La Jonquera/París

Reobren l'AP-7 a la Jonquera amb l'amenaça de nous talls dels Armilles Grogues

El primer ministre francès es reuneix aquest dimarts amb una representació dels Armilles Grogues a París

Actualitzat

Aquesta matinada s'ha reobert l'autopista AP-7 a la Jonquera, després dels talls de trànsit de la nit a partir de Figueres, per les protestes dels Armilles Grogues a França. Els camions han hagut de passar la nit a pàrquings i polígons, a l'espera que es normalitzi la situació.

El primer ministre francès es reuneix aquest dimarts amb els Armilles Grogues i després s'espera que anunciï noves mesures que ajudin a calmar la situació i trobar una sortida a la crisi.

Circulació oberta a la Jonquera

Les protestes dels Armilles Grogues han col·lapsat fins ben entrada la matinada el trànsit al pas fronterer de la Jonquera. El Servei Català de Trànsit ha fet desviaments per la sortida 3 de l'AP-7, a Figueres, cap a l'N-II, però només per als turismes.

Als camions, se'ls prohibia la circulació i se'ls obligava a aturar-se a les àrees de servei o a polígons industrials.

A les 4 de la matinada s'ha reobert l'autopista. Aquest dilluns hi va haver cues de fins a 14 quilòmetres, pels talls que els manifestants francesos feien al Voló. Centenars de camioners fa dies que estan bloquejats a la zona, molts en condicions precàries.

 

 

Evitar el col·lapse de nous talls

El conseller d'Interior, Miquel Buch, va encapçalar aquest dilluns una reunió per abordar la situació. Buch ha demanat estar alerta davant possibles nous talls per evitar que milers de transportistes tornin a quedar bloquejats a Catalunya. Per això va reclamar al Ministeri de l'Interior que retingui els camioners al País Valencià i a Aragó, perquè les àrees de servei catalanes estan desbordades.

"Tenim transportistes aturats en diferents polígons industrials perquè no hi ha lloc per a la seva ubicació, i hem arribat a tenir cues de 14 quilòmetres prop de la frontera. Per tant, la situació és complicada i complexa."

Reunió amb els Armilles Grogues a França

Mentrestant, a França la reunió prevista aquest dimarts entre el primer ministre, Édouard Philippe, i alguns representants del moviment dels Armilles Grogues podria no fer-se, per discrepàncies entre els mobilitzats.

Una delegació d'aquest moviment de protesta per l'augment del preu de la benzina serà rebuda aquest dimarts pel primer ministre francès. De la trobada, se n'esperen pocs avenços perquè molts dels representants dels Armilles Grogues s'han negat a assistir-hi.

El president francès, Emmanuel Macron, busca, a la desesperada, una solució a la pitjor crisi des que és president. Les protestes ja han provocat 4 morts i han col·lapsat carreteres, París i les principals ciutats franceses.

 

 

Primers judicis

Aquest dilluns es van començar a jutjar els primers detinguts.

Després de les destrosses de dissabte per les protestes dels Armilles grogues, aquest dilluns han passat pel jutjat els primers 57 acusats de provocar desordres públics. Els primers dels 412 detinguts a tot França que seran sotmesos a judicis ràpids. La quantitat d'encausats ha fet que s'hi hagin destinat 5 jutjats diferents. Un dels advocats explica que la majoria són persones sense antecedents, per a alguns ja s'han dictat penes d'entre 3 i 5 mesos de presó.

"La majoria dels nostres clients no tenen antecedents, són gent que no acostumen a anar a manifestacions, treballadors i que venen de les províncies. No són gent que ve aquí a destrossar res"

 

 

D'altra banda, el ministre de l'Interior, Christophe Castaner, va denunciar davant dels diputats de l'Assemblea Nacional una radicalització del moviment i agressions premeditades a la policia

"Hi ha vàndals que han vingut, no a protestar per les reformes fiscals sinó a aprofitar-se del caos i a destrossar i robar botigues. No són manifestants de d'extrema dreta o d'extrema esquerra, sinó "armilles grogues" que s'han radicalitzat i s'han convertit en extremadament violents"

A part dels 133 ferits, el cap de setmana deixa una persona morta a Marsella: una dona de 80 anys que era al balcó de casa seva i que va rebre accidentalment un cop a la cara per un pot de gas disparat per la policia. És la quarta víctima mortal des que van començar les protestes.

 


Emmanuel Macron rumia un gest per donar resposta a la revolta dels Armilles Grogues.

Philippe s'ha reunit aquest dilluns amb tots els partits polítics francesos per analitzar la situació. La líder del Front Nacional, Marine Le Pen, ha reclamat al govern que actuï amb rapidesa.

"Li he dit que l'estratègia de la confrontació que ha elegit Emmanuel Macron podria tenir conseqüències dramàtiques. I que si Macron no vol ser el primer president que des de fa 50 anys ordena disparar contra francesos cal que les solucions siguin importants, que es facin sentir i immediates."

En la seva política de gestos, Macron ha lloat la feina de la policia dinant amb ells en una caserna.

ARXIVAT A:
MobilitatArmilles GroguesFrança
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut