El confinament nocturn serà d'1.00 a 6.00 de la matinada i entrarà en vigor així que ho publiqui el DOGC
El confinament nocturn serà d'1.00 a 6.00 de la matinada i entrarà en vigor així que ho publiqui el DOGC (ACN/Eloi Tost)

Diumenge decau el toc de queda i el confinament perimetral, segons confirma el govern

Aragonès remarca que encara "cal limitar la nostra activitat social". La resta de mesures contra la pandèmia es mantenen

Juli Rodés AlmerActualitzat

La mitjanit de dissabte a diumenge "quedarà sense efecte" el toc de queda i acabarà el confinament perimetral de Catalunya.

Així ho ha confirmat, a un quart de dues del migdia, el vicepresident en funcions, Pere Aragonès, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu.

​Aragonès ha argumentat la decisió a partir de la situació epidèmica actual i del ritme del pla de vacunació.

"A dia d'avui, analitzades les dades epidemiològiques i d'acord amb el ritme bon ritme de vacunació, (...) els anuncio que a partir d'aquest diumenge, 9 de maig, quedarà sense efecte el confinament nocturn i es recuperarà la mobilitat d'entrada i sortida de Catalunya."


A més, ha assegurat que aquest aixecament de restriccions és compatible amb la voluntat del govern de "posar la salut per sobre de tot", de "seguir controlant la transmissió" i de "fer possible una represa gradual" de la vida prèvia a la pandèmia.


"Cal seguir lluitant"

Aragonès ha volgut "deixar molt clar" que "cal seguir lluitant col·lectivament contra la Covid-19" i que "cal adaptar la nostra activitat social" per poder reduir el nombre de contagis.

I ha volgut remarcar que "si en el futur empitjora la situació, no descartem cap mesura" addicional per poder controlar la pandèmia.

Aragonès ha comparegut conjuntament amb la portaveu en funcions, Meritxell Budó, per informar de la situació a Catalunya a partir de la fi de l'estat d'alarma, la mitjanit de dissabte a diumenge.

El vicepresident en funcions també ha defensat que "a dia d'avui no necessitem cap modificació legislativa urgent" per poder adoptar les mesures que es considerin oportunes, algunes de les quals ha recordat que, de tota manera, hauran de ser avalades pels tribunals.

Ha deixat, però, la porta oberta a fer aquesta modificació en funció de com evolucioni la situació i de les decisions que es prenguin des del govern espanyol. "Seguim treballant per disposar de més eines en el cas que sigui necessari", ha dit.


La resta de mesures es mantenen

Aragonès també ha avançat que "es seguiran mantenint, evidentment, mesures de contenció" del coronavirus.

En aquest sentit, més enllà d'aquestes dues restriccions que s'aixequen, la voluntat del Departament de Salut és mantenir la resta de mesures contra la pandèmia, com són la limitació d'aforaments en determinats àmbits o el màxim de sis persones en les reunions socials.

Aragonès ha defensat que les restriccions d'activitats i de trobades socials són necessàries perquè "encara estem en pandèmia", i ha remarcat que cal fer una "desescalada gradual".


Toc de queda de dues hores

El final de la vigència de l'estat d'alarma la mitjanit de dissabte a diumenge generarà una "situació un pèl singular", en paraules d'Aragonès, perquè dissabte a les 10 de la nit entrarà en vigor l'últim toc de queda associat a aquest estat d'alarma... i acabarà al cap de dues hores, a la mitjanit, quan la ciutadania podrà tornar a sortir lliurement al carrer.


Canvi de criteri

La compareixença d'Aragonès i Budó ha tingut lloc el dia que el govern, al final, ha decidit no aprovar, en el Consell Executiu d'aquest dimarts, cap modificació legal que permeti promulgar mesures contra la pandèmia que suposin limitacions dels drets fonamentals, com el toc de queda o els confinaments perimetrals.

Així ho havien confirmat a TV3, aquest dilluns, fonts del govern, que ha canviat de parer després d'anunciar, la setmana passada, que tenia intenció de dotar-se d'arguments legals per poder-ho fer a partir de la mitjanit de dissabte a diumenge, quan caurà l'estat d'alarma aprovat el 25 d'octubre i prorrogat el 9 de novembre.

La posició inicial, en canvi, era modificar la llei de salut pública, com ja es va fer l'any passat.

Ara, en canvi, la posició oficial és que aquesta modificació legal ja faculta el govern per prendre determinades decisions que, de tota manera, sense estat d'alarma, necessiten l'aval posterior del Tribunal Superior de Justícia de Catallunya (TSJC).

Aquest dilluns, Budó ja va avançar que "si tot continua igual" no caldrà promulgar un altre toc de queda.

El govern també ha avançat, d'altra banda, que el confinament perimetral de Catalunya caurà la mitjanit de dissabte a diumenge, quan ho faci l'estat d'alarma, i que no té intenció de decretar-ne un de nou, ara per ara.


Les comunitats podran recórrer al Suprem

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts, en el Consell de Ministres, un decret que permetrà a les comunitats autònomes recórrer davant del Tribunal Suprem les decisions dels tribunals superiors de justícia sobre les mesures per combatre la pandèmia. La decisió s'ha adoptat amb la intenció d'unificar criteris i evitar disparitat de resolucions.


La dificultat d'aplicar un toc de queda

El toc de queda, que no deixa de ser un confinament domiciliari amb una limitació horària, és la mesura més difícil de sostenir, des de la Generalitat, davant d'un tribunal en el cas que es volgués tornar a aplicar a partir del moment que no hi ha estat d'alarma.

Aquesta dificultat resideix, d'una banda, en el fet que algunes de les activitats que es volen evitar ja estan prohibides per la legislació actual, amb el tancament de l'oci nocturn, les restriccions en la restauració o els botellons al carrer, prohibits sovint per les ordenances municipals.

D'altra banda, també és més complicat demostrar amb xifres la seva necessitat com a mesura preventiva, a diferència dels confinaments per territoris, sobre els quals es poden aportar dades epidemiològiques o de la pressió assistencial.

Josep Maria Aguirre, professor de Dret Constitucional de la UdG, explica que a l'hora de proposar una mesura cal fer-se les següents preguntes: "És imprescindible adoptar la mesura? És adequada per als objectius? Aporta més beneficis que perjudicis?"

I afegeix: "Quan intentes donar resposta a les tres preguntes en relació amb el toc de queda, són difícils de justificar. I aquestes seran les qüestions que es platejaran de ben segur en seu contenciosa."

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Desescalada
Anar al contingut