Madrid

El PP exigeix cridar a consultes l'ambaixador espanyol a Veneçuela per la crisi diplomàtica

En la primera executiva després de la crisi diplomàtica oberta amb Veneçuela, el PP ha exigit al govern espanyol que cridi a consultes l'ambaixador destinat a aquell país. Al mateix temps, els populars volen que l'executiu de Zapatero convoqui el cap de la diplomàcia veneçolana a Espanya i li expressi "l'enèrgica protesta" pels "insults" del president, Hugo Chávez, que ara ha insinuat que el rei Joan Carles estava al cas del cop d'estat que va intentar apartar-lo del poder l'any 2002. Des del PSOE consideren "un disbarat" la proposta del PP i els demanen que contribueixin a millorar les relacions entre Espanya i Veneçuela.

Actualitzat
Ángel Acebes ha considerat "gravíssimes" les declaracions de Chávez, que aquest dilluns ha qualificat el rei de "toro salvatge", i s'ha preguntat si sabia del cop d'estat per intentar derrocar-lo. El dirigent popular ha instat el govern espanyol a donar-hi una resposta "clara, serena i ferma", per unes "desqualificacions" que, diu, afecten "tot Espanya".

El secretari general del PP també veu imprescindible que el ministre d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, comparegui al ple del Congrés per informar del desenvolupament de la Cimera Iberoamericana, on va tenir lloc l'incident diplomàtic entre Chávez i el rei. Acebes ha definit la trobada com un "circ antiespanyol". Moratinos també hauria d'explicar la política exterior que ha cultivat, que segons el PP "oscil·la entre la irrellevància i l'amistat amb els mateixos que ara insulten Espanya".

I no només això, sinó que Acebes ha acusat Moratinos "d'haver sembrat les acusacions de colpisme que ara Chávez recull".

La resposta socialista ha arribat del portaveu al Congrés, Diego López Garrido, que ha considerat "un disbarat" cridar l'ambaixador a consultes i ha retret al PP que faci declaracions "absurdes i contradictòries" arran de l'incident. López Garrido ha reclamat al principal grup de l'oposició que, en lloc d'això, treballi per millorar les relacions entre els dos països.

"Quina manera de defensar els interessos d'Espanya", ha dit López Garrido amb referència a la proposta popular, que veu "estrambòtica" i creu que "no va en defensa dels interessos espanyols".
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut