Una marxa lenta de transportistes
Una marxa lenta de transportistes per protestar per la pujada de preus del gasoil

El govern espanyol es compromet a destinar 500 milions a bonificar el gasoil professional

La plataforma que convoca la protesta dels transportistes ha decidit continuar-la i altres patronals s'hi han sumat

RedaccióActualitzat

El govern espanyol es compromet a bonificar el preu del gasoil professional a través d'un pla d'ajudes valorat en 500 milions d'euros. Aquest divendres concretaran les mesures, però descarten rebaixar l'IVA o tocar la fiscalitat.

És l'oferta que han fet arribar al Comitè Nacional del Transport per carretera. La reducció del preu del gasoil professional no ha convençut i diverses patronals s'han unit a les mobilitzacions dels petits transportistes.

L'executiu presidit per Pedro Sánchez té previst aprovar un decret llei que reculli la reducció del preu del gasoil durant el consell de ministres del dia 29 de març i la mesura s'aplicarà a partir de l'1 d'abril.

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha afirmat:

"És una mesura a la qual ens comprometem. Hem d'acabar de concretar la quantia i ens hem emplaçat a una reunió més endavant, després del Consell Europeu. Divendres donarem tots els detalls del descompte".

Un dels punts clau que es tractaran en el marc del Consell Europeu serà la crisi energètica a tot Europa, agreujada pel conflicte entre Rússia i Ucraïna.

Es tractaran aspectes com ara quines mesures caldria aplicar per frenar l'augment de preu del gas o com aconseguir que no condicioni tant la factura de la llum.

La ministra afirma que, en aquesta proposta de bonificacions, han seguit l'exemple de França, un model en què una part de la bonificació del preu va a càrrec dels pressupostos de l'Estat i una altra recau sobre les distribuïdores de combustible.


El compromís del govern no convenç part de les patronals

Fenadismer, l'associació que agrupa les principals patronals, ha anunciat que s'unia a la protesta després que la plataforma que la convoca, que és minoritària, ha decidit continuar-la. El president de l'organitazació, Manuel Hernández, ha afirmat: "Fins que el Ministeri no s'assegui, no negocïi, no acordi i no firmi, això no s'acabarà".

També els ha acusat de negociar amb les persones "equivocades", en referència a la gran patronal CNTC, ja que la plataforma considera que no els representa.

A Catalunya, la mobilització ha inclòs marxes lentes de camioners a les carreteres.


Omplir el dipòsit, de 600 a 900 euros mensuals

Els transportistes es queixen que la pujada dels carburants ha empitjorat encara més les condicions del sector, i que omplir un dipòsit de gasoil ha pujat de 600 a 900 euros en un mes.

També els sindicats majoritaris comencen a canviar el discurs respecte a aquesta aturada: el secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha dit que té "raons objectives":

"El malestar és evident que hi és i, a partir d'aquí, el que el govern espanyol ha de plantejar és un pla econòmic a curt, mitjà i llarg termini que sigui convincent."

Sordo ha afegit que això ha de permetre un acord amb les "organitzacions representatives", i s'ha queixat que no hi hagi sindicats en la reunió d'aquest dilluns entre empresaris del transport i el govern espanyol.

 

ARXIVAT A:
Mobilitat
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut