Sumar denuncia el president del CGPJ i 9 vocals pel seu posicionament sobre l'amnistia

El màxim responsable del CGPJ, que just aquest matí es reunia amb el nou ministre de Justícia, Félix Bolaños, ha lamentat la querella i s'ha mostrat confiat que la renovació de l'ens es desbloquejarà enguany

RedaccióActualitzat

Sumar ha presentat aquest divendres davant el Tribunal Suprem una querella contra el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Vicente Guilarte, i contra nou vocals de l'òrgan.

L'espai de Yolanda Díaz ha decidit fer aquest pas arran del posicionament que el consell va expressar sobre l'amnistia als encausats del procés, quan encara no s'havia publicat.

Des de Sumar consideren que els magistrats podrien haver comès un delicte de prevaricació amb la seva decisió de convocar un ple extraordinari del qual en va sortir una declaració institucional criticant la llei d'amnistia.

En la querella, el partit afirma que la intenció era enviar a la ciutadania "un missatge apocalíptic que només pot contribuir a una major crispació social".

Sumar considera aquesta actuació d'"autèntica irregularitat" dels jutges, segons ha dit aquest divendres la ministra de Sanitat, Mónica García. Des de TVE ha criticat que, a més, arribi d'un consell que "porta cinc anys de manera irregular".


Renovació del CGPJ

Precisament, el president del Poder Judicial, que just aquest matí es reunia amb el ministre de Justícia, Félix Bolaños, s'ha mostrat confiat que la renovació del CGPJ es desbloquejarà enguany.

Vicente Guilarte ha dit que ell ajudarà a trobar fórmules de consens per renovar un mandat judicial caducat des de fa cinc anys, però ha avisat que moviments polítics com la querella de Sumar, no ho posen fàcil:

"És una maniobra política que no té massa sentit i que avui dia, si estem tots buscant fórmules de pacificació, de renovació de consens, doncs no comencem bé".

La trobada amb el nou titular de Justícia s'emmarca en la voluntat de l'executiu de traslladar als magistrats el màxim respecte i col·laboració del govern espanyol.

Un Bolaños que ha hagut de sortir al pas de la querella de Sumar, de la qual no tenia coneixement, i que ha desvinculat del PSOE: "El que a mi m'agradaria és resoldre les qüestions amb diàleg", ha assegurat.

 

Un posicionament preventiu

Al seu posicionament sobre l'amnistia, fet públic el dilluns 6 de novembre, el ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) mostrava la seva "preocupació i desolació intensa" per la "degradació" o, fins i tot, "abolició" que suposaria una llei general de perdó per l'estat de dret a Espanya.

"Confondre l'interès d'Espanya amb l'interès del president del govern en funcions per evitar la formació hipotètica de governs de partits d'una ideologia diferent de la seva és una cosa manifestament incompatible amb l'alternança política", alertaven.

"Utilitzar la promulgació d'una llei singular per envair competències pròpies del Poder Judicial com a mitjà de negociació política constitueix una perversió del règim constitucional", van agregar els magistrats del consell.

 

ARXIVAT A:
JudicialPSOEYolanda DíazSumarAmnistia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut