El president interí del CGPJ esclata contra els polítics: "Deixi'ns en pau"

Vicente Guilarte critica les comissions d'investigació del Congrés per detectar suposats casos de lawfare i augura un "xoc brutal" entre els poders de l'Estat si es continua per aquesta via

Actualitzat

El president del Consell General del Poder Judicial, Vicente Guilarte, reclama a la classe política que "rebaixi la tensió" i deixin als jutges "en pau".

En un missatge dirigit a la diputada de Junts Míriam Nogueras i al senador del PP José Antonio Monago, que els últims dies s'han referit a diversos magistrats des del Congrés dels Diputats i el Senat, el president interí del CGPJ ha esclatat i ha demanat "deixi'ns en pau":

"Avui som testimonis de freqüents i injustos intents de deslegitimació del Poder Judicial, protagonitzat per representants dels poders públics a qui l'efímera tribuna de què disposen els facilita la diatriba. Ho vam veure dimarts al Congrés i al Senat, si us plau, rebaixin la tensió, deixi'ns en pau".

Nogueras va criticar diversos magistrats espanyols dimarts des del Congrés en el debat sobre les comissions d'investigació del lawfare. La portaveu de Junts va titllar de "personatges obscurs", "indecents" i "togats franquistes" jutges com Carlos Lesmes, expresident del Suprem, o Manuel Marchena, responsable del judici del procés. Va dir que "en un país normal serien processats i jutjats".

L'expresident extremeny i senador popular José Antonio Monago, també dimarts, va acusar els socialistes de "bressolar el cas més gran de lawfare" amb el jutge De Prada i la sentència de la Gürtel "que va provocar la caiguda del govern de Rajoy".

Unes declaracions que, segons el president interí del CGPJ, tenen un efecte "devastador" i minen la confiança dels ciutadans en la Justícia. Vicente Guilarte ho ha aprofitat per criticar les comissions d'investigació del Congrés per detectar suposats casos de lawfare i augura un "xoc brutal" entre els poders de l'Estat si es continua per aquesta via.

Vicente Guilarte dóna l'esquena al ministre de Justícia, Félix Bolaños, en un acte públic aquest divendres a Madrid
Vicente Guilarte dóna l'esquena al ministre de Justícia, Félix Bolaños, en un acte públic aquest divendres a Madrid (EFE/ Juan Carlos Hidalgo)

En contrapartida, Guilarte demana als vocals del CGPJ que assumeixin la neutralitat "sovint distorsionada" del càrrec, els ha comminat a fugir de les ingerències externes i els ha recordat que "la independència judicial és bidireccional".

Sumar va presentar fa unes setmanes una querella al Suprem contra Vicente Guilarte i nou vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) pel seu posicionament sobre la llei d'amnistia.

Félix Bolaños, ministre de Justícia, té pendent una reunió amb el president del Tribunal Suprem, Francisco Marín, que encara no té data fixada després que es va desconvocar la de dimarts de la setmana que ve. En el rerefons, el profund malestar que han provocat les declaracions de Nogueras i Monago i la possibilitat que el Congrés citi alguns magistrats a les comissions d'investigació dels possibles casos de lawfare.

 

ARXIVAT A:
Tribunal Suprem CGPJCongrés dels DiputatsSenatAmnistia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut