Els Bombers acaben el transvasament d'òxid de propilè del tanc de l'explosió a IQOXE
IQOXE després de l'explosió del tanc amb òxid de propilè (EFE)

Els Bombers acaben el transvasament d'òxid de propilè del tanc de l'explosió a IQOXE

Tarragona habilita un telèfon per als ciutadans que pateixin per la seguretat dels seus edificis 

RedaccióActualitzat

Aquesta matinada s'ha acabat de transvasar l'òxid de propilè que quedava als dipòsits de l'empresa IQOXE de la Canonja, al Tarragonès, després de l'explosió que dimarts va ensorrar una bona part de la planta. S'han hagut de buidar 100 tones d'aquest producte, que s'han transvasat a camions cisterna. Han estat més de 24 hores de feina dels bombers.

El transvasament s'ha fet amb la supervisió dels Bombers de la Generalitat, els bombers del polígon petroquímic i personal tècnic de l'empresa, que han necessitat set cisternes per traslladar tot el producte que quedava als tancs de la planta.

Pel que fa a les tasques de transvasament dels residus de la planta afectada per l'explosió, s'han omplert sis cisternes amb 18.000 quilos d'òxid de propilè diluït en l'aigua de l'extinció i una setena amb 2.900. En l'actuació de les darreres hores han treballat sis dotacions dels bombers.

Protecció Civil manté activada la fase d'alerta del Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (PLASEQCAT) per prevenció.

Segons fonts de Protecció Civil, tècnics de les empreses IQOXE i Clariant podrien començar a treballar aquest cap de setmana en el buidatge d'una canonada que conté òxid d'etilè. Les dues indústries estan connectades per aquest tub que quedarà en desús durant un temps per la manca d'activitat d'IQOXE. 

IQOXE després de l'explosió del tanc amb òxid de propilè (EFE)

 

Desenrunar l'edifici per facilitar l'accés a la comitiva judicial

A partir de la setmana que ve els bombers faran feines de desenrunament de la instal·lació ensorrada per facilitar l'accés de les autoritats judicials i policials que investiguen les causes de l'accident.

L'explosió del reactor de l'empresa va provocar la mort de dos treballadors i la d'un veí del barri de Torreforta de Tarragona, per l'impacte d'una planxa d'acer projectada fins a més de dos quilòmetres de distància.

 

Aquest divendres, els Mossos van interrogar directius i personal d'IQOXE i es van endur documentació de l'Ajuntament de la Canonja relativa a les llicències i els permisos urbanístics de l'empresa.

Dos dels ferits per l'explosió continuen ingressats en estat greu a la Unitat de Cremats de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, tot i que no es tem per la seva vida.

L'Associació de Veïns del Barri de Bonavista de Tarragona ha convocat una manifestació per expressar el malestar i l'angoixa que, segons denuncien, es viu en aquest veïnat després de l'explosió de dimarts al polígon petroquímic, situat a tocar de les seves cases.

 

Tarragona habilita un telèfon per als ciutadans que pateixin per la seguretat dels seus edificis

L'Ajuntament de Tarragona ha posat en marxa un número de telèfon per canalitzar les trucades de persones que temen per la seguretat dels edificis que van patir les conseqüències de l'explosió de l'empresa IQOXE.

 

El consistori també recorda que en cas d'inquietud, els veïns de la zona també poden avisar la Guàrdia Urbana.

A més, dimecres es va posar a disposició de la ciutadania una psicòloga del Centre Social de Ponent per donar suport psicològic individualitzat a les persones que ho precisin.

L'associació de consumidors FACUA recorda que els afectats poden reclamar danys a l'empresa ocasionats per l'explosió.

 

Expliquen que han rebut consultes de familiars dels ferits per l'accident a la petroquímica i recorden que tenen un any per presentar la reclamació.

 

La CUP demana a la Generalitat que es presenti com a acusació particular

La CUP ha donat un termini de deu dies a la Generalitat perquè es presenti com a acusació particular contra l'empresa química IQOXE. El portaveu de la formació al Parlament, Carles Riera, ha advertit que si l'executiu no fa aquest pas, els cupaires es presentaran com a acusació popular "en nom de la societat civil per la defensa dels interessos en el medi ambient, la salut i la seguretat".

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Riera ha explicat que l'accident és d'una "gravetat extrema" i ha lamentat que es vulgui "banalitzar".

"Cal demanar responsabilitats civils i penals per un accident en una zona molt castigada per la petroquímica i de molt perill, davant la qual hi ha lleugeresa, banalització i falta de cura."

 

El diputat dels anticapitalistes ha afirmat que "el sud ha de dir prou" i ha subratllat la necessitat que l'activitat econòmica sigui compatible amb la salut dels treballadors, dels veïns i del medi ambient. "Si el govern no pren mesures eficaces, com ara, ja ho farem nosaltres", ha resolt.

ARXIVAT A:
SalutSeguretatBombers
Anar al contingut