Dublín

El papa a Irlanda: l'Església ha fracassat davant dels "crims repugnants" d'abusos

Feia 40 anys que cap papa visitava aquesta república amb una forta identitat catòlica i on més de 14.000 persones s'han declarat víctimes d'abusos

RedaccióActualitzat

El papa Francesc ha aterrat a l'aeroport de Dublín per començar la seva visita de dos dies a Irlanda. El pontífex participarà a la Trobada Mundial de les Famílies, però també aprofitarà per reunir-se amb un grup de víctimes d'abusos sexuals per part de sacerdots.

En el seu discurs davant de les autoritats, el papa Francesc ha admès el fracàs de l'església davant dels "crims repugnants" d'abusos:

" No puc deixar de reconèixer el greu escàndol causat a Irlanda pels abusos a menors per part dels membres de l'Església, encarregats de protegir-los i educar-los."

Un informe publicat l'any 2009 va concloure que més de 25.000 menors havien estat víctimes d'abusos comesos per uns 400 religiosos durant 70 anys.  

Des del 2002, més de 14.000 irlandesos han declarat haver patit abusos.

Una de les víctimes, Marie Collins, a qui un clergue va violar quan tenia 13 anys, ha demanat gestos al papa més enllà de la carta en què va condemnar els abusos comesos a l'estat nord-americà de Pennsilvània.

"La carta era bona en molts sentits però no feia declaracions concretes sobre el que realment farà. Va dir que calia establir responsabilitats per fer responsables els abusadors i els encobridors, però no va especificar quins passos concrets farà, així que espero que quan sigui aquí i parli amb les famílies dels 116 països digui exactament què farà."

 

Notícia relacionada: Més de 300 sacerdots, acusats d'abusos sexuals a Pennsilvània

 

És la primera visita d'un papa a Irlanda en gairebé 40 anys. El viatge arriba en plena polèmica sobre els abusos sexuals, però també després de l'accés al poder d'un primer ministre que ha reconegut la seva homosexualitat i del referèndum a favor de l'avortament en un país de marcada tradició catòlica.

 

L'Església ha perdut molta influència a causa, especialment, dels abusos sexuals comesos per religiosos al llarg d'anys i anys.

Però un senyal que el papa continua sent, a pesar de tot, una figura més que respectada a Irlanda és el fet que a Francesc se l'hagi convidat a plantar un roure al pati del palau presidencial, una distinció que només s'ha atorgat a dos caps d'estat anteriorment.

 

I també és senyal que el país ha canviat el fet que el pontífex hagi estat rebut per Leo Varadkar, el primer cap de govern d'Irlanda obertament gai que ha tingut la república.

 

El papa assegura que va a Irlanda a escoltar. Però tothom espera unes paraules de contrició després de revelar-se els detalls sòrdids de la xarxa d'abusos dirigida per bisbats dels Estats Units i Xile que han obligat Francesc a reconèixer que el Vaticà ha fallat durant dècades als més desprotegits: els nens.

El govern ha admès que aquesta visita provoca emocions contraposades.

ARXIVAT A:
Agressió sexual
Anar al contingut