el govern iemenita, sota una forta pressió dels EUA i amb significativa ajuda nord-americana, ha llançat en els últims deu dies atacs aeris i terrestres contra la versió local d'Al-Qaeda que han matat més de 50 militants".

Els Estats Units tenen actualment més de 70.000 soldats a l'Afganistan, país que va envair el 2001 per combatre Al-Qaeda, i 125.000 mes romanen a l'Iraq, país que va ocupar el 2003 per derrocar Saddam Hussein.

Segons el diari novaiorquès, "fa un any la CIA va enviar [al Iemen] diversos dels seus agents més destacats amb experiència en la lluita contra el terrorisme". Al mateix temps, algunes de les unitats més secretes d'Operacions Especials van començar a instruir les forces de seguretat iemenites en tàctiques contra el terrorisme.

El "Washington Post" sosté que Umar Farou Abdulmuttalab "podria haver estat equipat i instruït per un expert en bombes d'Al-Qaeda al Iemen". "Això representaria un increment significatiu de les activitats d'Al-Qaeda a la península Aràbiga i el sorgiment d'una amenaça nova per als Estats Units, Orient Mitjà i la Banya d'Àfrica".

El Iemen, el país on va néixer el líder Al-Qaeda, Ossama bin Laden, és la pàtria de milers de combatents musulmans que van lluitar a la dècada de 1980 contra la Unió Soviètica a l'Afganistan, i el govern iemenita va donar la benvinguda als combatents islàmics després d'aquella campanya. El 2000 un grup vinculat a Al-Qaeda va atacar el destructor nord-americà Cole al port del Iemen i va matar 17 marines nord-americans.
Anar al contingut