La Canonja

Un mort, vuit ferits i un desaparegut en una explosió a la petroquímica de Tarragona

Una persona ha mort quan s'ha enfonsat el sostre d'un habitatge al barri de Torreforta per l'impacte d'un tros de ferro que va sortir disparat per l'ona expansiva i que li va entrar a casa

Actualitzat

La forta explosió en una empresa de la petroquímica de Tarragona ha causat un mort, vuit persones ferides i un desparegut aquest dimarts a la tarda. Un dels ferits es troba en estat crític i un altre està molt greu.

La víctima mortal de l'explosió és un veí del barri de Torreforta. L'edifici on vivia va rebre l'impacte d'una planxa de ferro del lloc de l'accident, a uns tres quilòmetres de distància, que va causar un forat a la façana del tercer pis i l'esfondrament parcial del sostre del segon pis.

 

 

A les instal·lacions de l'empresa IQOXE (Indústries Químiques d'Òxid d'Etilè), al polígon de la Canonja, trenta dotacions dels Bombers de la Generalitat han treballat tota la nit per contenir les flames del tanc d'òxid de propilè, que, per seguretat, deixen cremar en comptes de mirar d'extingir-ne les flames.

Compten que les flames s'extingiran aquest matí. Fins dimecres al matí es pensava que el tanc accidentat contenia òxid d'etilè.


Cerca del desaparegut

Aquest matí, a les vuit, s'ha fet el relleu de les trenta dotacions dels Bombers.

També amb la primera llum del sol s'ha reprès la cerca de la persona desapareguda, que aquesta matinada s'havia interromput per motius de seguretat.


Vuit ferits

Dels vuit ferits causats per l'explosió, dos tenen una consideració de grans cremats i han estat traslladats a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona:

 

 

El ferit menys greu està ingressat a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona.

Pel que fa als cinc ferits lleus, dos han estat traslladats a l'Hospital Sant Joan de Reus i els altres tres han estat donats d'alta pel SEM al mateix llocs dels fets.

A més, s'està buscant una persona que estaria desapareguda. Sobre la recerca d'aquesta persona, els Bombers estan treballant per desenrunar una zona on hi ha restes de l'explosió:

 

 

Tant els vuit ferits com el desaparegut són treballadors de l'empresa on hi ha hagut l'explosió, segons ha confirmat a TV3 el conseller d'Interior, Miquel Buch.


Dues explosions

Els fets s'han produït a l'empresa IQOXE (Indústries Químiques d'Òxid d'Etilè), l'antiga IQA, a la zona del polígon sud de la petroquímica, sota la carretera N-340, entre la Canonja i el barri de Bonavista de Tarragona.

És l'única indústria d'Espanya que processa òxid d'etilè, amb capacitat per produir-ne un total de 140.000 tones a l'any. L'òxid d'etilè és una substància que es fa servir per fabricar polímers.

 

Foto de l'explosió en una empresa del polígon de la petroquímica de Tarragona (@ponsergi)

 

Inicialment es va pensar que el dipòsit accidentat contenia aquesta substància, però els Bombers han confirmat, dimecres al matí que emmagatzemava òxid de propilè, una substància igualment molt inflamble, que s'utilitza per a l'elaboració de poliuretans i glicols. 

La intoxicació pot produir, segons la intensitat de l'exposició, nàusees i vòmits, mal de cap i irritació d'ulls, nas i gola.

Hi ha hagut dues explosions: la primera, en un tanc d'òxid de propilè, i la segona, en una estació transformadora de la mateixa empresa, a conseqüència de l'anterior.

La primera explosió va ser captada per una càmera de seguretat de la zona.

 


Alarma entre els veïns

El soroll de la deflagració s'ha pogut sentir fins als barris de ponent de Tarragona i a Reus.

 

 

Arran d'aquest accident,  el telèfon d'Emergències ha rebut més de 1.600 trucades de veïns alarmats per la magnitud de l'explosió i les seves possibles conseqüències.


Les sirenes de confinament no han sonat

Un dels factors que ha contribuït a l'alarma i la confusió -i les queixes d'alguns veïns de la zona- és que Protecció Civil no ha fet sonar les sirenes de confinament. La decisió s'ha pres perquè l'incendi no ha afectat l'exterior del polígon, no ha causat cap núvol tòxic perillós per a la salut.

Protecció Civil, de tota manera, sí que, inicialment, durant una estona, sí que s'ha ordenat el confinament a la població de la Canonja i Vila-seca.

Després ha aconsellat -no obligat- confinar-se, a la població que es trobés en zones amb fum, especialment en aquests dos municipis.

 

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha defensat el pla de seguretat i ha dit que en cap moment hi ha hagut perill per a la població.

Unitats del departament de Medi Ambient desplaçades al lloc dels fets no han detectat presència de tòxics en l'aire a l'entorn del riu Francolí, a prop de l'empresa accidentada.

 

 

Petits incendis després de l'explosió

Durant la nit, 30 dotacions dels Bombers i 23 dels Mossos d'Esquadra estaran treballant en el lloc de l'explosió:

 

 

 

L'explosió ha provocat petits incendis en altres instal·lacions de la zona:

Al llarg de la tarda i el vespre s'ha tallat la circulació en algunes carreteres de la zona i també en algunes línies ferroviàries entre Tarragona i Vila-seca, però la situació s'ha normalitzat.


Restablerta la circulació de trens

Aquest matí, cap a dos quarts de nou, s'ha restablert la circulació de trens a la zona, que estava interrompuda preventivament.

 

 

 

Passada la mitjanit, només quedava interrompuda la circulació del servei ferroviari que surt de Tarragona en direcció sud, que es mantindrà tallat mentre es dugui a terme la crema del dipòsit d'òxid de propilè:

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut