Cas Epstein: l'exparella del pederasta, Ghislaine Maxwell, culpable de tràfic de menors

Un jurat de Nova York ha considerat provats cinc dels sis càrrecs contra ella, que podria ser condemnada a 65 anys de presó

Juli Rodés AlmerActualitzat

Un jurat de Nova York ha considerat Ghislaine Maxwell culpable de proporcionar menors d'edat amb finalitats sexuals al milionari Jeffrey Epstein.

Els advocats de la celebritat britànica, filla del magnat Robert Maxwell, ja han anunciat que presentaran recurs contra el veredicte, pel qual la seva clienta podria ser condemnada a 65 anys de presó.

Maxwell, en aïllament al Centre Metropolità de Detenció de Brooklyn des que va ser detinguda el juliol del 2020, va fer 60 anys el dia de Nadal mentre esperava saber el veredicte.

Ha estat considerada culpable de cinc dels sis càrrecs que s'havien presentat contra ella.

Retrat de Ghislaine Maxwell realitzat durant la lectura del veredicte (Reuters/Jane Rosenberg) (Reuters/Jane Rosenberg)

Després d'una deliberació de cinc dies, el jurat l'ha absolt d'una de les acusacions d'incitar una menor a viatjar per participar en actes sexuals il·legals.

De tota manera, considera provat que Maxwell va atraure i traslladar menors per participar en actes sexuals. Un dels càrrecs és de tràfic sexual de menors.

Durant el judici, que va durar un mes, els integrants del jurat van poder escoltar el testimoni de quatre dones que van coincidir a explicar que el paper de Ghislaine Maxwell va ser central en el fet que acabessin sent explotades sexualment per Epstein.

Maxwell i Epstein en una fotografia facilitada per la Fiscalia durant el judici (Reuters)

Unes trobades que sovint començaven com una sessió de massatge i en les quals, segons han explicat, de vegades Maxwell, aleshores parella sentimental d'Epstein, també participava.

En el moment que van ser captades per Maxwell, dues de les menors tenien 14 anys.

Els fets jutjats van transcórrer entre 1994 i 2004.


Un camí "massa llarg"

En conèixer el veredicte, el fiscal federal Damian Williams ha remarcat que el jurat ha trobat Maxwell "culpable d'un dels pitjors crims imaginables".

També ha volgut reconèixer "la valentia de les nenes, ara dones adultes, que van sortir de les ombres per entrar a la sala del tribunal".

Una d'aquestes dones, Annie Farmer, s'ha mostrat "tan alleujada i agraïda" pel fet que el jurat hagi reconegut "el patró de comportament depredador" de Maxwell.

Maxwell en un cotxe amb Andreu d'Anglaterra el febrer del 2000 (Europa Press/Chris Ison)

L'advocat d'una altra testimoni, Virginia Giuffre, ha valorat que "és un gran dia per a la justícia i les supervivents de Maxwell".

Williams, d'altra banda, ha lamentat que "el camí cap a la justícia ha estat massa llarg".

La defensa de Maxwell s'ha mostrat decebuda amb el veredicte.

Ella, de fet, no va voler declarar, durant el judici, amb l'argument que "el govern no ha provat el cas més enllà d'un dubte raonable, per la qual cosa no hi ha raó perquè declari".

Aquest dimecres, en sentir el veredicte, Maxwell no ha mostrat cap reacció. S'ha servit un got d'aigua abans d'abandonar la sala i ha mirat breument els seus fills de manera inexpressiva.


"Epstein no podia haver-ho fet ell sol"

Els seus advocats l'han presentada com una víctima més d'Epstein i com a cap de turc del govern en no poder jutjar-lo a ell, mort a la presó l'estiu del 2019 un mes després de ser detingut tot just després d'aterrar a Nova Jersey. L'autòpsia va concloure que es va suïcidar.

També han intentat desacreditar les quatre noies que han testificat, acusant-les de fer-ho per diners.

Maxwell i Epstein en una imatge sense data facilitada per la Fiscalia durant el judici

Una d'elles, de nom Carolyn, ha assegurat que "el diner no arreglarà mai el que m'ha fet aquesta dona".

Alison Moe, fiscal adjunta, considera, en canvi, que Maxwell "era una dona adulta que sabia exactament què estava fent" i que "Epstein no podia haver-ho fet ell sol".

ARXIVAT A:
MenorsEstats UnitsAgressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut