Una dona vota en un col·legi de l'Havana (Reuters/Alexandre Meneghini)

Els cubans aproven el matrimoni homosexual i la gestació subrogada en un referèndum

El sí obté el 66% dels vots en el referèndum sobre el Codi de les Famílies, però l'abstenció és del 26%

RedaccióActualitzat

Gairebé quatre milions de cubans han votat a favor de l'aprovació del Codi de les Famílies, una àmplia reforma legal que inclou drets com el matrimoni homosexual i la gestació subrogada

Aquesta reforma del dret familiar vigent des de 1975 també inclou el dret a adoptar infants per part dels matrimonis homosexuals i la prohibició dels matrimonis infantils.

A més, promou la igualtat de responsabilitats d'homes i dones en l'àmbit domèstic i aborda la violència masclista.

Aprovat el mes de juliol per l'Assemblea Nacional, la ciutadania va ser cridada a participar en el redactat definitiu del Codi de les Famílies, de 100 pàgines, mitjançant 79.000 reunions en barris i municipis. 

Una dona surt de la cabina d'un col·legi electoral a l'Havana (Reuters/Alexandre Meneghini)

El govern ha vist aprovada la seva proposta, però la victòria del sí ha quedat entelada per un terç de vots a favor del no i una abstenció del 26%, unes xifres baixes si es comparen amb el referèndum constitucional de 2019, que va tenir una participació del 84%, i on el sí va obtenir el 87% dels vots.

"Amb l'aprovació d'aquest codi, avui tenim més drets a Cuba", ha valorat el president cubà, Miguel Díaz-Canel, que ha afegit que el resultat del referèndum "ha estat un sí per la Revolució" i "una victòria de la construcció socialista".

Aquesta és l'única norma actualitzada arran de la nova Constitució que ha estat sotmesa a referèndum.

A més, és la primera vegada que una llei se sotmet a referèndum a Cuba.

La proposta tenia en contra l'Església catòlica i sectors que consideraven que anar a votar és una manera de legitimar el règim.

ARXIVAT A:
Cuba
Anar al contingut