Barcelona

El govern català mantindrà la situació d'excepcionalitat fins que els pantans pugin al 58%

Els embassaments de les conques internes de Catalunya, els que abasteixen els 5 milions i mig d'habitants de l'àrea metropolitana de Barcelona, es continuen recuperant a bon ritme, però globalment encara no han arribat al nivell que permetria desactivar la situació d'excepcionalitat. Segons les últimes dades fetes públiques, el sistema Ter-Llobregat acumula el 40% de la seva capacitat. "El Periódico" publica avui que el Departament de Medi Ambient considera que, per garantir el subministrament, els embassaments del sistema Ter-Llobregat haurien d'arribar al 58% de la seva capacitat. En aquest llindar es plantejarien aturar les polèmiques obres per dur aigua de l'Ebre a Barcelona.

Actualitzat
Plou sobre mullat i en pocs dies hem passat d'una sequera extrema al risc de desbordament de rius, especialment al Pirineu, on hi ha perill, fins i tot, de desbordament dels rius Segre i Valira, a Andorra.

Com que tot apunta que continuarà plovent, el pantà l'Oliana ha obert comportes al 88% de la seva capacitat. Això ha fet que l'embassament de Rialp, Segre avall, hagi passat en dos mesos del 7% al 47%, un nivell que no havia arribat a assolir mai des que es va construir. Al conjunt de la conca de l'Ebre, els pantans ja estan al 71%.

Pel que fa als del sistema Ter-Llobregat, que abasteixen l'àrea de Barcelona, la situació no és tan bona, però el creixement també és notable. En només 24 hores, han passat del 36% a gairebé el 40%. I això fa que es comenci a allunyar el fantasma de la sequera.

El decret de sequera preveu activar la situació d'excepcionalitat quan aquests embassaments se situen per sota el 50%, però la irregularitat pluviomètrica actual podria determinar el govern a situar-lo més amunt. En aquest sentit, segons "El Periódico", el Departament de Medi Ambient considera que, per garantir el subministrament, els embassaments del sistema Ter-Llobregat haurien d'arribar al 58% de la seva capacitat. Aquest llindar és quan el govern català es podria replantejar si atura o no les obres de la prolongació del minitransvasament de l'Ebre a Barcelona. Una infraestructura polèmica per fer front a la sequera, que ara és qüestionada, en contra de l'opinió del PSC, tant per ERC com per ICV.

Ahir, Jordi Guillot, el secretari general d'ICV, va reiterar que, si abans que comencin les obres del minitransvasament de l'Ebre fins a Barcelona ja es pot garantir el subministrament a l'àrea metropolitana, el seu partit demanarà que es derogui el decret i la construcció de la canonada. En aquest mateix sentit, la portaveu d'Esquerra, Marina Llansana, també va advertir que cal estar atents als informes de l'Agència Catalana de l'Aigua. Tot i això, des de la formació majoritària del tripartit, el PSC, José Zaragoza recorda que, a data d'avui, Catalunya continua afectada per la sequera.

Qui també ha tornat a reclamar la derogació immediata del decret de sequera és la Plataforma en Defensa de l'Ebre, adduint la millora de l'estat dels embassaments. Precisament, on les pluges han fet augmentar notablement les reserves dels embassaments catalans és a la conca de l'Ebre, amb un global que s'acosta al 70% de la seva capacitat.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut