El tabaquisme podria explicar per què moren més homes que dones de Covid-19
Un home amb mascareta fumant a Tirana, Albània (Reuters/Florion Goga)

El tabaquisme podria explicar per què moren més homes que dones de Covid-19

Investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya i de la Universitat de Bordeus suggereixen que els problemes cardiovasculars provocats pel tabac podrien explicar per què a Espanya moren molts més homes que dones a causa del coronavirus

Xavier DuranActualitzat

El tabaquisme podria ser una de les raons que la mortalitat per Covid-19 es produeixi més en homes que en dones. Així ho suggereix un estudi publicat a la revista Tobacco Induced Diseases.

Els autors són Javier C. Vázquez, del Neurocampus de la Universitat de Bordeus, i Diego Redolar-Ripoll, del Cognitive NeuroLab de laUniversitat Oberta de Catalunya.

Els dos autors constaten que, si bé a Espanya la Covid-19 afecta pràcticament igual homes i dones -51 i 49%, respectivament-, la mortalitat és molt més elevada entre els primers: 4.4% contra 2.5%.

Relacionen això amb les dades de tabaquisme. El 2017, fumaven el 25,6% dels homes i el 18,8% de les dones.

La hipòtesi que el tabaquisme seria responsable de la diferència de mortalitat per Covid-19 es basa en aquestes xifres i en estudis recents, segons els quals els fumadors amb un sistema cardiovascular afeblit són més proclius a tenir símptomes greus de la malaltia i també tenen més risc de mort.

Fumar està associat amb problemes cardiovasculars. I aquests problemes són la principal causa de mort a Espanya, amb 120.859 decessos el 2018.

Per tot això, la seva conclusió és que el tabaquisme està relacionat amb una pitjor progressió de la Covid-19 i acaben amb aquest consell:

"Recomanem que els missatges de salut pública i les intervencions sobre els hàbits que provinguin del govern espanyol, centrats en com aplanar la corba de transmissió de la Covid-19, també haurien de considerar les proves existents sobre el consell de deixar de fumar."

ARXIVAT A:
Coronavirus DroguesRecerca científicaBretxa salarial
Anar al contingut