Un control policial a la nit a Tarragona (ACN Eloi Tost)
Un control policial a la nit a Tarragona (ACN Eloi Tost)

El govern vol aprovar dimarts els canvis legals per poder ordenar un toc de queda

Treballa en una modificació de la llei de salut pública per tenir eines per aplicar restriccions un cop decaigui l'estat d'alarma d'aquí 10 dies

RedaccióActualitzat

El govern està treballant en els canvis legals per poder --si ho considera necessari-- ordenar un toc de queda o altres mesures a partir del 9 de maig, quan acabi l'estat d'alarma vigent a tot Espanya des del 25 d'octubre.

La solució passaria per una modificació de la llei de salut pública mitjançant un decret que es podria aprovar dimarts que ve, en el Consell Executiu. Les mesures emparades per aquest decret les hauria de validar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a partir dels arguments del govern basats en la situació sanitària.

La voluntat seria aprovar aquesta modificació dimarts que ve, en l'última reunió ordinària del govern abans del 9 de maig.

Ara per ara, la Generalitat té la capacitat legal per fer confinaments territorials, sempre que ho justifiqui la situació de la pandèmia en aquests territoris. Així, n'ha ordenat de municipals, de comarcals i també per regions sanitàries.

A partir d'ara, però, el govern també vol tenir les eines necessàries per limitar el moviment de les persones per franges horàries --el toc de queda-- en funció de l'evolució de la pandèmia.

Aquest dimarts, la portaveu en funcions, Meritxell Budó, ja ho va avançar: "El govern està estudiant els mecanismes per dotar-nos del marc normatiu perquè en el cas que sigui necessari puguem decretar una mesura com el toc de queda nocturn".

Durant la compareixença posterior a la reunió del Consell Executiu també va afegir: "Quan l'estat d'alarma decaigui, necessitarem sempre l'autorització corresponent del TSJC".

 

El govern espanyol diu que trobaran la manera

Catalunya no és l'única comunitat autònoma amoïnada amb el que passarà un cop extingit l'estat d'alarma. En el Consell Interterritorial de Salut, el País Basc, Andalusia i Galícia han reclamat mantenir les limitacions.

La la ministra de Sanitat ha explicat al Congrés que l'estratègia per contenir el virus serà la mateixa. Assegura que es mantindrà "la vigència" de totes les eines, emparant-se a la Constitució. Sense concretar, Darias diu que si cal es crearan eines noves per contenir el virus.

 

Calvo defensa la fi de l'estat d'alarma

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha tornat a defensar, aquest dijous, la necessitat de no prorrogar més l'estat d'alarma.

Calvo ha argumentat que "no es pot mantenir indefinidament". "Tenim legislació ordinària, l'auxili dels tribunals i un espai com és el Consell Interterritorial de Salut amb cogovernança d'acord amb les autonomies", ha dit, per gestionar la situació de la pandèmia.

 

 

ARXIVAT A:
Toc de quedaDesescaladaCovid-19Coronavirus
Anar al contingut