Un treballador fumiga un barri d'Altos del Cerro per prevenir el Zika, al Salvador (Reuters)
Un treballador fumiga un barri d'Altos del Cerro, al Salvador, per prevenir el Zika (Reuters)
El Salvador

El Salvador aconsella evitar embarassos durant dos anys arran del virus Zika

La mesura vol evitar la transmissió als nadons d'un virus que els pot provocar microcefàlia i que el cervell no es desenvolupi plenament

RedaccióActualitzat

Les autoritats del Salvador està prenent mesures extremes per contrarestar els efectes del virus Zika, que està proliferant a l'Amèrica Llatina. El Ministeri de Salut Pública ha decidit aconsellar que les dones no es quedin embarassades fins d'aquí a dos anys. La mesura vol evitar la transmissió als nadons d'un virus que els pot provocar microcefàlia i que el cervell no es desenvolupi plenament. 

A les dones que ja estan embarassades se'ls ha recomanat que vagin tapades a l'aire lliure per evitar les picades de mosquits. De moment, al Salvador es calcula que hi poden haver un centenar de casos de dones embarassades infectades amb el virus Zika.

La decisió del Salvador és la més dràstica que s'ha pres fins ara. L'OMS ha recomanat a les dones embarassades que no viatgin als països afectats i, a Colòmbia, el govern també ha decidit demanar que s'evitin els embarassos, però de moment els pròxims sis mesos.

També hi ha inquietud als Estats Units, que han recomanat a les dones embarassades evitar els viatges a 14 països de l'Amèrica Llatina i el Carib.

Què és el virus Zika?

El Zika procedeix d'Àfrica i va ser descobert el 1947, però fins ara no havia preocupat perquè només s'havien registrat casos esporàdics i sense gravetat. Ara, però, s'ha descobert que pot ser la causa de l'augment de naixements de nadons amb microcefàlia o alteracions del sistema immunitari. En els casos més greus, fins i tot pot provocar la mort.

Una de les complexitats que presenta el virus és que molts cops no dóna símptomes i només és possible detectar-lo amb una anàlisi de sang després de la picada. De moment, no existeix cap vacuna ni cap medicament per tractar ni prevenir la malaltia.

Anar al contingut