Renzi, a la seva arribada al Palau del Quirinal (Reuters)
Renzi, a la seva arribada al Palau del Quirinal (Reuters)
Roma

El president italià demana a Renzi que ajorni la dimissió fins que s'hagin aprovat els pressupostos

S'espera que el Senat aprovi definitivament els comptes d'aquí a uns dies, possiblement aquest mateix divendres

RedaccióActualitzat

La dimissió anunciada aquest diumenge a la nit pel primer ministre italià, Matteo Renzi, ha quedat ajornada. El president de la República, Sergio Mattarella, li ha demanat que es mantingui al capdavant del govern fins que s'hagin aprovat els pressupostos. Es preveu que el Senat aprovi definitivament els comptes rebin la llum verda en els propers dies, potser aquest mateix divendres.

Renzi ha arribat al palau del Quirinal, seu del cap d'estat, després de presidir un consell de ministres que ha durat un quart d'hora i en el qual s'ha acomiadat dels membres del seu gabinet. El primer ministre italià va anunciar la dimissió la nit de diumenge a dilluns, després de veure com la reforma de la Constitució a la qual havia lligat el seu futur polític era rebutjada en referèndum. En un comunicat, l'oficina de Mattarella ha informat que Renzi ha confirmat al president de la República "la seva intenció de presentar la dimissió".

La decisió de Mattarella ajorna uns dies el dilema en què es troba la política italiana: encarregar un nou govern de caràcter tècnic o convocar unes noves eleccions. Avançar els comicis, però, obligaria a completar la Llei Electoral per incloure-hi el Senat.

La Lliga Nord i 5 Estrelles reclamen eleccions

Partits com la Lliga Nord o el Moviment 5 Estrelles reclamen la convocatòria d'eleccions, mentre que les forces conservadores tradicionals podrien permetre al Partit Democràtic continuar en el poder amb un canvi de líder. L'excòmic Beppe Grillo, líder del Moviment 5 Estrelles, creu que el millor és celebrar nous comicis "com més aviat millor", malgrat que la Llei Electoral amb què s'haurien de fer és l'anomenada "Italicum", impulsada també per Renzi per facilitar governs forts i rebutjada en el seu moment per Grillo.

Matteo Salvini, líder de la Lliga Nord, ha rebutjat la possibilitat que hi hagi un nou govern "imposat des de dalt" i també ha reclamat que es convoquin eleccions "amb qualsevol Llei Electoral". El problema és que la llei "Italicum" només regula les eleccions a la Cambra de Diputats, però no al Senat, reforma que, precisament, passava pels canvis proposats per Renzi en el referèndum que ha perdut.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut