Cues a l'AP-7 a Figueres per les protestes contra Macron

RedaccióActualitzat

La protesta dels Armilles Grogues ha provocat nombrosos talls i incidents a la xarxa viària francesa. A la Catalunya Nord, les principals afectacions lhan estat a l'autopista A-9 entre els peatges de Perpinyà i el Voló, al tram que connecta amb la Jonquera, i a l'AP-7 a Figueres.

La policia francesa ha muntat dispositius per intentar evitar els bloquejos i els Mossos han hagut de tallar la circulació per l'AP7 entre Figueres i La Jonquera. I és que les cues han estat durant bona part del dia de fins a 21 quilòmetres.

Els vehicles s'han hagut de desviar per l'N-II mentre ha durat la protesta, que ha acabat ben entrada la nit.

 

A l'N-II s'ha restringit el pas als camions que volen anar cap a França i s'han habilitat aparcaments perquè hi puguin estacionar els vehicles de gran tonatge.

Aquesta nit de divendres, els Armilles Grogues ja havien tallat l'AP-7 a la Jonquera en sentit nord durant unes hores.

Un dels manifestants, en Josep, que viu a Ceret, ha deixat clar que no acabaran la mobilització fins que el govern d'Emmanuel Macron plegui o es comprometi a abaixar els impostos i apujar el salari mínim. "La gent viu amb 1.200 euros i el cost de la vida aquí és molt més alt", protesta.

 

 

Aquest és el quart dissabte de protesta per la pujada de taxes i per reclamar, entre altres mesures, un increment del salari mínim.

 

Setmanes de retencions

El municipi de la Jonquera, situat a la frontera entre Espanya i França, ha patit tres setmanes de retencions a l'autopista AP-7 a causa de les protestes contra la pujada dels carburants.

 

 

Dilluns, els manifestants van tornar a bloquejar el pas de vehicles a la frontera, cosa que va provocar fins a 17 quilòmetres de retencions a l'AP-7 i llargues cues també a l'N-II. Molts veïns no van poder arribar a la feina o a casa, i l'Ajuntament va suspendre el transport escolar.

A més, entre 3.000 i 4.000 camions es van haver d'esperar durant hores a les àrees de servei i polígons de la zona, fins que els manifestants van tornar a obrir les comunicacions.

Aquest retard ha ocasionat la pèrdua de moltes mercaderies, que s'han espatllat abans d'arribar a destinació.

El president de l'Associació de Comerciants de la Jonquera, Bruno Comas, ha explicat que calcula que en les tres últimes setmanes han perdut un 70% de la facturació, per comparació amb les mateixes dates de l'any passat.

"Aquí venen molts francesos a comprar, i, amb les vies de comunicació tancades i tot el col·lapse a les carreteres, fa tres setmanes que no ve ningú. Falten tres setmanes per Nadal i aquestes dates són les que més solem facturar. I la majoria de comerços han contractat més personal de reforç i les pèrdues econòmiques han estat molt altes, ja que les despeses fixes i els sous els has de pagar igual."

ARXIVAT A:
FrançaArmilles Grogues
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut