El príncep Andreu d'Anglaterra anirà a judici per l'agressió sexual d'una menor

Un jutge de Nova York ha desestimat els arguments perquè s'arxivi el seu cas, vinculat amb la trama de tràfic sexual del financer Jeffrey Epstein

Maria Sancho MartíActualitzat

Jeffrey Epstein es va suïcidar abans de poder tenir un judici, però tota l'extensa trama d'abusos sexuals que va perpetrar al llarg dels anys -amb la complicitat i la participació d'altres- sembla que no quedarà impune.

Tot just fa dues setmanes que un jurat de Nova York va declarar Ghislaine Maxwell -exparella i després amiga del magnat- culpable de proporcionar menors d'edat amb finalitats sexuals a Epstein.

Ara, el príncep Andreu d'Anglaterra s'haurà d'enfrontar a un judici civil per l'agressió a Virginia Giuffre, una de les víctimes d'Epstein, quan ella era menor. Un jutge de Nova York ha desestimat aquest dimecres els arguments que el duc de York va presentar perquè s'arxivés el cas.

 

Abusada per Andreu als 17 anys

Virginia Giuffre ara té 38 anys i assegura que al 2001, quan només en tenia 17, el fill d'Isabel II va abusar d'ella. Segons Giuffre, ho hauria fet gràcies a l'ajuda i la complicitat d'Epstein i Maxwell.

La demanda de Giuffre va interposar-se per la via civil al mes d'agost a Nova York, acollint-se a la Llei de Víctimes Infantils d'aquest estat, un dels llocs on s'haurien produït els abusos, a més de Londres i una illa privada del Carib, propietat d'Epstein.

La llei, que va entrar en vigor l'agost del 2019, permet a moltes víctimes d'abusos menors reclamar contra els seus presumptes maltractadors, fins i tot si l'abús es va produir dècades abans.

Giuffre manté que Epstein la va portar a Londres per conèixer Andreu i la tenia com a "esclava sexual", amb l'ajuda de Maxwell, per l'amenaça de represàlies per "les poderoses connexions, riquesa i autoritat" que tenien.

Andreu d'Anglaterra ha negat sempre les acusacions i ha assegurat que no coneix a Guiffre, tot i que molts mitjans han difòs en diverses ocasions una fotografia antiga en què Andreu apareix agafant-la per la cintura. A la imatge, hi apareix Ghislaine Maxwell de fons.

La fotografia en què apareixen junts el príncep Andreu, Virginia Giuffre i Ghislaine Maxwell
La fotografia en què apareixen junts el príncep Andreu, Virginia Giuffre i Ghislaine Maxwell (AFP)


Un acord ambigu

Els advocats del príncep fa sis mesos que intenten convèncer la justícia nord-americana que abandoni aquest procediment. La setmana passada, de fet, van argumentar que Andreu estava blindat davant la Justícia per un acord confidencial firmat del 2009 entre Epstein i Giuffre després d'una demanda presentada per ella a Florida.

El pacte, pel qual Giuffre hauria rebut mig milió de dòlars, i que va fer-se públic a petició dels advocats després de mantenir-se en secret durant una dècada, vetava futures accions legals per part de Giuffre contra Epstein i "altres potencials acusats" en la trama de tràfic sexual de menors.

L'acord del 2009 entre Jeffrey Epstein i Virginia Giuffre
L'acord del 2009 entre Jeffrey Epstein i Virginia Giuffre (Reuters)

Els advocats de Virginia Giuffre van argumentar que el príncep no estava de cap manera "cobert" per la transacció del 2009, ja que les acusacions en contra seva són diferents i també en una jurisdicció diferent.

El jutge a càrrec del cas considera l'acord "ambigu" i subjecte a diverses interpretacions, i per això ha refusat la moció presentada per la defensa d'Andreu, el nom del qual no apareixia en cap moment a l'acord.

 

Buckingham s'hi pronuncia

El palau de Buckingham, residència oficial a Londres de la reina Isabel II, ha anunciat aquest dijous que els títols militars i els patronats reals del príncep Andreu han estat retornats a la seva mare, la reina Isabel II.

En un comunicat, la Casa Reial britànica també ha assenyalat que el duc de York "continuarà sense fer tasques públiques i portarà a terme la defensa del seu cas com un ciutadà privat".

Segons una font del Palau de Buckingham, citada per la BBC, tampoc no rebrà el tractament d'altesa real a títol oficial.

El duc de York, que ara té 61 anys, poc després d'una entrevista a la BBC al 2019 i arran de l'escàndol, va abandonar totes les seves funcions públiques i de representació de la casa reial britànica.

De fet, en aquella entrevista, el príncep Andreu va explicar que la seva relació amb Epstein era producte de la seva llarga amistat amb Ghislaine Maxwell.

I si bé encara no hi ha judici ni veredicte, almenys ja hi ha una evidència: una de les seves amistats més properes és una abusadora condemnada.

 

 

ARXIVAT A:
MenorsEstats UnitsAgressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut