Eleccions Portugal: com prescindir dels vots de l'extrema dreta per salvar la legislatura

La coalició de centredreta Aliança Democràtica guanya per la mínima els socialistes, que permetran la investidura, però dificultaran la governabilitat

Aitor Álvarez García i Silvia Heras/LisboaActualitzat

Portugal es desperta l'endemà de les eleccions amb incertesa sobre el seu futur. D'estar governat per un Partit Socialista amb majoria absoluta, passarà, previsiblement, a tenir un govern en minoria del centredreta tradicional, que s'ha marcat l'objectiu de prescindir al màxim possible de l'extrema dreta de Chega.

Aquest partit xenòfob ha quadruplicat resultats (de 12 a 48 diputats) i reclama una coalició conservadora. 

La nit electoral ha estat llarga, molt més llarga que en altres eleccions portugueses, perquè el frec a frec entre els dos grans partits, equivalents al PP i el PSOE a Espanya, ha estat constant. Per això, a la seu d'Aliança Democràtica (centredreta), que s'esperava una victòria més còmoda (així ho pronosticaven els sondejos), no hi ha hagut celebracions fins a arribar a pràcticament el 100% del vot escrutat.

Han aconseguit 79 diputats, lluny de la majoria absoluta, que se situa en 115. "Els portuguesos han dit que volen un canvi de govern i un canvi de polítiques", ha assegurat el seu líder i previsible futur primer ministre, Luis Montenegro.


Els socialistes permetran la formació del govern conservador

Els socialistes han reconegut la derrota, que encara és més greu tenint en compte el que perden respecte als últims comicis. Passen de 120 diputats a 77 en només dos anys, tot i que encara s'ha de comptar el vot de la diàspora portuguesa, que té quatre escons propis; dos a Europa i dos a la resta del món. Acostumen a repartir-se a parts iguals entre conservadors i progressistes.

El candidat socialista, Pedro Nuno Santos, ja ha assumit que serà a l'oposició. Santos diu que facilitarà la formació d'un govern en minoria del centredreta, per fer un cordó sanitari a l'extrema dreta, però no donarà estabilitat, és a dir, no donarà suport als pressupostos. A més, es reivindica com a líder de l'oposició. No vol deixar aquest protagonisme en mans dels xenòfobs de Chega.

Els socialistes assumeixen que hi ha hagut un vot de càstig i descontentament dels portuguesos, per qüestions com el preu de l'habitatge o per la degradació dels serveis públics. I per no haver-se sabut explicar durant l'etapa al poder: "El nostre camí comença avui per recuperar els descontents, renovarem el partit", ha assegurat Pedro Nuno Santos.

Luis Montenegro, líder d'Aliança Democràtica, després dels resultats electorals a Portugal

Aliança Democràtica rebutja governar amb els xenòfobs de Chega

Durant la campanya electoral, el líder de la coalició de centredreta, Luis Montenegro, ha rebutjat en tot moment formar un govern amb l'extrema dreta. Després de proclamar-se com a guanyador, aquest diumenge a la una de la matinada tocada, els periodistes li han preguntat si ho manté, tenint en compte la correlació de forces. "Naturalment compliré la meva paraula", ha respost.

Perquè això no passi, confia que els socialistes li permetin governar, com ja han dit que faran: "No esperem que el PS s'adhereixi a les nostres propostes, sinó que respectin el que ha triat el poble." Un poble que ha donat pràcticament un empat tècnic entre els dos grans partits tradicionals. La diferència entre tots dos és que, mentre que a la dreta d'Aliança Democràtica Chega ha aconseguit un gran suport, a l'esquerra dels socialistes ha passat el contrari.

Tots els seguidors de la coalició amb qui ha parlat TV3 durant la nit electoral reconeixen que esperaven una victòria més clara, però confien a poder governar sense haver de recórrer a Chega. "M'hauria agradat un resultat millor, però és el que tenim. Aconseguirem governar amb aquest resultat", augurava Alexandra Almeida, militant del principal partit que integra Aliança Democràtica, el PSD.

En l'aire queda la pregunta que ara es fa tothom a Portugal: quant de temps es podrà sostenir aquesta legislatura, amb un govern amb una majoria tan fràgil, amb cants de sirena de l'extrema dreta i uns socialistes que volen marcar perfil per recuperar el poder. Si hi hagués de nou eleccions anticipades, serien les terceres en quatre anys i mig.

Partidaris del partit d'extrema dreta de Chega celebrant els resultats (Reuters/Pedro Rocha)


Traspàs de vots de l'esquerra a l'extrema dreta

El centredreta d'Aliança Democràtica suma majoria absoluta amb l'extrema dreta de Chega, que és el partit que més creix i supera el milió de vots, en un país en què aquesta ideologia encara era residual i no tenia gens de protagonisme parlamentari ni cap incidència en les polítiques públiques.

Nascut fa només cinc anys, ara passa a ser la tercera força del Parlament i fins i tot arriba a ser el partit més votat a l'Algarve, on l'extrema dreta s'ha endut els dos diputats perduts pels socialistes. També aconsegueix esgarrapar un diputat a l'Alentejo que fins ara el tenia el Partit Comunista. Això mostra que el traspàs de vots ve, en part, de les classes populars, que fins ara votaven partits progressistes.

El líder de Chega, Andrei Ventura, antic tertulià de programes esportius a la televisió, s'ha mostrat eufòric a la seu electoral i ha assegurat que és "la fi del bipartidisme a Portugal". Considera que el que volen els portuguesos és un govern entre el guanyador, Aliança Democràtica, i el seu partit d'extrema dreta, per "alliberar Portugal de l'extrema esquerra i la ideologia de gènere". 

Un èxit sense pal·liatius de l'extrema dreta que coincideix amb el cinquantè aniversari de la Revolució dels Clavells de Portugal, que va acabar amb la dictadura l'any 1974.

ARXIVAT A:
Portugal
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut