Brussel·les

El Parlament Europeu cancel·la el debat de Haidar a petició del Marroc

L'Eurocambra ha decidit retirar la resolució sobre l'activista saharaui Aminatu Haidar que havia de votar aquest dijous a la tarda, a proposta del líder del Grup Socialista, Martin Schulz, que ha argumentat que, després d'haver mantingut contactes amb la diplomàcia marroquina, esperava que al llarg del dia la situació es resolgui. El líder del Grup Popular, Joseph Daul, ha donat suport a la proposta de Schulz en assenyalar que les negociacions són molt delicades i que havia d'evitar agreujar la situació. Coincidint amb la crisi, el Marroc aconsegueix de la UE un acord agrícola lesiu per als pagesos espanyols.

Actualitzat
El representant d'Esquerra Unitària (GUE), Miguel Portas, s'ha mostrat contrari a retirar la resolució i ha al·legat que Haidar està defensant els drets humans i que el Parlament Europeu no pot estar callat. Izaskun Bilbao, del PNB, també s'hi ha pronunciat en contra perquè, segons ella, és una falta de respecte als grups parlamentaris que van negociar el text conjunt.

Willy Meyer, d'Esquerra Unida, ha qualificat la decisió d'"immoralitat" i José Ignacio Salafranca, del PP, en contra del seu cap de files, ha criticat també la decisió i ha recordat que l'Eurocambra té un compromís "inalienable" amb els drets humans. Raül Romeva (ICV-Verds) ha mostrat la seva "sorpresa" per la retirada de la resolució i ha demanat al líder del grup socialista que expliqués la informació de què disposava. Oriol Junqueras (ERC) ha denunciat que és "especialment terrible i indignant" el que ha passat al Parlament perquè hi ha hagut "molts dies" perquè la negociació tingués èxit.

Schulz ha tancat el torn d'intervencions per afegir que aquest diumenge havia parlat amb el ministre marroquí d'Afers Estrangers, Taieb Fassi Fhiri, i que tenia la impressió que aquest dijous finalitzaria la vaga de fam de Haidar i que per això es necessitava "discreció".

El líder de la delegació socialista espanyola, Juan Fernando López Aguilar, ha defensat que "en aquests moments especialment greus, és un bon gest donar suport a la intensitat del treball diplomàtic conduït pel govern d'Espanya, que és el govern del país on hi ha Haidar". I ha afegit que "hem d'evitar una resolució que pugui impedir el desenvolupament de les negociacions que estan tenint lloc".

El text de la resolució d'urgència pactat per tots els grups demanava al Marroc que permetés el retorn immediat de Haidar al Sàhara Occidental, que li tornés la documentació i en pereservés la integritat física. El text expressava la "seriosa preocupació" de l'Eurocambra pel deteriorament de la salut de Haidar i manifestava el seu "profund respecte al dret de l'activista a defensar la seva causa". També demanava a les autoritats espanyoles, "al territori de les quals va ser traslladada en contra de la seva voluntat, que continuïn prestant-li l'assistència i les mesures que siguin necessàries per proporcionar tot tipus d'auxili i col·laboració per recuperar els seus drets legítims".

El Marroc tanca un acord agrícola amb la UE que perjudica els pagesos espanyols


Els representants de la UE i el Marroc han signat un nou acord agrícola que liberalitzarà els intercanvis entre les dues parts i augmentarà la quota de tomàquets que poden entrar al mercat europeu amb l'aranzel reduït. El conveni difícilment entrarà en vigor abans del 2011, ja que ha de ser ratificat pel Consell de Ministres de la UE, el Parlament Europeu i l'estat marroquí. Els pagesos espanyols estan preocupats per un acord que consideren que els perjudica.

Segons l'acord, s'incrementaran les quotes d'importació de tomàquet marroquí que entra als països comunitaris amb un tracte especial entre octubre i maig. Els contingents partiran de les 254.000 tones fins a situar-se en un màxim de 285.000 tones el 2014. Els preus d'entrada per al tomàquet marroquí enviat a la UE es mantindran com en l'actualitat.
Anar al contingut